Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Virolog Hirsch: Covid lidstvo nezahubí, bude tu ale s námi napořád. A proč pořád mutuje?

Autor: Nikola Forejtová - 
21. dubna 2021
05:20

Onemocnění covid-19 se nejspíše stane klasickou sezónní epidemií, jak již delší dobu upozorňují experti. A to v podstatě v dobrém slova smyslu. Pokud se nám totiž podaří předcházet častému mutování, ustálí se tu několik variant, které nemusí být tak agresivní a proti kterým nás budou chránit vakcíny. Nyní tak máme za úkol snížit virovou nálož v populaci a poprat se s variantami koronaviru, které dokáží obcházet imunitní odpověď. Virologové Ivan Hirsch a Jiří Černý ale prostřednictvím Blesk Zpráv uklidňují - mutování je normální a nadále jsme chráněni vakcínami. A vysvětili i to, jak se virus snaží přežít.

Poprvé se zprávy o novém typu koronaviru rozšířily do světa v prosinci roku 2019. Od té doby virus putoval po celém světě a způsobil smrt více jak 3 milionů lidí. Už dávno se ale lidstvo nepotkává s původní variantou viru, nýbrž se zmutovanými a mírně odlišnými variantami. Koronavirus totiž touží „žít“ a růst. A na to se potřebuje přizpůsobit populaci, ve které se aktuálně šíří. 

Když to budeme brát hodně zjednodušeně, tak virus si v podstatě vytváří vynálezy/mutace, které mu mohou pomoct se co nejrychleji dostat do těla hostitele. Ne všechny mutace jsou ale výhodné. „Virus se množí a dělá velké množství špatných pokusů. Jelikož se množí hodně, tak vznikne hrozná spousta chyb a tyto chyby bývají, když to řeknu vulgárněji, zmetkové, které nikam nevedou,“ vysvětluje Blesk Zprávám virolog Ivan Hirsch z Přírodovědecké fakulty UK.

Rychlost mutování může být pro někoho až zarážející. „Výsledky sekvenačních analýz ukazují, že zhruba každý druhý člověk v sobě

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa