Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vztek v Přibyslavicích: Lidé nesmějí na nákup přes kopec. Jezdí 20 kilometrů do Rosic!

Autor: mat - 
7. března 2021
12:05

Ad absurdum. Tak hovoří o uzávěře a zákazu přejíždění mezi okresy kvůli nepříznivé pandemické situaci obyvatelé malé vesničky Přibyslavice v západním cípu Jihomoravského kraje. V obci není obchod, jediná hospoda je zavřená. Do pětitisícové Velké Bíteše jsou to tři kilometry a pár minut jízdy autem či autobusem. Jenže už jde o Vysočinu a okres Žďár nad Sázavou.

Většina z 500 obyvatel Přibyslavic kroutí při dotazu na možnosti nákupu potravin a další nezbytných věcí hlavou. „Policajti vartují na silnici na Bíteš po ránu a odpoledne. K lékaři můžete, když jim odevzdáte čestné prohlášení. Ale nakoupit si tam nesmíte. Tedy můžete, ale nesmějí vás nazpátek probrat,“ svěřila se starší žena, která přijela z Velké Bíteše dopoledním autobusem.

Měla štěstí, policejní hlídka v té době na silnici u autobusové zastávky hned u obce nebyla.

Lenka: Na vesnici nic neseženete

Z autobusu vystoupila také paní Lenka s přítelem Petrem. „Chtělo by to napsat ministru Hamáčkovi, ať se sem přijede podívat. Je to absurdní. Ani v okolních obcích nic není, nebo jen malé obchůdky se smíšeným zbožím. Takže tam všechno neseženete,“ řekla Lenka.

Video  Leoš Tržil, ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, k opatřením policie na hranicích okresů  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...

„Lidé jsou zvyklí jezdit do Bíteše, je tam i dobré autobusové spojení a mají tam všechny služby. Problém je to především pro starší obyvatele, protože u nás prodejna není a do jiných obcí není tak dobré spojení. Navíc na větší nákup do Rosic je to daleko,“ svěřil se pro Blesk.cz místostarosta Přibyslavic Aleš Tunkr.

Vedení obce přišlo s nabídkou pro seniory nad 70 let, že by jim zajistilo dovoz nákupů. Chtělo také zjistit, zda pro podobné případy nelze získat výjimku. „Pro těch pár kilometrů by to snad neměl být problém,“ míní místostarosta.

Žádné výjimky, vzkázal ministr Blatný

„Hejtman Jan Grolich se s žádostí o úpravu některých nařízení na základě specifických situací v některých obcích obrátil na vládu, odpověď ministra zdravotnictví nicméně byla, že se opatření upravovat nijak nebudou,“ upozornil mluvčí jihomoravského krajského úřadu Michal Cagala.

Lidem z Přibyslavic i dalších vesnic na pomezí mezi Jihomoravských krajem a krajem Vysočina tak nezbyde nic jiného, než si počkat do 21. března, co se bude dít dál...

Květoslav Bastard ( 8. března 2021 16:43 )

Chtěl bych vidět tebe jak bys byl nadšenej kdybys pro rohlíky musel 15 Km, protože v nejbližší sámošce co je 7 km od vesnice je hned vyprodáno a nebo místo toho abys projel zbytečně 15+15 Km benzín/nafty jak debil když chceš natankovat. Hlavně že Pražáci si můžou jezdit jak chtějí, že ano.

e.lesanova ( 7. března 2021 19:55 )

V téhle době stačí jeden nákup týdně, mladí si objednávají vše přes internet, starším občanům mohlo nákupy zajistit vedení obce, případně zajistit odvoz na nákup pro více lidí najednou do Rosic. Všechno jde, jen "chtít"...

fico ( 7. března 2021 17:11 )

Aby se nepokakali, to by tady musel být milion vyjímek.

Desterz ( 7. března 2021 14:46 )

Všechny tyto úřednicky stanovené limity jsou imho bohapustý nesmysl, který tím víc vynikne, čím více se podle toho lidé pokoušejí řídit. Včera jsem to znovu viděl v Albertovi: regál s lepidlem v tubě zapáskovaný (ZÁKAZ!) a hned vedle regál s lepícími páskami POVOLENÝ. Takovému bl.bákovu nezbývá než se smát, protože tohle hlava nebere.

bobou ( 7. března 2021 13:42 )

Když mohou v Praze a jinde stávkovat, prodávat na bleších trzích a nedodržovat jiná opatření? Tak potom nechápu, proč nemohou některé obce dostat výjimku pro své obyvatele kvůli nákupu ve městě v jiném okrese, který je mnohem blíže, než ten který je sice povolený, ale mnohem dále?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa