Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cítíte kamarádův dech? Tak jste moc blízko a můžete chytit covid, varoval virolog

Autor: Darina Jíchová - 
18. dubna 2021
21:22

Virolog Julian Tang z Univerzity v Leicesteru zdůraznil, že koronavirus se primárně šíří vzduchem. „Takže jestli jste tak blízko, že cítíte kamarádův dech, nebo obecně dech druhého člověka, jste v ohrožení nákazy,“ varoval expert. Zkritizoval rovněž slogan vlády, který podle něj v lidech budí mylné domněnky, uvedl list Daily Mail.

Podle Tanga by se lidé měli řídit tzv. zkouškou česnekového dechu, díky které zjistí, jestli jsou v ohrožení toho, že by mohli chytit koronavirus. Expert svou „babskou radu“ vysvětlil tím, že pokud lidé stojí vedle sebe v takové blízkosti, že cítí dech toho druhého, mohou se nakazit covidem-19, samozřejmě za předpokladu, že jejich společník je infikovaný.

„Virus se přenáší na konverzační vzdálenost, to je rozestup menší než jeden metr,“ komentoval Tang. „Když mluvíte s přáteli, případně s nimi sdílíte vzduchový prostor, když je posloucháte, říká se tomu vzdálenost česnekového dechu. Takže v podstatě pokud jste schopni cítit, co měl váš společník k obědu, jestli dýcháte společný vzduch, vdechujete také, jakékoliv viry, který ten druhý má,“ objasnil expert.

Tang rovněž analyzoval slogan vlády: „Ruce, obličej, prostor, čerstvý vzduch“, podle něj je však motto zavádějící. Připomněl, že na začátku pandemie si odborníci mysleli, že hlavní nebezpečí přenosu představuje dotyk kontaminovaných povrchů jako kliky či bankomaty. „Později se ale ukázalo, že koronavirus se přenáší vzduchem,“ poukázal Tang.

Síla lockdownu

Dodal, že pořadí ve sloganu by mělo být jiné a na prvním místě by měl být obličej nebo prostor, případně rozestup. Virolog v souladu s dalšími světovými kapacitami považuje za „hnací sílu“ boje proti pandemii lockdowny. „V tuto chvíli jsou lockdowny to jediné, co způsobilo nějakou redukci počtů nakažených a obětí,“ prohlásil Tang.

K vakcinaci uvedl, že její dopad se teprve ukáže, Tang zmínil, že zkouškou pro vakcíny bude, až se uvolní restrikce hromadného shromažďování v uzavřených prostorách, kde „lidé bez roušek dýchají stejný vzduch“. Svoje závěry virolog shrnul také ve studii publikované ve vědeckém časopisu British Medical Journal.

Lékařka: Roušky by měly zůstat

Tangovu „vzdálenost česnekového dechu“ zastávají i další vědci, podle nich je halitóza, tedy zápach úst, jasným znamením, že člověk stojí u svého společníka příliš blízko a pokud chce zabránit možnému přenosu nákazy, měl by se od něj vzdálit. Ochranu samozřejmě představují také roušky a respirátory.

„Roušky by rozhodně měly zůstat tam, kde jsou velké skupiny lidí v uzavřeném prostoru. Není zde jen nebezpečí sdíleného vzduchu, ale také kapének, které se do vzduchu dostanou při mluvení, kýchání nebo kašlání. A pokud jste tak blízko, že cítíte něčí dech či zápach z úst, rozhodně si odstupte a nasaďte roušku, venku i vevnitř,“ uvedla lékařka působící při Univerzitě v Oxfordku Trish Greenhalghová.

Video  Prymula v Blesku kritizoval: Odvolání Blatného mělo přijít dřív. Co radil Zemanovi?  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa