Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Polsko zažívá enormní nápor v nemocnicích. Sanitky nestíhají, hotely zavřely a vleky stojí

Autor: ČTK - 
20. března 2021
13:10

V polských nemocnicích leží nejvíce pacientů nakažených koronavirem od začátku nynější pandemie, informuje dnes portál onet.pl. Nejvyšší je také počet nemocných s covidem-19, kteří musejí být napojeni na plicní ventilaci. Kvůli zhoršující se epidemické situaci platí v celém Polsku ode dneška přísnější restrikce, provoz musely ukončit lyžařské vleky a hotely, zavřít musely galerie, kina nebo divadla.

Za pátek v zemi, která má asi 38 milionů obyvatel, přibylo 26.405 nových případů koronavirové infekce. Je to jen o několik stovek méně než ve středu, kdy jich bylo nejvíce za letošek. Zemřelo dalších 349 pacientů nakažených koronavirem.

V polských nemocnicích se s covidem-19 léčí asi 23 300 lidí, 2 315 z nich je napojeno na umělou plicní ventilaci.

V některých částech Polska chybí sanitky pro převoz lidí do nemocnic, a tak zdravotníkům vypomáhají hasiči.

Tři pětiny nových případů nákazy v Polsku připadají na takzvanou britskou variantu koronaviru, v některých regionech jde podle onet.pl dokonce o 90 procent. Odborníkům v této silně katolické zemi dělají starosti blížící se Velikonoce, kdy mnoho lidí chodí do kostela. Národně-konzervativní vládě epidemiologové radí, aby kostely nařídila uzavřít. Lékařka Gražyna Cholewińská-Szymańská z varšavské Vojvodské nemocnice infekčních chorob podle portálu gazeta.pl varovala, že během Velikonoc se kostely „mohou stát líhní nákazy“. Podotkla, že „je lepší vzdát se náboženské tradice než zemřít na covid-19“.

Podle současných pravidel v kostelích může být jedna osoba na 15 metrů čtverečných, věřící mezi sebou musejí dodržovat rozestupy nejméně 1,5 metru.

Přísnější restrikce, které platí ode dneška, vláda vyhlásila do 9. dubna. Polská média si všímají toho, že skončí den před výročím letecké katastrofy u ruského Smolenska, kde v roce 2010 zemřel tehdejší prezident Lech Kaczyński s manželkou a mnoho dalších důležitých osobností veřejného života.

Loni se pietní akce konala v době celostátní karantény a její účastníci, včetně šéfa vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského, bratra-dvojčete někdejšího prezidenta, porušili platná opatření. Neměli nasazené roušky, nedodržovali předepsané rozestupy a na tryznu přišlo mnohem více lidí, než bylo oficiálně povoleno.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa