Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další krok k návratu do normálu. Děti se v červnu dočkají škol v přírodě, slibuje Plaga

Aktualizováno -
7. května 2021
11:09
Autor: ČTK - 
7. května 2021
08:45

Školy v přírodě se podle předpokladu ministra školství Roberta Plagy (za ANO) budou moci konat od 31. května. Za jakých podmínek to bude možné, bude muset určit hygienická služba a ministerstvo zdravotnictví. Plaga to dnes ráno řekl v rozhovoru s Radiožurnálem. Podle místopředsedy představenstva Asociace dětské rekreace Romana Houšky děti jezdí do škol v přírodě hlavně v květnu a v červnu, alespoň jeden měsíc by tak byl nadějí pro poskytovatele těchto služeb. Důležité bude, kolik z ubytovacích kapacit budou smět poskytnout. ČTK řekl, že rozhodnutí by mělo přijít co nejdříve, protože je třeba připravit areály, nakoupit zásoby, zorganizovat dopravu a také sehnat personál.

„„To se neodehraje ze dne na den, nějaký předstih, alespoň dvoutýdenní pro nás je minimum,“ uvedl Houška. Otázkou je podle něj také, zda školy možnost využijí a jaká pravidla ministerstvo stanoví. Asociace podle něj o termínu ví zhruba týden. „Také víme, že konečné slovo mají mít zdravotníci a vývoj epidemie. Epidemie se vyvíjí celkem slibně, ale zdravotníci stále neřekli nic konkrétního,“ uvedl. Problém vidí hlavně v případném omezení počtu účastníků škol v přírodě, kdyby střediska mohla využít například jen pětinu kapacit, jak se o tom v ubytování obecně hovoří. „Pokud by v táboře s kapacitou dvě stovky míst bylo dvacet dětí, tak nemá cenu ani roztápět jídelnu a povolávat kuchaře,“ uvedl.

„Pevně věřím, že pravidla a podmínky, za kterých se školy v přírodě mohou konat, dokáže ministerstvo zdravotnictví dát ve velmi krátké době, v řádu jednoho týdne, dohromady,“ uvedl Plaga. Ministr o tom s resortem zdravotnictví jedná.

Školy v přírodě jsou od 14. října loňského roku znovu zakázané. Ministerstvo pro místní rozvoj začalo letos v únoru provozovatelům proplácet podporu za neuskutečněné školní pobyty z programu COVID školy v přírodě. Zájemci mohli o podporu žádat od prosince do 12. února. Na pomoc bylo připraveno 65 milionů korun. Určena byla za neuskutečněné pobyty mezi loňským 25. květnem a 29. červnem. „Byl to speciální program, týkal se jen červnových neuskutečněných pobytů a byla to jen kompenzace pro ubytovatele,“ uvedl Houška. Řada členů asociace použila také program COVID ubytování, doplnil. „Letos byly oborové programy zrušeny. Takže tu je jediná naděje, a to pustit ubytovací služby a školám umožnit jezdit,“ uvedl s tím, že nevidí politickou vůli ke kompenzacím.

Matos7 ( 7. května 2021 12:22 )

BABIŠ na hrad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa