Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tady se klubou respirátory pro celou republiku. Měsíčně jich v Kunraticích vyrobí miliony

Aktualizováno -
30. března 2021
15:38
Autor: diz, ČTK - 
30. března 2021
14:45

Celkem čtyři výrobní linky na výrobu respirátorů daroval Tchaj-wan České republice. Skončily ve výrobní hale v pražských Kunraticích a už v únoru letošního roku začal jejich zkušební provoz. Nyní jedou doslova na plné obrátky. Měsíčně tu vyrobí miliony respirátorů.

Konkrétně se jednalo o dar tchajwanského výrobce Autoland, který tak reagoval na návštěvu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) Tchaj-wanu. Ten ostrovní stát navštívil loni v září a vysloužil si za to obdiv, ale i kritiku. Pro jeho diplomatickou misi například neměl pochopení prezident Miloš Zeman, oficiální návštěvu kritizovala také Čína, která Tchaj-wan považuje za svou provincii.

Jako poděkování za vstřícnost Tchajwanci darovali České republice čtyři výrobní linky na výrobu respirátorů. Pomocí nich by mělo být možné vyrábět až 30 milionů respirátorů ročně. Podívat se, jak linky fungují a jak jim prospívá české ovzduší, se ve středu vydali jak předseda Senátu, tak i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který rovněž propaguje cestu užší spolupráce právě s Tchaj-wanem.

České respirátory

„Viděli jsme jeden z výsledků naší návštěvy Tchaj-wanu. Díky ní máme v České republice pět linek na výrobu respirátorů, které jich měsíčně vyrobí pět milionů,“ vyjádřil se Vystrčil s tím, že pátá linka, která k nám z Tchaj-wanu doputovala, nefunguje v Praze, nýbrž ve Zlíně. Předseda Senátu rovněž zdůraznil, že respirátory jsou striktně vyráběny z českých materiálů. 

Jeli jsme na Tchaj-wan navázat spolupráci i za tím účelem, abychom sem přivezli technologie, které mají vyšší přidanou hodnotu. Jeli jsme tam také proto, že věříme, že demokratické země by se měly podporovat, což si myslím, že se podařilo,“ dodal předseda Senátu. Primátor Hřib jeho vyjádření doplnil slovy, že jde o příklad, kdy spolupráce dává smysl.

Poptávka klesá

Podle zástupců firmy Good Mask, která linky v Kunraticích pro výrobu respirátorů využívá, poptávka po respirátorech kupodivu klesá. „Vedeme debaty, že už nebude třeba vést třísměnný provoz,“ sdělil generální ředitel Good Mask Martin Ladyr. Ten také prozradil, že výrobní hala disponuje celkem 30 výrobními linkami, přičemž ty z Tchaj-wanu jsou plně automatizované, což zaměstnancům usnadňuje práci. Týdně zde vyrobí dohromady až 30 milionů respirátorů.

Povinné respirátory

Kvůli nepříznivé epidemické situaci bylo v průběhu letošního i loňského roku několikrát vyhlášeno povinné nošení roušek v uzavřených prostorách. Od února přitom platí, že lidem už nestačí zdravotní či látkové roušky, ale povinně musí nosit respirátory, a to jak na frekventovaných veřejných budovách či prostranstvích, tak v MHD nebo na zastávkách.

Video  Povinné respirátory, prodloužený Antivirus i nejistý návrat školáků. O čem rozhodla vláda?  - ČTK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 30. března 2021 19:50 )

To máš jako s pivem v plechu - proč kupovat Plzeňský za 32 Kř, když můžu mít stejně hnusný německý za 11 Kč

dfghjk ( 30. března 2021 18:23 )

Vypadá to, že s náhubkem se v ČR bude chodit už navěky.

Zdenek ( 30. března 2021 16:47 )

problem zustava dost zaani .... v Cesku neni treba B O J O V A T KOVIDEM diky repiratorum .... jde jen a jeen o ksset o JETE VIC ZADLUZOVANI obcanu v Cesku a hodi se ktomu prave kovid ..... za 5 meicu povinnosti nosit repiratory vytahne vlada lidi navic 20 miliard korun !!! 20 miliard korun !!!

v dobe od 3.2020 do 9.2020 umrelo jen 676 lidi ...... a kdyz e zavedli povinne rousky - tak vubec pocet umirajicich naopak e zvysil .....

al.bunda ( 30. března 2021 16:25 )

Jestli to nebude tím že český respirátor je klasicky předražený jako všechno ostatní CZ výroby, proč bych kupoval jejich za 29,- a více když ho můžu mít za deset i míň

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa