Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komunistický expert Ondráček: Zákaz pohybu nic neřeší a nulová daň i pro dětské roušky

Autor: sova, Tomáš Belica - 
12. března 2021
05:00

Skoro žádná z opatření vlády nejsou účinná, omezení volného pohybu osob je nesmysl a kabinet Andreje Babiše (66) nemá důvěru občanů. Myslí si to komunistický poslanec a expert KSČM na covidovou problematiku Zdeněk Ondráček (51). Vadí mu zejména disproporcionalita v omezení pohybu, která má za následek skutečnost, kdy se například Pražan může pohybovat de facto po celém jednom z 14 krajů republiky, zatímco obyvatel malé obce jen na několika stech metrech čtverečních. Ondráček je zároveň přesvědčen, že vláda bude chtít nouzový stav prodloužit, a to i navzdory schválenému pandemickému zákonu.

Jsme ve druhém týdnu tvrdého třítýdenního lockdownu. Co si od něj slibujete?

Nic a ani jsem si od něj nic nesliboval.

Opatření, například zákaz pohybu…

Nesmysl.

Chtěl jsem se ptát, která z opatření pokládáte za účinná...

Skoro žádná. Prostě zákaz pohybu nic neřeší, jestliže chceme říci, že se máme pohybovat jen v katastru své obce, tak některé obce mají vzdálenost třeba 500 metrů. A pak je tu Praha, která je v podstatě velká jako Karlovarský kraj. A Praha je uvnitř největšího kraje, kterým je kraj Středočeský. Zde je volný pohyb.

Takže jestli se někdo může pohybovat v rámci celého kraje, a někdo jen na pět seti metrech, tak je v tom disproporcionalita. Kdyby tento pohyb měl vliv na nákazovost, tak se to musí projevit v číslech.

Je to vaše stanovisko nebo i klubu KSČM?

Je to mé stanovisko, které říkám už dlouhodobě, a za KSČM jsem garant této problematiky.

Prodloužit? „Za sebe říkám, že to je nesmysl“

Co očekáváte, že se stane po 21. březnu?

Budou chtít prodloužit, protože jim to vyhovuje.

Nouzový stav?

Samozřejmě. Včetně opatření a zákazů.

A stanovisko vašeho klubu je k tomu jaké?

Stanovisko klubu není zatím žádné, protože do té doby je poměrně daleko. Až ta situace nastane, že přijdou s žádostí, tak si to a dám stanovisko klubu a budu chtít, aby klub to projednal. Za sebe říkám, že to je nesmysl.

Proč by vládě nemohl stačit pandemický zákon?

To se ptejte vlády. Já to taky nechápu. Proč si to tedy s tzv. demokratickou opozicí schvalovali?

Takže počítáte s tím, že bude nutné prodlužovat znovu nouzový stav?

Já neříkám, že to bude nutné. Já říkám, že oni to udělají. Protože jim to vyhovuje.

„Vadí mi, že chybí dětské roušky“

Komunikuje s vámi vůbec vláda?

Vláda s KSČM už nekomunikuje vůbec. Já osobně mám info pouze z jednání a zpráv ÚKŠ. Právě proto nyní navrhujeme nové informativní body k jednání a daří se nám to, k nelibosti vlády, prosazovat na plánu Sněmovny. Vláda nekomunikuje s nikým, ale pro další prodloužení nouzového stavu je ochotna slíbit vše. Splnit nic.

Nulová daň na respirátory byla prodloužena až do 3. června. Čtete to také tak, že minimálně do té doby s nimi budeme muset chodit?

Dali si delší časový úsek, aby se to nemuselo řešit každých 14 dní. Ta lhůta mi v tomto případě nevadí. Vadí mi, že v tom chybí dětské roušky. Děti respirátory nemají a pokud malé děti nutíme, aby měly zakryté dýchací cesty, tak by rodiče měly mít možnost nakupovat za stejně zvýhodněnou cenu jako ty respirátory.

Recept KSČM na epidemii je jaký?

My jsme už řekli, že to je o důvěře občanů ve vládu České republiky. Myslím, že když teď vidíme třeba uzavřená dětská hřiště, tak se ptám, proč si někdo osvojuje potřebu rozhodovat o tom, co mají dělat maminky s dětmi. A kdo víc chrání děti, vláda, nebo maminka? Já si myslím, že největším ochráncem je především rodič.

Tady stále dochází k tomu, že vláda nám říká, co bychom měli dělat a jak bychom to měli dělat, ale nedává nám možnost, abychom to dělali v rámci svého vnitřního přesvědčení. A myslím si, že v současné době odmítání některých opatření nevychází z toho, že by to lidi nechtěli dělat, ale nedělají to proto, protože jim vláda nedůvěřuje.

Dozvuky vyšetřování během voleb?

Jak jsou na tom Češi s disciplinovaností?

Lidé v podstatě disciplinovaní jsou, ale pokud vidí, že mohou formou nedisciplinovanosti udělat nějakou rebélii, tak ji udělají. Sami sebe chrání, chrání své blízké, ale pokud chtějí projevit nesouhlas s tím, že vláda rozhoduje za ně a v podstatě jim říká, že jsou slepí, hluší a hloupí a všechno za ně musí rozhodnout vláda, tak to je forma protestu, a proto k té rebélii dochází.

Jak se podle vás promítne epidemie do sněmovních voleb v říjnu?

Těžko lze predikovat, jak se to do té doby vyvine, protože nevíme, co bude za tři měsíce, ani za měsíc.

Bude to ještě téma?

V každém případě to téma být může. Protože i kdyby už to nebylo to zdravotnické téma, tak zde mohou být dozvuky různých vyšetřovacích orgánů, které budou prošetřovat jednotlivé veřejné zakázky a nákupy. Ale nechci to predikovat, protože ta doba je poměrně daleko a ten vývoj poměrně dynamický. Abych to řekl kulantně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa