Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Miliony za očkování: Vláda se snaží přesvědčit Poláky k vakcinaci netradiční loterií

Autor: ČTK - 
25. května 2021
18:18

Polská vláda chce lidi k očkování proti covidu-19 motivovat loterií pro ty, kdo si vakcínu už nechali aplikovat, nebo se alespoň zaregistrovali. Dnes o jejích podrobnostech informoval šéf kanceláře premiéra Mateusze Morawieckého Michal Dworczyk. Podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielského zájem o očkování klesá. Polsko se podle něj brzy dostane do situace, kdy lidi nebudou čekat na vakcíny, ale vakcíny na lidi.

V Polsku, které má asi 38 milionů obyvatel, aspoň jednu dávku očkovací látky dostalo 12,8 milionu lidí, plně naočkovaných je skoro 5,7 milionu lidí. V Česku, které má téměř 10,7 milionu obyvatel, má jednu dávku za sebou 3,52 milionu osob, vakcinaci má dokončenou necelých 1,25 milionu lidí.

„Dostáváme se do bodu, kdy se mění přístup k očkování: doposud ti občané, kteří se chtěli naočkovat, velmi aktivně hledali takovou možnost, ale tato skupina osob se pomalu vyčerpává... a zájemců je stále méně,“ cituje Niedzielského portál onet.pl. Polská média před časem s odvoláním na statistiky Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) informovala, že co do proočkovanosti nejstarších, tedy nejohroženějších skupin obyvatelstva je situace v Polsku jednou z nejhorších v Evropské unii.

Vláda podle Dworczyka od července spustí loterii související s očkovací kampaní, v níž lidé budou moci vyhrát menší peněžní částky, poukázky na palivo a pojištění nebo elektrokoloběžky. V hlavním slosování se pak bude hrát o dvakrát milion zlotých (asi 5,7 milionu korun) a automobil s hybridním pohonem. Vláda na tuto hru vyčlenila více než 140 milionů zlotých (794 milionů Kč). „Je to hodně, ale jsou to peníze určené na to, abychom si co nejrychleji poradili s pandemií,“ připustil šéf premiérovy kanceláře.

Prvních 500 polských obcí, kde bude naočkováno alespoň 75 procent obyvatel, dostane 100 000 zlotých, které jejich vedení bude moci využít, jak bude chtít. Obec s nejvyšší proočkovaností v celém Polsku pak dostane navíc dva miliony zlotých.

Od července se lidé v Polsku druhou dávkou budou moci nechat naočkovat v libovolném místě. Podle Dworczyka jim to usnadní život zvláště během prázdnin.

V Polsku podobně jako v Česku epidemie covidu-19 slábne, a vláda proto postupně uvolňuje restrikce zavedené kvůli šíření nákazy. Od pátku se budou moci otevřít vnitřní prostory restaurací, barů a kaváren, lidé budou moci znovu do posiloven nebo krytých bazénů. Po víkendu se pak žáci a studenti všech škol vrátí k prezenční výuce.

Video  Punčochář otevírá hospodu počtvrté za dva roky. Co jeho podnik zachránilo, a proč odmítá zdražovat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pfoto1 ( 25. května 2021 22:13 )

Ať můžu do obchodu, ať můžu do hospody, ať můžu na dovolenou... Jasně, zdraví především

Covid_19 ( 25. května 2021 18:48 )

Poláci by se měli zeptat našeho premiéra jak dopadla losovačka s EET, v Polsku to nedopadne jinak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa