Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ředitel Waldorfské školy odmítá testování. „Popření práv dětí,“ tvrdí. Hrozí mu vyhazov

Autor: ČTK - 
15. dubna 2021
11:58

Ředitel Waldorfské školy v Semilech Ivan Semecký odmítá podle svého vyjádření dělat ze školy testovací centrum. Děti mají podle něj právo chodit do školy, rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech a učitelé mají děti vzdělávat, uvedl dnes na webových stránkách školy. Školská rada s jeho postupem nesouhlasí, škola má ale právní subjektivitu, a tak radnice nemůže zakročit. V pondělí proto bude městská rada na svém zasedání jednat o jeho odvolání, řekla dnes ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Podle ředitele vydaná mimořádná opatření a metodické pokyny staví ředitele škol do absurdní pozice, ve které mají některým dětem zakazovat chodit do školy, rodičům odpírat jejich základní práva a z učitelů dělat zaměstnance „testovacího centra“. „K tomu školy rozhodně sloužit nemají! Kromě naprosto nepřiměřených nároků na školu jde hlavně o popření základních práv dětí a rodičů. Testování dětí nechávám na rozhodnutí rodičů. Pouze trvám na tom, aby rodiče vyjádřili svůj případný nesouhlas s testováním písemně. Nošení roušky ve třídách nechávám na rozhodnutí rodičů. Trvám na jejich nošení ve společném prostoru školy,“ vysvětluje svůj postoj na stránkách školy ředitel.

Testování dětí je podmínkou otevření škol. Poprvé se testovalo v pondělí, z 13 000 testů provedených v Libereckém kraji bylo podle mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzany Balašové devět pozitivních. Dnes se testovalo podruhé, výsledky ale budou k dispozici až v pátek. V semilské škole pokračuje šetření hygieniků. „Zatím není uzavřeno,“ řekla Balašová. Hygienici také více sledují případné zvýšení počtu nakažených ve městě.

V semilské waldorfské škole podle Mlejnkové ani dnes netestovali všechny žáky, nejpozději od příštího týdne by ale i tady nařízení splnit měli. Použít chtějí tzv. plivací testy, které by do školy děti přinesly z domova. Postoj rodičů i pedagogů školy k testování přitom podle starostky není jednotný. „Mnozí s postupem ředitele nesouhlasí,“ řekla.

Na ostatních základních školách v Semilech se testuje, situace na waldorfské škole to neovlivnila. „Děti ani rodiče s tím nemají problém, jen jedna maminka prvňáčka chtěla být v pondělí u toho. Děti to většinou berou jako zpestření,“ řekl dnes ČTK ředitel Základní školy Ivana Olbrachta Jiří Jiránek.

lucie13 ( 30. dubna 2021 08:30 )

naprostý souhlas! Má pravdu! Celá ta corona komedie je hrozná. V Rakousku před očkováním doporučují udělat si test na protilátky, tchán s tchýní jich měli takové množství, že jim doktorka očkování nedoporučila, protože by podle ní mohli po očkování onemocnět. Předpokládám, že jsme to bezpříznakově prodělali všichni, žijeme na bio statku v přírodě a jíme jen čerstvé bio potraviny buď vlastní nebo od sousedů. V Rakousku byly školky a základky celou dobu otevřené, ve škole byl 2x a ve školce asi 5x coronavirus, ale týkalo se to převážně dospělých. Jen jednou u dcery ve školce pozitivní dítě, ale to jsem s ní zrovna byla v ČR, takže se nám vyhla nucená karanténa.
Syna jsem naučila, jak si dělat test, aby si ten čínský šmejd nechal pouze na povrchu nosu. Ten teror tu máme taky, testy jsou sice dobrovolné, ale jen pro učitele, když ho nepodstoupí žák, tak nesmí do školy, učitel může i bez testu. Ve třídě je jen 12 dětí, učitelka se corony bojí, takže se dětem moc nepřibližuje a nevidí, jak hluboko si tu čínskou špejli dají do nosu. Její úkol pak je, test zakapat tekutinou a vyhodnotit. Trapárna, testy jsou pro medicínský personál a ne pro laiky.

ixinka ( 15. dubna 2021 17:29 )

Co to je za nesmysl, že když má škola právní subjektivitu, tak nemůže město zakročit?? Je ta starostka příčetná, pokud ano, tak ať složí funkci. Pokud je město zřizovatel, tak s největší pravděpodobností škola bude příspěvková organizace, a v tom případě každý zřizovatel může odvolat ředitele školy, tj. Rada města.

UFO1 ( 15. dubna 2021 16:18 )

Klobouk dolů,tento člověk respektuje dítě jako lidskou bytost,stíhání by měli být ostatní ředitelé,nakonec je rozsudek výmarského soudu,bude následovat rozsudek další EU a pak by měli být stíhání ti,kteří šlapou po lidských právech děti,to dělali nacisti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa