Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Koronavirus v Praze: Seniory a handicapované dopraví na očkování mikrobusy

Autor: ČTK - 
12. dubna 2021
19:04

Senioři a handicapovaní obyvatelé v hlavním městě budou moci využít pro cestu k očkování proti covidu-19 mikrobusy, které si budou moci telefonicky přivolat. Služba je určena pro seniory nad 70 let s omezenou pohyblivostí a nad 80 let bez omezení. ČTK to po dnešním jednání radních sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Pro město v současné době provozují mikrobusy na zavolání společnosti Societa a Handicap-Transport. Dopravu si senioři mohou objednat na telefonních číslech 274 772 290, 778 007 858, 602 267 040.

„Služba bude fungovat standardně jako dosud, kdy je potřeba si mikrobus v dostatečném předstihu telefonicky nebo e-mailem objednat. Nově budou moci této služby využít i senioři s omezenou pohyblivostí nad 70 let a také všichni senioři nad 80 let, přičemž při převozu na očkování do očkovacích center nebo nemocnic se prokážou občanským průkazem, při cestě zpět pak potvrzením o očkování,“ uvedl Petr Tomčík, ředitel společnosti ROPID, která plánuje pražskou MHD.

Rozšířená přeprava seniorů na očkování bude fungovat do konce letošního roku. Vyčlenit vozy umožnil městu nižší zájem o přepravu způsobený právě pandemií covidu. „Ne každý se může dopravit do nejbližšího očkovacího centra nebo nemocnice pomocí běžné MHD. Proto nabídneme těmto skupinám spoluobčanů dočasně uvolněnou kapacitu v našich mikrobusech na zavolání, které běžně vozí pouze těžce zdravotně postižené,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Podle opozičního zastupitele Patrika Nachera (ANO) je využití dodávek, v případě, že jsou opravdu volné kapacity, k převozu seniorů v pořádku. „Rád bych ale připomněl, že už roky leží neuskutečněno výběrové řízení na převoz handicapovaných. Vozíčkáři si v minulosti stěžovali, že kapacita je nízká. Pro běžný stav mimo pandemii je kapacitu potřeba zvýšit,“ řekl.

V Praze jsou společně s nedávno otevřeným očkovacím místem v Kongresovém centru Praha (KCP) registrovány více než čtyři desítky očkovacích center. Z toho devět je státních a nacházejí se ve velkých nemocnicích a Státním zdravotním ústavu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa