Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Praha a střední Čechy proti antigenním testům u školáků: „Nemají smysl!“ Na PCR kapacita je, řekl Hřib

Autor: jza - 
16. dubna 2021
14:25

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se shoduje s hejtmankou Středočeského kraje Petrou Peckovou (za STAN), že testovat žáky ve školách antigenními testy nemá příliš velký smysl. Trvají na svém požadavku, aby stát umožnil děti testovat PCR testy. Po jejich využití volají hlavně proto, že považují antigenní testy za nespolehlivé. V Praze i středních Čechách bylo při pondělním testování pozitivních jen kolem 0,05 procenta dětí. U části z nich se navíc po provedení právě PCR testu nákaza ani nepotvrdila. Ve Středočeském kraji ve čtvrtek bylo pozitivních dokonce jen 0,025 procenta ze všech dětí.

Hejtmanka Pecková upozornila na studii ze Středočeského kraje, která říká, že ve školách se nákaza pohybuje kolem jednoho procenta dětí.Tady se ale dostáváme na čtvrt promile a ne necelé půl promile, takže si myslíme, že těmi antigenními testy část dětí propadne,“ řekla v pátek. Studie, kterou zmínila, také analyzovala 480 tisíc PCR testů za minulý rok a poukázala mj. na to, že u dětí je virová nálož i v okamžiku, kdy infekce probíhá, mnohem nižší než u dospělých, a je dokonce pod běžnou hranicí detekce antigenních testů. „Takže se opravdu domníváme, že testování antigeny u dětí nemá žádný význam,“ dodala.

Zbytečné šťourání

Svědčí o tom podle ní i data z posledních dvou testování. V pondělí bylo ve Středočeském kraji z téměř 57 tisíc testovaných dětí jen 23 pozitivních. Následné PCR testy, které mají nákazu potvrdit, ji ale odhalily jen u osmi z nich. Kvůli falešně pozitivním testům podle Peckové dochází ke zbytečnému stresování dětí, které jsou vlastně zdravé, ale musí odejít ze školy, a s nimiž rodiče musí na další test. Znamená to také pro děti hodně nepříjemné „šťourání“ v nose, pomocí nějž se testy provádějí. „Já si myslím, že to nemají děti podstupovat,“ řekla k tomu. 

Ve středních Čechách ani u dospělých zaměstnanců škol testy neodhalily velké procento nakažených. V pondělí ze 13 tisíc nebyl pozitivní nikdo a u 10 tisíc testovaných ve čtvrtek se objevil pozitivní jeden test. „Současně bylo ve čtvrtek více než tisíc testů neprůkazných, teď je otázka, co to znamená,“ poznamenala.

Podobně nízké procento nakažených odhalily v tomto týdnu i testy školáků v Praze. Radní pro školství Vít Šimral (Piráti) už dříve informoval tom, že v pondělí odhalily testy v hlavním městě jen 15 pozitivních testů z více než 35 tisíc, což je asi 0,04 procenta ze všech testovaných dětí. Nákaza se pak PCR testem potvrdila u 14 dětí. U dospělých odhalily antigenní testy 5 pozitivních z více než 13 tisíc lidí, nakonec se nákaza potvrdila jen u jednoho. Ve čtvrtek se opět otestovalo více než 37 tisíc žáků a z toho bylo pozitivních 18. Zatím se ale neví, kolik bylo falešně pozitivních.

Změňme systém!

„Pokud máme osm nakažených dětí, tak to vyloženě nabádá k tomu, abychom změnili systém testování,“ řekl k číslům z posledního týdne radní pro školství Středočeského kraje Milan Vácha (STAN). Podle něj by spolehlivější metoda testování více uklidnila pedagogy, aby bylo jasno v tom, jak na tom školy s nákazou jsou.

Primátor Hřib i hejtmanka Pecková řekli, že jsou schopní podle nich podstatně spolehlivější PCR testování rozjet během dvou týdnů. Podle Hřiba je k tomu i dostatečná kapacita. „V Praze a Středočeském kraji je dohromady kapacita 21 tisíc PCR testů denně, tato kapacita je z 96 procent volná,“ ujistil na tiskové konferenci. Pokud by se navíc používala metoda tzv. poolingu, kdy se dává více vzorků dohromady, testování by bylo o to levnější.

Kdo to zaplatí? 

Středočeský kraj ani Praha si ale použití PCR testů nemohou dovolit. „Nejsme schopni to uplatit,“ upozornila hejtmanka  Pecková. Spolu s Hřibem proto již poslali dopis minsitru zdravotnictví Petru Arenbergerovi (za ANO), ve kterém ho vyzývají, aby stát PCR testování a poolování povolil a aby se proplácelo ze zdravotního pojištění. Hřib k tomu poznamenal, že mu přijde z ekonomického hlediska nesmyslné platit za antigenní testy, které jsou nespolehlivé a ještě se musí potvrzovat dalšími testy. „V našich regionech ty antigenní testy představují miliony korun na každé kolo testování a jsou defacto nakládány zbytečně. PCR testy vycházejí jednoznačně výhodněji,“ řekl.

Kraj i Praha PCR testy v některých školách zkoušely. V Praze tento týden s PCR testy začala Praha 9, podle jejího starosty Tomáše Portlíka (ODS) bylo metodou otestováno 403 dětí a pozitivní bylo jedno. PCR pooling testovali ve školách rovněž v Praze 7, plánuje to Praha 3. Praha i kraj také testovaly metodou PCR děti ve školách vyhrazených pro děti zdravotníků a zástupců dalších potřebných profesí. Podle Portlíka lze s pomocí PCR testování uvažovat o tom, že by se školy otevřely bez rotační výuky i o tom, že by děti na prvním stupni nemusely nosit roušky. 

Petra Pecková také poznamenala, že PCR testy poskytnou relevantnější data o tom, jak na tom školy z hlediska nákazy jsou. „Jde nám o to, abychom věděli, jak na tom je nákaza v dětských věkových skupinách, a velmi mě mrzí, že stát úplně rezignoval na to nejdůležitější, a to je vzdělávání,“ dodala.

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fany22 ( 4. září 2021 16:45 )

Používat průkaznější PCR testy a méně často, tudíž by to nebylo nákladnější, navrhoval nenáviděný Flégr už dávno. A třeba bude vývoj takový, že se od testování dětí upustí. Ale dělat kvůli tomu tyátr jako ve Vraném, je zbytečné.

Covid_19 ( 16. dubna 2021 22:31 )

mohou testovat jedním testem PCR celou třídu, vyjde to levněji a hlavně přesněji

lucie13 ( 16. dubna 2021 17:24 )

A což si přiznat, že jste zbytečně drželi rok děti doma?
V Rakousku bylo v prvních 1.300.000 školních testů 264 pozitivních dětí a kolem 180 učitelů.
Takže si to důchodci mezi sebou předávají mezi lovem slev v KL a dospělí v práci. Děti nejsou ten problém!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa