Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Péče o covidové pacienty stála loni pojišťovny 14,5 miliardy. Rezervní fondy vysychají

Autor: Dagmar Machotová, ČTK - 
20. března 2021
05:01

Náklady spojené s onemocněním covid-19 jenom za loňský rok odčerpaly ze systému zdravotních pojišťoven bezmála 14,5 miliardy korun. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu prohlásil, že stávající rezervy z minulých let vyčerpají pojišťovny do konce letošního roku. Podle informací ze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) bude v příštím roce nutné aktivovat zdroje ostatních fondů, aby nedošlo k tomu, že by pojišťovny nebyly schopny plnit své závazky. 

Epidemie covidu-19 se významně promítla do hospodaření všech tuzemských zdravotních pojišťoven. Podle mluvčího největší z nich, Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), Milana Řepky, činily náklady za péči spojenou s onemocněním covid-19 za loňský rok 9,7 miliardy korun. 

„U nákladů na zdravotní služby došlo k významnému navýšení, naopak pozitivním efektem bylo velmi rychlé rozhodnutí vlády o navýšení platby za státní pojištěnce, které vedlo ke stabilizaci příjmů v roce 2020 i 2021. VZP uzavře rok 2020 se záporným saldem 11 miliard,“ řekl Blesk Zprávám Zdeněk Kabátek, ředitel VZP.

„Nicméně díky výše uvedenému a rezervám vytvořeným v předchozích letech, zůstává VZP nadále finančně stabilní a je schopna dostát všem svým závazkům,“ dodal Kabátek.

Stát do systému přispívá prostřednictvím plateb za takzvané státní pojištěnce, tedy děti, nezaměstnané a seniory. Loni byla měsíční platba navýšená o 500 korun, letos o dalších 200 korun. Do systému tak loni přibylo navíc asi 20 miliard a letos by to mělo být přibližně 50 miliard. 

Pojišťovna už také odhadla propad v podobě odpuštěných měsíčních záloh pro osoby samostatně výdělečně činné.

„OSVČ měly po dobu šesti měsíců, od března do srpna 2020, odpuštěny minimální odvody. Za rok 2020 odhadujeme propad na pojistném způsobený tímto vlivem na 3,3 miliardy, další zhruba tři miliardy bude muset VZP vrátit v roce 2021 těm, kteří i přes odpuštění záloh tyto v roce 2020 uhradily. Celkový dopad budou přibližně 6,3 miliardy korun,“ zmínil Řepka a dodal, že z dat za letošní leden a únor evidují u samoplátců meziroční propad o deset procent. Naopak vrostly příjmy od zaměstnavatelů - v lednu o 4,5 procenta, v únoru již jen o 0,1 procenta.

„Část provozoven postihnutá pandemií tak pravděpodobně už ukončila svou činnost, část se drží díky svým rezervám, omezené činnosti a rovněž díky podpoře ze strany státu,“ připojil mluvčí VZP.

Video  Blatný: Okresy zůstanou zavřené. A promluvil o nových výjimkách  - ČTK
Video se připravuje ...

Peníze na péči chybět nebudou, tvrdí mluvčí VZP

Ministr zdravotnictví Blatný ve středu řekl, že zdravotní pojišťovny vyčerpají do konce letošního roku rezervy z minulých let. Podle Řepky nehrozí, že by po této době pojišťovny neměly finance na úhradu zdravotní péče.

„Za VZP mohu říct, že náklady na zdravotní služby překročí v letošním roce objem definovaný zdravotními plány pojišťoven o vice než 20 miliard. Dojde tedy k rychlejšímu vyčerpání rezerv základních fondů jednotlivých zdravotních pojišťoven,“ prohlásil Řepka. 

„V roce 2022 bude nutno aktivovat zdroje ostatních fondů tak, aby byla zajištěna vyrovnaná bilance jejich hospodaření. Nedojde však k tomu, ze by zdravotní pojišťovny nebyly schopny plnit své závazky vůči poskytovatelům zdravotních služeb,“ uzavřel mluvčí VZP. Pacienti se nicméně nemusejí obávat, že by nebyly prostředky na úhradu běžné péče.

user ( 20. března 2021 13:47 )

Piráti zvedají rudé prapory a slibují třídní boj. Konečně jste se ukázaly, bando levicacka.

Michal Snobl ( 20. března 2021 09:18 )

Tak ať řeknou tučné Ále ta jim zařídí půjčky na odměny pro vedení pojišťoven.
Je zajímavé jak všichni politici,policajti, manažeři jsou neustále ostříhání.To mají asi šikovné manželky,manželi že jim to umí urovnat na hlavě. Ještě kdyby to šlo v těch hlavách.
Diletanti s penězi to umí každý ale bez peněz. To si musíte nejdřív od huby urvat sami lem-plové.

anna1234 ( 20. března 2021 08:34 )

.. přesně, když nebude tolik peněz, pojišťovny budou vyplácet méně úkonů. V důsledku všechno odnese pacient. Ale že by si v pojišťovnách odřekli odměny, to si nemyslím.

user ( 20. března 2021 08:10 )

V Bohnicích už pustily wifinu, koukám.

xxxx678 ( 20. března 2021 08:08 )

Covid musí stát pojištovny strašně peněz, o tom žádná. Nebudou na nic peníze, takže se jiná onemocnění zanedbají, kolega chce na ortopedovi poslat na MR, páč má dlouhodobou bolest a RTG ukázal kulový, ne ne ne...vydržte, snad to přejde. (už si v pojišťovnách nebudou moci dávat takové odměny, nehorázné, o tom se často mluvilo..)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa