Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vláda rázně k podnikům: Povinné testování pracovníků a zákaz kantýn. Nemocenská se zvýší

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. března 2021
21:13
Autor: ČTK, Mii - 
1. března 2021
16:15

V Česku dnes začal tvrdý lockdown a vláda opět zasedla k jednacímu stolu. Tentokrát potvrdila návrh, podle kterého firmy s více než 250 zaměstnanci budou muset od 5. března testovat své pracovníky na nemoc covid-19. Zakázala navíc stravování ve firemních jídelnách. Kabinet také schválil návrh zákona s dočasným zvýšením nemocenské ze 60 na sto procent výdělku, netýká se to však cestovatelů ze zahraničí, kteří se dostanou do karantény.

O povinném testování ve firmách s více než 250 zaměstnanci hovořil v neděli premiér v televizi Prima. Dodal, že návrh, který by měl platit od pátku, se ale může ještě změnit. Firmy, které nebudou plnit podmínky, tedy nošení ochranných pomůcek a testování, by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měly být zavřené. 

„Od středy tohoto týdne, čili 3. března, vyvstává povinnost pro zaměstnavatele nad 250 pracovníků testovat zaměstnance na bázi antigenních testů,“ sdělil na tiskovce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Do 12. března musí mít první testy všichni zaměstnanci firem nad 250 zaměstnanců, do 15. března pracovníci podniků 50-249.

„Z mého pohledu je to klíčový projekt, aby začal fungovat ten masivní projekt testování ve firmách,“ hodnotí rozhodnutí o testování vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Teď je prostor pro firmy, aby rychle testovat začaly.“

Vláda nyní stanovila delší termíny, jinak bude požadovat testování jednou týdně. Možné bude antigenní testování u závodního lékaře nebo u externího poskytovatele, stejně jako samotestování. Nejdéle do dvou týdnů tak 10 000 podniků podle Havlíčka otestuje 2,1 milionu svých pracovníků.

Antigenní testování provedené zdravotníkem bude plně hrazeno, na samotestování stát přispěje 60 korun na test. Kontrolu dodržování povinného testování budou mít na starosti podle Havlíčka hygienici. „Sankce jsou nastaveny pandemickým zákonem,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s tím, že firmy při nesplnění požadavků budou muset zaplatit až 500 tisíc korun.

Žádné hromadné obědy

Na zaměstnance pracující z domova, tedy na home office, se povinnost testování vztahovat nebude. V případě podniků, které mají více poboček po republice, se jejich zaměstnanci sčítají. Pokud se tak bude jednat o společnosti s více než 50 zaměstnanci, bude pro pracovníky, kteří docházejí do firmy, testování závazné. Zaměstnanci firem, kteří pracují v různých pobočkách, se mohou nechat v testovat v místním odběrovém centru.

Vláda v rámci nových omezení také zakázala stravování ve firemních jídelnách, sdělila Schillerová. Zaměstnanci si budou moct jídlo do práce donášet, nebudou moct ale jíst v jídelnách, aby se tam nesdružovali, doplnila. Termín platnosti opatření ministryně neuvedla.

Místo izolačky vyšší nemocenská

Ministři měli na programu dnešního jednání i další agendu. Kabinet například schválil návrh zákona s dočasným zvýšením nemocenské ze 60 na sto procent výdělku. Vyšší dávku by lidé mohli pobírat v březnu a dubnu. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní normu projedná v úterý Sněmovna a ve středu Senát. Poté by ji měl k podpisu dostat prezident.

Opatření má přispět k omezení šíření koronavirové nákazy v Česku. Má bránit propadu příjmu a motivovat lidi k tomu, aby s příznaky zůstali doma či aby po setkání s nakaženými nastoupili do karantény. Náhradu mzdy v prvních dvou týdnech nemoci či karantény vyplácejí pracovníkům zaměstnavatelé. Zvýšené výdaje by si měli odečíst ze sociálních odvodů.

Vyšší náhradu by podle návrhu zákona, který je na webu vlády, měli mít jen lidé v nařízené karanténě. Týká se to nejen covidu, ale i ostatních infekčních nemocí. Nárok na vyšší náhradu by neměli lidé, kteří se do karantény dostali do pěti dnů po návratu ze zahraniční dovolené.

Zaměstnavatel by si zvýšené výdaje odečetl z odvodů. Pokud má podle zveřejněného zákona firma na odečet z pojistného právo, nemůže získat na proplacení náhrady lidem v karanténě příspěvek z programu Antivirus.

Kabinet původně před nedávnem navrhoval, aby lidé v karanténě dostávali bonus 370 korun za den po dobu nejvýš deseti dnů. Sněmovna to podpořila, ale do připraveného zákona přidala i takzvané přílepky. Senát tyto dodatečné změny škrtl a prodloužil vyplácení podpory z deseti na 14 dnů. Dolní komora v pátek ale tento návrh neschválila. Maláčová proto předložila dnes novou verzi.

Ministerstvo financí se rovněž chystá prominout podnikatelům a firmám sankce za pozdní podání daňového přiznání k DPH a kontrolního hlášení za únor.

Posily pro policii

S kontrolami uzavřených okresů nově pomůže až 5000 vojáků a 300 celníků. Za úkol budou mít vypomáhat policii při bezpečnostních kontrolách zpřísněných protiepidemických opatření, která platí ode dneška. Od úterý se do kontrol zatím zapojí 3834 vojáků a 270 celníků.

Vláda tím změnila téměř rok staré usnesení, kterým na pomoc policii loni na jaře povolala až 4096 vojáků a 432 celníků. Nasazeni tehdy byli při ostraze uzavřených hranic. „Plnění nových bezpečnostních opatření znamená další významné odčerpání sil a prostředků Policie České republiky a tím její přinejmenším částečnou nemožnost plnění zákonných úkolů,“ uvedlo vnitro v důvodové zprávě pro jednání vlády.

„Za celý den jsme nezaznamenali žádné závažnější problémy (…) nejsou hlášeny žádné závažnější incidenty,“ promluvil Hamáček o průběhu prvního dne kontrol. „Chci poděkovat všem, kteří dodržují nastavená opatření.“

Lidé v nouzi dostanou zdarma respirátory

Stát navíc poskytne zdarma tři miliony respirátorů ze zásob Správy státních hmotných rezerv (SSHR) přes potravinové banky lidem v nouzi a přes kraje dětem v klokáncích a u pěstounů. Děti v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP) a u pěstounů dále přes kraje obdrží 170 000 roušek. Bezplatné poskytnutí respirátorů nedávno požadovali někteří opoziční politici.

Mezi tématy bylo dnes i možné pokračování projektu české vakcíny, jejíž vývoj byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven. Vláda jej schválila. Úřad si od pokračování slibuje to, že by domácí vakcína mohla chránit i proti novým mutacím koronaviru, které se rychleji šíří a mohou oslabit účinnost nyní používaných vakcín. Náklady na další fázi vývoje, která by zahrnovala výrobu látky pro klinické zhodnocení její bezpečnosti a účinnosti, se předběžně odhadují až na 250 milionů korun.

Rozdělené evropské peníze

Vláda dnes rovněž schválila rozdělení evropských dotací pro ČR v programovém období 2021 až 2027 mezi operační programy, a to přes odpor koaliční ČSSD. Podle Maláčové rozhodnutí znamená méně peněz pro rodiny s dětmi, seniory, na rekvalifikace a sociální služby.

Z materiálu, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že celkově by v letech 2021 až 2027 mělo být rozděleno mezi většinu operačních programů 18,8 miliardy eur (zhruba 488,5 miliardy korun). Přitom na operační program ministerstva práce a sociálních věcí je v návrhu vyčleněno 1,4 miliardy eur (36,4 miliardy korun). Podle portálu k evropským dotacím bylo v období 2014 až 2020 vyčleněno na operační program zaměstnanost 2,15 miliardy eur.

Video  Babiš o lockdownu v Česku: Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jokl ( 4. března 2021 09:07 )

V Praže se povolí vše,protože tady je největší koncentrace de.bilů v republice.Není důvod proč nepovolil sešlost pár tisíc lidí.Máme přeci demokracii a svobodu pohybu nad všemi zákony a nařízeními.

Jokl ( 4. března 2021 08:55 )

Už je nejvyšší čas,aby Havlíček zavřel v podnicích umývárny a sprchy.Přeci je zde obrovská koncentrace lidí na malém prostoru.nevidím žádný problém aby se lidé umýváli doma.Pro takového horníka úplně ideální řešení.Je čas na další ptákovinu z pera národního umělce Havlíčka.

Stano1963 ( 2. března 2021 12:41 )

ale 6 dávek se dá vytáhnout je s pomocí speciální jehly a stříkačky, ale ty nezajistil, vše to pěkně podělal

Stano1963 ( 2. března 2021 12:39 )

jasně, senioři 80+ nejsou naočkovaní, za to fakt EU nemůže. Babiš chtěl uznat, že v lahvičce je 6 dávek, ale zapomněl na to, že se objednaly dávky a ne lahvičky, takže díky Babišovi se dodalo méně vakcíny, to je jasné

verka1 ( 2. března 2021 12:30 )

U nás byl elektrikář vyměňovat elektroměr a také neměl roušku, a ještě říkal jak byl doma v karanténě, prodělal covid19, ztratil čich.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa