Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vědci ukázali dosud neznámý příznak koronaviru: Takhle vypadají covidové nehty

Autor: ula - 
17. května 2021
05:00

Covidový jazyk, covidová vyrážka, covidové prsty - to je výčet příznaků, které se mohou během či po prodělání nákazy objevit. Britský vědec Tim Spector upozornil na svém twitteru na další příznak - covidové nehty.  Jak tento příznak rozpoznat?

S průběhem covidu-19 je spojena celá řada typických i netypických příznaků. Nemocným se objevují např. skrvny na jazyku, či vyrážka na prstech na nohou i rukou. Britský vědec Tim Spector, který už předtím upozornil právě na covidový jazyk, sdílel na twitteru další příznak, který by mohl souviset s nákazou novým typem koronaviru - covidové nehty. Ty se objevují několik týdnů po prodělání nákazy.

Zdravotnické časopisy již zaznamenaly tento příznak u pacientů s covidem, jeden z nemocných, muž (45 let), měl vodorovné rýhy na nehtech na rukou i nohou. Covid prodělal před třemi měsíci a příznaky měl deset dní. Jeho stav nevyžadoval hospitalizaci.

Podle Spectora se nehty zotavují po infekci, jejich růst se obnovuje a kvůli tomu se na nehtech objevují jasné linie. 

Odborně se těmto liniím říká Beauovy linie a jedná se o příčné rýhy nebo prohlubně, které se objevují v nehtovém lůžku. Rýhy se mohou objevit i v případě poranění, nebo i jiné nemoci.

To potvrdila pro portál Huffpost i Tanya Bleikerová, prezidentka Britské asociace dermatologů. „Tyto změny na nehtech skutečně zaznamenáváme u pacientů, kteří covid prodělali. Obvykle se rýhy objevují dva až tři týdny po prodělání nemoci a o něco později i na nehtech na nohou. Samozřejmě tyto rýhy nejsou nijak nebezpečné a časem zmizí,“ uvedla dermatoložka s tím, že rýhy nejsou typické jen pro onemocnění covidem-19.

Při přetrvání obtíží se poraďte s lékařem

Rýhy se mohou objevit u pacientů, kteří trpí ekzémem, podvýživou, epilepsií, selháním ledvin, či prodělali chemoterapii. Jsou také spojené s vysokou horečkou, což je právě jeden z příznaků koronaviru, ale také dalších virových onemocnění. Neznamená to tedy, že pokud se tento příznak objeví, že jste prodělali koronavirus.

Pokud se rýhy objeví, neexistuje žádná specifická léčba. Podle dermatologů by měly zmizet do šesti měsíců, až nehty začnou dorůstat. Pokud ale rýhy přetrvávají, je dobré se poradit s dermatologem či s praktických lékařem, zda rýhy nemohou být příznakem i jiného onemocnění.

Další změna na nehtech, která je zřejmě spojená s koronavirem, je červený „půlměsíc“, který se objevuje poblíž nehtové kůžičky. Zatím si ale vědci nejsou jisti, ale domnívají se, že příznak může souviset s cévními záněty, které virus způsobuje.

Video  Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

wilddog ( 17. května 2021 11:36 )

Covidove nehty.. to je nesmysl, kdyz to neni typicky priznak.. Bla,bla,bla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa