Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Číšníci nejsou kontroloři!“ Pražské restaurace se připravují na otevření zahrádek, vyžadování testů se jim nelíbí

Autor: ČTK - 
12. května 2021
13:26

Pražští restauratéři chystají na pondělí otevření zahrádek. Ne pro všechny to však bude znamenat vyšší příjem než prodej přes výdejní okna, přesto možnost otevřít venkovní prostory považují za signál návratu k běžnému fungování. Povinnost kontrolovat u hostů negativní testy na koronavirus se provozovatelům stravovacích zařízení nelíbí. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi restauratéry.

Venkovní sezení už chystá například Hanspaulský bar U Hřebíka. „Jaký bude ekonomický přínos, teprve uvidíme. Mám jen tři stoly a může být tedy maximálně 12 osob, tak podle mých propočtů to bude stejné jako výdejní okénko. Jako služba pro lidi je to ale k nezaplacení po takové době,“ uvedl majitel podniku Martin Šroubek. Přestože rozumí tomu, že nákaza je závažná věc, příčí se mu požadovat po hostech u vstupu potvrzení o testu, očkování nebo protilátkách. Zjišťujeme další možnosti, dodal.

Na otevření zahrádky se již těší také v podolské restauraci Rest. Situace byla podle jejího majitele Michala Kozlíčka už neudržitelná. Vyžadováním testů od hostů vláda podle něj vytváří chaos. Chybějí mu dostatečné informace, jak by celý systém měl fungovat. „Ani bych se nedivil, kdyby byla pravidla pro kontroly hostů vydána v neděli večer s patřičným komentářem například od jiné ministryně ve smyslu, že podnikatel, co nejenže nemá vatu, ale neumí se přizpůsobit, nemá podnikat,“ řekl.

Restaurace Luka Lu na Malé Straně byla po celou dobu omezení zavřená. Podle jejích zástupců byla tato forma prodeje v jejich konkrétním případě zbytečná a nevýhodná. Na otevření ale už připravují předzahrádku i sezení ve vnitrobloku. Ani jim se ale nelíbí kontrola testů. „Zaměstnanci, tudíž v našem případě číšníci, mají ve svém povolání obsluhovat hosty, starat se o chod restaurace a mnoho dalšího. Rozhodně ne dělat nějaké kontrolory, nejsme přece na letišti. Podle nás je toto celé docela nesmyslné a je to spíš o zodpovědnosti lidí, než o nějakém testování,“ uvedli zástupci restaurace. Doplnili, že se ale samozřejmě budou muset přizpůsobit a striktně dbát na kontrolu testů u každého hosta.

Kontrolu testů u hostů kritizuje také Asociace restauratérů APRON. Provozovatelé stravovacích provozů pro to podle ní nemají žádnou oporu v zákonu.

Opatření

Na zahrádkách budou muset být mezi stoly rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost bude muset být od okolního prostoru, například chodníku. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Stravovací podniky vláda naposledy zavřela 18. prosince. Občerstvení mohou od té doby prodávat jen přes výdejní okna či rozvoz.

Video  Arenberger o dalším rozvolňování: Zelenou dostávají obchody i památky  - ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa