Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Expremiér jde kvůli Sputniku „po krku“ šéfce lékového ústavu. Slováci ji zasypali květinami

Autor: vja - 
16. dubna 2021
17:03

Desítkami kytic od svých příznivců dnes byla zasypána ředitelka slovenského Státního ústavu pro kontrolu léčiv v Bratislavě Zuzana Baťová. Prokázaná přízeň podle ní vyvažuje nenávistné útoky, kterým musí čelit ona a její kolegové. Informuje o tom server Sme. Baťová byla v posledních dnech ostrým terčem kritiky dnes již bývalého premiéra a současného ministra financí Igora Matoviče kvůli přístupu k vakcíně Sputnik.

Do sídla ústavu květiny přinesly osobně téměř dvě desítky lidí, další kytice byly doručeny prostřednictvím donáškových služeb květinářství. Už dříve Baťovou podpořila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Kytice byly projevem podpory Baťové ve sporu s ministrem financí Igorem Matovičem (OĽaNO) ohledně registrace ruské vakcíny Sputnik V.

„Po tom, co jsem ve čtvrtek viděla v televizi, jak se speciálně k paní Baťové chová náš současný ministr financí, cítila jsem potřebu vyjádřit jí svou podporu alespoň tímto způsobem,“ uvedla pro média jedna z účastnic shromáždění před sídlem SÚKLu s tím, že Baťová zažívá momentálně pomstychtivost a osobní útoky.

Podle další účastnice expremiér „dehonestoval dvě hodiny v přímém přenose ženu, která pouze plnila své povinnosti“.

Matovič se s Baťovou pře již několik týdnů. Expremiér nakoupil ruské vakcíny Sputnik, ale slovenský SÚKL, podobně jako ten český, trvá na tom, že očkovat se má jen vakcínami schválenými Evropskou lékovou agenturou (EMA).

Podle Denníku N se Matovič nesnažil Baťovou prvoplánově odvolat, ale chtěl ji z cesty odklidit tak, že do odborné otázky zatáhl její soukromý život. Matovič se na facebooku hádal s manželem Baťové, bývalým novinářem a někdejším poradcem exprezidenta Andreje Kisky, čímž se podle deníku pokusil otřást pozicí šéfky slovenského SÚKLu.

Baťová za darované květiny přišla osobně poděkovat. „Jsem nadmíru ráda, že se zmobilizovala taková zdravá část společnosti, která vyvažuje nenávistné projevy, kterým čelím nejen já, ale i moji kolegové. Velmi si toho vážíme,“ prohlásila.

Podle Matoviče Baťová selhala, když zpochybnila vakcínu Sputnik V a uvedla, že „podle publikovaných zpráv by se Sputnik V měl používat přibližně ve 40 zemích, avšak tyto vakcíny spojuje pouze název“. Ruská strana následně požadovala podle Matoviče vrácení vakcín.

Video  „Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa