Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hamáček poletí do Moskvy kvůli Sputniku. Babiš: „Nejsem z toho nadšený a není to třeba“

Aktualizováno -
15. dubna 2021
18:24
Autor: ČTK, simao - 
14. dubna 2021
16:29

Vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) se v pondělí chystá odletět do Moskvy, kde bude jednat o případných dodávkách vakcíny proti covidu-19 Sputnik V po jejím schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Oznámil to ve středu. Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek nad jeho záměrem pozastavil. A podivil. Blesku řekl, že vakcíny nejsou v gesci Hamáčka.

„Sháníme vakcíny po celém světě. Jsme ochotni odkoupit AstraZenecu z Dánska. Já v pondělí odlétám do Moskvy, kde chci dojednat případné dodávky Sputniku V po jeho schválení Evropskou lékovou agenturou,“ uvedl ve středu na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Premiér Andrej Babiš (ANO) o Sputniku a Hamáčkově jednání mluvil ve čtvrtek v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz i na tiskovce po schůzce se svým slovenským protějškem.

Babiš: Nejsem z toho úplně nadšený

„My samozřejmě se snažíme vyjednat množství Sputniku, abychom byli připraveni na dodávky v momentě, kdy EMA schválí Sputnik,“ podotkl. „Je pravda, že je tady poptávka firem a občanů se nechat očkovat vakcínou Sputnik, my samozřejmě máme zákon, který vlastně státu ani nepovoluje kupovat jiné vakcíny, než které jsme objednali od Evropské komise, nicméně ministerstvo zdravotnictví se určitě zamyslí nad způsobem, kterým bychom mohli eventuálně vyhovět těmto požadavkům, pokud by teda nenastalo to schválení,“ pokračoval Babiš na tiskovce na Úřadu vlády.

Ohledně pondělní cesty Hamáčka Babiš poznamenal: „Já jsem s panem vicepremiérem diskutoval o té cestě. Musím říct, že nejsem z toho úplně nadšený. My máme tu nabídku Sputniku.“ Podle Babiše je Hamáčkovým cílem zajistit ještě větší množství vakcíny.

„Já jsem informoval pana Hamáčka, že si nemyslím, že je to potřebné. On má na to jiný názor. Ale uvidíme, byl jsem informován, že jediné téma je Sputnik,“ dodal Babiš při dotazu, zda Hamáček bude v Rusku řešit i něco jiného, než vakcíny - v poslední době se v souvislosti s Rusy mluví mj. o dostavbě jaderné elektrárny Dukovany.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl do Hamáčkovy cesty do Ruska  - Blesk
Video se připravuje ...

Premiér na tiskovce prakticky zopakoval slova, která už dříve řekl Blesku. „Já si myslím, že vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta fakt není úplně ideální,“ sdělil a vysvětlil, že když již existuje nabídka vakcín, tak cesta je zbytečná. Rusko je Česku okamžitě schopno poskytnout 300 tisíc dávek.

Stále je tu ale blokáda z hlediska registrace u Evropské lékové agentury (EMA).„My jsme jasně řekli, že Sputnik požádal o registraci EMA. A na poslední Evropské radě nás předsedkyně informovala, že Sputnik nabízí od 1. července 50 milionů vakcín, že je to v procesu,“ řekl Babiš také Blesku. Česko podle něj nikdy nebude očkovat vakcínami, které by mohly být nebezpečné.

Bude jednat s ministrem Manturovem

Hamáček bude v Moskvě jednat s ruským ministrem průmyslu Denisem Manturovem, dalším účastníkem jednání bude i bývalý slovenský předseda parlamentu Andrej Danko, uvedl server Aktuálně.cz.

„Mám potvrzenou schůzku s Denisem Manturovem. V případě Ruské federace jsem požádal o pomoc i svého bývalého kolegu a bývalého předsedu NRSR Andreje Danka, bude mě doprovázet,“ vzkázal Hamáček. K účasti Danka na jednání podotkl, že „využívá veškeré kontakty, které po světě má, aby pro naše občany zajistil potřebné vakcíny“.

Už v pondělí Hamáček řekl, že chce, aby bylo Česko připraveno na okamžitý nákup ruské vakcíny, až ji EMA schválí. Neschválenou vakcínou by podle něj Česko očkovat nemělo a nebude. Novinářům současně řekl, že vnímá snahy, například Německa, vakcínu si předobjednat.

Hamáček bude prvním šéfem Černínského paláce po více než 15 letech v Moskvě, naposledy tam na návštěvu zavítal ministr zahraničí Cyril Svoboda v prosinci 2005, dříve pak v dubnu 2003. Častější přitom nejsou ani návštěvy ruských ministrů zahraničí v Praze - zatím naposledy tam v říjnu 2004 přicestoval současný šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Odmítl očkování neschválenou vakcínou

„Já chci jasně říci, že nikdo v ČR nebude nikoho očkovat neschválenou vakcínou. Současně velmi vnímám to, že probíhá proces schvalování vakcíny Sputnik v rámci EMA, ale vnímám i aktivity různých států, zejména Německa nebo Rakouska, zajistit si dodávky této vakcíny poté, co bude schválena. Já jsem přesvědčen, že bychom měli ukončit tu ideologickou debatu o tom, zda je to dobrá vakcína, či nikoli. To rozhodne Evropská léková agentura (EMA - pozn. red.),“ uvedl v pondělí Hamáček na tiskovce v Lidovém domě.

„V situaci, kdy nám padají dodávky vakcín ze Západu, nebo těch schválených vakcín, kdy hrozí reálné riziko, že bude prodlouženo období pro očkování naší populace, tak bych stál o to, abychom šli stejnou cestou jako Německo, abychom kontaktovali Ruskou federaci a dohodli se na tom, že v případě, že ta vakcína bude schválena, tak si ČR bude schopna a ochotna ty dodávky zajistit. Pro mě je priorita zdraví našich občanů, proto zásadně odmítám jakékoliv pokusy je očkovat neschválenou vakcínou. Ale ve chvíli, kdy ta vakcína projde schvalovacím mechanismem, tak by ČR měla mít připravenou dohodu s Ruskou federací nebo s továrnami, které tu vakcínu budou vyrábět v Evropě, aby ten výpadek západních vakcín nahradila. Já jsem ochoten klidně odcestovat do Moskvy, dohodnout se na tom,“ dodal Hamáček.

Video  Hamáček o vyhazovu Petříčka: ČSSD musí být srozumitelnější. A promluvil o Sputniku V a jednání s Rusy.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Hamáček ve středu také uvedl, že je Česko ochotné odkoupit vakcínu firmy AstraZeneca od Dánska. Severská země se rozhodla trvale ukončit používání preparátu poté, co zhruba před měsícem tamní úřady očkování preventivně pozastavily, když se u několika lidí po podání vakcíny objevily závažné případy krevních sraženin.

Blatný čekal na Evropu, Arenberger chce klinickou studii

Dlouhodobým zastáncem vakcíny Sputnik V je prezident Miloš Zeman, který už 10. března požadoval kvůli postoji k Sputniku konec ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), jenž byl minulý týden z funkce odvolán. Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy tehdy označil Blatného a ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou za hlavní překážky pro dodávky Sputniku V.

Zeman tehdy řekl, že odmítáním ruské vakcíny jsou „vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé“. Blatný tehdy zopakoval, že trvá na tom, aby byla ruská látka před využitím v Česku schválena úřady Evropské unie, stejně jako tomu bylo v případě jiných používaných vakcín.

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) minulou středu v den svého jmenování uvedl, že by se neschválené preparáty, včetně vakcíny Sputnik V, mohly v Česku používat v klinických studiích.

Video  Zeman o konci Blatného věděl dříve. Sputnikem by se nechal přeočkovat.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 16. dubna 2021 09:34 )

Marmat--Gulas?? Muzete byt konkretni?? Ty ingredience, prosim!!?

dynaty ( 15. dubna 2021 23:02 )

vždyť SputnikV koupil bývalý premiér a ani se neví od koho

dynaty ( 15. dubna 2021 22:52 )

dynaty ( 15. dubna 2021 22:52 )

to bigoseman - a nevíš co s tou tvou mladou ženou dělat, že jo?

dynaty ( 15. dubna 2021 22:42 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa