Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Očkování pro seniory 70+: Návod, jak se přihlásit. Již 200 tisíc lidí se registrovalo

Aktualizováno -
2. března 2021
07:29
Autor: David Polák - 
1. března 2021
05:02

Očkování proti covidu postoupilo do další fáze. Od pondělí mohou termín na „včeličku“ získat lidi nad 70 let, kterých je u nás přes milion. Do systému se přitom v pondělí podle Chytré karantény zaregistrovalo na 200 000 lidí starších 70 let, 13 500 z nich má i termín.  

K očkování proti covidu-19 se dnes mohou přes web ministerstva zdravotnictví začít hlásit lidé nad 70 let. Registrovat se, a v případě dostatku vakcíny si i rovnou rezervovat termín, mohou do očkovacích míst v nemocnicích nebo na dalších místech. 

„Do 11 hodin jsme měli 100 tisíc registrovaných. A teď už jsme na 200 tisících. A téměř 13,5 tisíc z těchto lidí má již i svůj termín pro očkování,“ uvedl v pondělí ve 22:37 na twitteru tým Chytré karantény.

Jak postupovat?

✔ Na webu lidé nejprve vyplní telefonní číslo, kam jim přijde SMS zprávou kód. Po jeho zadání se mohou k očkování registrovat.

✔ Formulář vyžaduje vyplnění jména, adresy, kódu zdravotní pojišťovny a čísla pojištěnce, které u českých občanů odpovídá rodnému číslo.

✔ Vyberete si také ze seznamu očkovacích míst to, kde se chtějí nechat očkovat. Až bude na jejich preferovaném místě volný termín, přijde druhá SMS zpráva s kódem, který umožní termín zarezervovat.

✔ Od odeslání zprávy je třeba kód využít do 72 hodin.

✔ Další variantou registrace je telefonát na linku 1221.

Registrace seniorů 70+ na očkování je tu: Jak postupovat? Registrace seniorů 70+ na očkování je tu: Jak postupovat? | Twitter - Chytrá karanténa

Je registrační systém na takový nápor připraven? A poučil se stát od ledna, kdy registraci seniorů starších 80 let provázela řada problémů? Na to a více se Blesk zeptal vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly (38). A jak to dle prvních údajů z pondělka vypadá, k jistému poučení opravdu došlo.

Vládní zmocněněc Dzurilla: Nechali jsme navýšit kapacity

Blesk: Při lednové registraci seniorů nad 80 let byl problém se zasláním PIN kódů. Ten buď chodil pozdě, nebo vůbec. Jak máte vyřešeno toto?

Vladimír Dzurilla: Je to nastaveno tak, jak to bylo minule. Máme vysoutěženou firmu ATS Praha, která toto celé pro nás řeší, a ano, nechali jsme navýšit kapacity. A to už od soboty, kdy se mohou registrovat na očkování učitelé, takže situace by se neměla opakovat.

Bude tedy fungovat systém bez problémů?

Kromě velkého zátěžového testu probíhal také bezpečnostní test. A já věřím, že systém to zvládne, protože jak jsme to navrhovali a průběžně testovali, tak jsme vychytali všechny mouchy. Stránka by tedy měla normálně fungovat.

Co se v registračním systému změnilo?

Přidali jsme několik nových funkcí, ale pro občana se nic nemění. Jedině to, že systém pustí občany z kategorie 70+. Bez ní by se totiž nemohli tito lidé hlásit. Program je rozšířen o validaci rodných čísel spadající do této kategorie.

Jaké další nové funkce má?

Měli jsme více požadavků, a to jak z očkovacích center, tedy z krajů, pak z ministerstva zdravotnictví a také od nás vývojářů. Všechny mouchy jsme vychytali. Kromě kategorie 70+ to je přidání a propojení s praktiky a učiteli. Pedagogové se totiž mohou registrovat pomocí unikátního kódu, který jim dalo ministerstvo školství.

Nadále tedy platí, že občan bude muset vyplnit registraci a přihlásit se v několika krocích?

Ano, je to tak, v tom systému se nic jiného nezměnilo. Není ale důležité být prvním registrovaným, pořadí se totiž bude určovat podle věku.

„Termín nemůžeme ovlivnit“

Pro registraci bude nadále nutné potřebovat PIN kód, který přijde na zadané telefonní číslo?

Přesně tak, číslo bude nutné opět zadávat na začátku registrace, a pokud to celé občan projde, tak na konci mu na to samé telefonní číslo přijde potvrzení, případně výzva k dostavení se na očkování.

A kdy dostanou první lidé nad 70 let termín?

Bude záležet na dostupnosti vakcíny v jednotlivých očkovacích centrech. To my už nemůžeme ovlivnit.

Jak na rezervaci termínu očkování? Jak na rezervaci termínu očkování? | Inforgrafika Blesku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

elwyn ( 2. března 2021 12:29 )

Taky mám pár známých kantorek,běžně je potkávám v deset,jedenáct na nákupu,už mají hotovo.Ale když si vyslechnu ty jejich stížnosti jak je to strašné,jak nic nestíhají atd.tak mám dost.Děti učí víceméně rodiče,a zadávají dětem víc úkolů než při prezenční výuce,to mi potvrdili známí co mají školáky nezávisle na sobě.

dessy ( 2. března 2021 08:15 )

Nezávidím jim nic, kamarádíme spolu, ale 20 let koukat na naříkání, jak má málo peněz (má byt, postavili dům, byt v době stavby pronajímali, teď pronajali ten dům, bydleli u rodičů, mají krásné auto, chytrého syna, jež také postavil dům v Praze, jsou zdraví, vnouče... Tak nechápu. Byt, dům a auto máme taky, tak fakt nevím co chce, jinak je to bezva ženská, naši kluci kamarádí dodnes..

jajas ( 1. března 2021 19:40 )

Nezáviď kamarádce, to není hezké!

jajas ( 1. března 2021 19:37 )

No hlavně, aby zase, pro změnu, nedošla vakcí­na..­...nep­řekva­pilo by mne to.

Stano1963 ( 1. března 2021 18:10 )

po 1,5 měsíci ladění to dostali do funkčního stavu, docela ostuda. Dodnes elektronická dálniční známka nedokáže zkontrolovat, jestli je zadaná registrační značka platná, to dokáže každý server pojišťovny. Státní systémy jsou ostudné a amatérské, dokonce si stát vezme peníze za dálniční známku, i když je na neplatnou registrační značku, to je sprostá krádež, podnikatel musí vrátit peníze za zboží do 14 dnů, stát nemusí.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa