Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nakažlivá delta nabírá v Česku na síle, případů je skoro stovka. Nejvíc na severu Čech

Aktualizováno -
24. června 2021
14:55
Autor: ČTK, sova - 
24. června 2021
12:56

Státní zdravotní ústav (SZÚ) dosud potvrdil 96 případů delta mutace nového typu koronaviru. V Libereckém kraji má podezření na komunitní šíření této nakažlivější varianty, dříve označované jako indická. V České televizi to ve čtvrtek uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře SZÚ Helena Jiřincová. K pátku minulého týdne laboratoře evidovaly 30 případů varianty, vyplývá z hlášení na stránkách SZÚ. Liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta dnes v tiskové zprávě uvedl, že zvýšený záchyt v Libereckém kraji je daný tím, že jako jediní v zemi už řadu týdnů provádí takzvané diskriminační PCR u všech pozitivních vzorků.

Podle Valenty je motivovala snaha co nejdříve podchytit nebezpečnou mutaci, lokalizovat a přijímat opatření. „Diskriminační PCR je totiž hotové v řádu hodin a vyslovení podezření na novou mutaci, které je jeho výsledkem, nám pro přijetí opatření stačí. Nejdůležitější v epidemiologii totiž je, jednat co nejrychleji. Dokončit vyšetření podrobnou sekvenací za několik dnů už pak není problém,“ uvedl Valenta. Ostatní kraje podle něj k tomu budou přistupovat až nyní.

V poslední vlně SZÚ sekvenoval 179 vzorků. Pozitivních na variantu delta bylo 49 z nich. Jiřincová ale zdůraznila, že nešlo o reprezentativní vzorek, takže výsledek nelze vztáhnout na celou populaci. Vzorky, které sekvenací prošly, byly totiž předem vybrány jako podezřelé.

Mutace delta nového koronaviru testy odhalily ve vzorcích z více krajů, uvedla Jiřincová. Nejvýraznější ohnisko je v Libereckém kraji. Podezření, že v něm nastalo komunitní šíření, ale může potvrdit pouze epidemiolog.

Žádný důvod k panice, ale je třeba dodržovat opatření 

Rozhodně můžeme čekat, že dříve či později dojde k rozšíření varianty delta,“ je přesvědčena Jiřincová. Nepovažuje to ale za důvod k panice. S šířením nakažlivější mutace podle ní zatím není spojený výrazný nárůst počtu hospitalizovaných, jako tomu bylo u původní varianty koronaviru.

Šíření nových variant považuje vedoucí Národní referenční laboratoře za důvod ke zvýšené opatrnosti a pečlivému sledování vývoje. Lidé by podle ní měli nadále dodržovat protiepidemická opatření.

Počty případů stoupají i v Praze

Novým typem koronaviru, který způsobuje onemocnění covid-19, se od loňského března v Česku prokazatelně nakazilo skoro 1,67 milionu lidí, z nichž 30 291 zemřelo.

V Praze počty nově odhalených případů od poloviny minulého týdne pozvolna stoupají. Pražští hygienici aktuální stav epidemie sledují se znepokojením a apelují na obyvatele, aby nadále dodržovali bezpečnostní opatření v podobě adekvátní ochrany dýchacích cest, vzájemných odstupů ve vzdálenosti alespoň dvou metrů a co nejčastějšího mytí nebo dezinfekce rukou. Stěžejní je podle nich také očkování proti covidu a u dosud neočkovaných lidí je rovněž důležité pravidelné testování.

maruch ( 24. června 2021 19:28 )

Běžte už s celým koronavirem a jeho mutacemi do ŘITI.

bre-burda ( 24. června 2021 19:10 )

Je to hrůza! Lidi jsou jak psi puštění ze řetězu.

zfloyd ( 24. června 2021 19:03 )

jestli ta delta není jen to aby vládci měli dál lidi pod kontrolou

Covid_19 ( 24. června 2021 18:48 )

kolik lidí u nás není očkováno a nemělo koronavirus? Je to 10%? Nebo 25%? Jedno je jisté, máme jich nejméně v Evropě. Nyní se uvidí, jak si povedou jednotlivé země a která vakcína funguje nejlépe. Známého doktora diagnostikovali testem, že je pozitivní i po druhém očkování, ale jen proto, že testy dělali všem zdravotníkům, on si nějak nevšiml, že by byl nemocný. Pokud bude většina ohrožených tak chráněných, že budou mít maximálně jen slabší příznaky, tak se koronavirus změní na běžné onemocnění

Jirik-ta ( 24. června 2021 18:27 )

V zemích třetího světa, kde bují AIDS a TBC. Tak odsud dorazí ještě jedna mutace: OMEGA, bude nebezpečná hlavně pro novináře. Tato mutace bude poslední.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa