Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pfizer ukázal novou studii a má dobré zprávy. Vakcína je účinná překvapivě dlouho

Autor: for - 
2. dubna 2021
17:28

Účinnost až půl roku a to v řádech až 91,3 %. Takové jsou výsledky nové klinické studie vakcíny Comirnaty od společnosti Pfizer. Původně avizovaná účinnost je sice vyšší, i přesto se ale jedná o pozitivní zprávy, jak zdůrazňují experti. Protilátky by měly fungovat minimálně půl roku, jak dodává studie. 

Vakcína Comirnaty od firmy Pfizer a BioNTech prokázala během aktualizovaných klinických studií velmi dobré výsledky. Látka má podle čtvrtečního prohlášení účinnost 91,3 %, a to i půl roku poté, co je lidem vpíchnutá druhá dávka. Původně se počítalo s účinností 95 %, ale tento malý rozdíl je podle expertů zanedbatelný. 

Taková účinnost je navíc až překvapivá, jak již dříve pro Blesk Zprávy podotkl biochemik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. „My jsme měli před rokem hrůzu, že to bude jako u chřipky, kdy se u vakcín považuje 60procentní účinnost za dobrou, 50procentní se ještě bere. U nových vakcín to není tak, že by na různé varianty koronaviru byly nefunkční, fungují, ale s menší účinností. Například u AstraZeneca tkví síla v tom, že má velice dobrou účinnost, že lidé nemusí do nemocnic a na nákazu neumírají,“ vysvětloval v rozhovoru o účinnostech vakcín na různorodé varianty viru. 

Tři měsíce vs. půl roku

Nové klinické studie prováděla firma Pfizer s odstupem, aby zjistila, jak je na tom imunita očkovaného. Právě doba účinnosti vakcín dělala vědcům vrásky, jelikož dosavadní informace mluví o tom, že si člověk pro prodělání nákazy udržuje v těle protilátky v průměru jen tři měsíce. Vakcína Comirnaty je tak v tomto ohledu dlouhodobější ochranou. 

Generální ředitel Pfizeru Albert Bourla uvedl, že studie byla prováděna na 12 000 osobách. Původní účinnost 95 % byla ohlášena po klinických studiích na 44 000 lidech, jak připomíná agentura Reuters. Nižší výsledek, ač nejspíše zanedbatelný, může být způsoben i mutacemi viru. 

Chrání i před jihoafrickou variantou

Studie přišla i s další dobrou zprávou. I přes to, že laboratorní studie ukázaly, že je Comirnaty méně učinná na jihoafrickou variantu viru, stále poskytuje velmi vysokou ochranu. Potvrdila také doměnku, že případně pomáhá k lehčímu průběhu onemocnění covid-19. 

„Jedná se o první klinické výsledky, které ukazují, že vakcína dokáže chránit i proti aktuálně cirkulujícím variantám. To je kritický faktor pro dosažení kolektivní imunity a pro ukončení pandemie,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel společnosti BioNTech. 

Video  O Sputnik nestojí ani Putin, ani většina Rusů. Analytik zmínil i podivná čísla nakažených  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Účinnost vakcíny proti JA variantě studie potvrdila na skupině 800 dobrovolníků z Jižní Afriky, kde v současnosti tato varianta převládá. Z této skupiny se nakazilo pouze 9 lidí - tedy lidí, kteří dostali placebo. 6 z nich se nakazilo právě JA variantou.

„Tato data Pfizeru jsou velká věc,“ napsal pro Reuters virolog Shane Crotty z imunologického institutu La Jolla v San Diegu. „Šest infekcí versus nula, to je něco,“ uvedl v souvislosti s výsledky, ale poznamenal také, že daná velikost vzorku „nestačí k vyvození závěrů o ochraně“.

Nutnost přeočkování? 

I přes pozitivní výsledky testů ale nadále není jasné, po jaké době by se měl člověk nechat přeočkovat. Kolují názory o každoročním přeočkování, stejně tak se mluví o účinnosti vakcín po dobu 2-3 let. BioNTech tento týden zopakoval, že to bude v budoucnu pravděpodobně potřeba, a to i vzhledem k tomu, že virus nadále mutuje. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa