Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zavření papírnictví a dalších obchodů od pondělí: Naivní krok vlády, rýpl si Prouza

Autor: ČTK, sova - 
28. února 2021
09:31

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy je uzavření dalších obchodů polovičaté řešení, problém je přitom v průmyslových firmách, řekl v České televizi.

Tomáš Prouza (ekonom)

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza uvedl, že rozhodnutí vlády o zákazu fungování některých dalších prodejen, jako jsou papírnictví nebo dětské zboží, má vyvolat dojem, že se něco změní.

Obchody podle něj přitom vždy byly bezpečným místem. Kabinet by měl řešit průmyslové firmy a nařídit v nich povinné testování, řekl v ČT.

„Vláda opět sáhla pouze na děti a obchod. Každá fungující země přitom stojí na zásadě rovného zacházení. Rozdílný přístup vlády k různým sektorům ekonomiky ovšem tuto zásadu flagrantně porušuje,“ uvedl Prouza k novým vládním nařízením na twitteru.

„To, že vláda si myslí, že tím, že zakáže papírnictví, nákup dětských bot nebo velikonočních ozdobných předmětů, že tím vyřeší současnou situaci, je samozřejmě velmi naivní. Navíc obchody byly vždy tím bezpečným místem, kde nedochází k nějakému masivnímu šíření nákazy,“ upozornil Prouza v ČT.

„Je to snaha jenom vypadat, že se něco dělá, že těch věcí se udělalo hodně. Přitom to, co je skutečně problematické, jsou takové ty velké průmyslové provozy, kde ani není možné dodržovat veškerá opatření. Ty lidi svážejí autobusem na směny, potkávají se v šatnách, sprchují se. Tam odstupy ani roušky nemohou z principu věci fungovat, a to je bohužel ten skutečný problém dnešní situace,“ podotkl.

Podle něj je třeba větší přísnost v tom, aby zaměstnanci skutečně nosili ochranné pomůcky. „To, co mi chybí v tom, co vláda udělala, je povinnost testování zaměstnanců v průmyslových provozech a povinnost zaměstnance podrobit se testu. Dneska jsme v situaci, kdy to testování je dobrovolné. Zaměstnanec, který se nechce nechat testovat, tak prostě může říct, že se testovat nebude. I když bude jediný nakažený na směně, kde bude 100 lidí, tak prostě on je to riziko,“ upozorňuje Prouza.

„Bez možnosti vymáhat testování to bude pořád jen velmi polovičaté opatření,“ dodal.

Obavy obchodních center

Aktuální omezení maloobchodu je podle realitně-poradenské společnosti CBRE, která mimo jiné spravuje obchodní centra (OC), bez adekvátních kompenzací neudržitelné. Pokud je naděje, že po vyhlášeném třítýdenním tvrdším režimu budou obchody otevřené a za první čtvrt rok jim stát v dostatečné míře nahradí náklady, je tu možnost, že významná část prodejců dokáže ještě toto období překlenout, míní vedoucí oddělení retail sektoru a správy obchodních center z CBRE Tomáš Míček.

Obchodníci jsou si podle Míčka vědomi, že se pandemie enormně šíří a objevují se nové mutace koronaviru. Přesto ze stávající situace začínají být zoufalí a hrozí otevřením svých prodejen navzdory vydaným opatřením.

Živnostníci budou mít nárok na 1000 korun na den

Retailová asociace ve čtvrtek poslala ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (za ANO) otevřený dopis, ve kterém ho vyzývá k uvolnění maloobchodu, anebo poskytnutí spravedlivých kompenzací. Žádá o úhradu nájemného, pokračování v náhradách mzdových nákladů a příspěvků na další náklady.

Havlíček v pátek večer uvedl, že podnikatelé zasažení v souvislosti s protiepidemickými opatřeními budou moci čerpat zpětně od února pomoc z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, živnostníci budou mít nárok na 1000 korun na den z kompenzačního bonusu. Dále se chystá podpora 500 korun na zaměstnance na den pro provozy, které zaznamenaly propad tržeb o 50 procent. O limitu se podle Havlíčka ještě diskutuje. Dále ministerstvo průmyslu a obchodu s profesními svazy chystá program postavený na rozdílu mezi náklady a výnosy.

Video  Babiš o lockdownu v Česku: Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Prodejny jsou bezpečné, přesvědčují Havlíčka

Obchodníci i podnikatelské svazy přesto dlouhodobě upozorňují, že prodejny nejsou z hlediska šíření nákazy rizikovými místy. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu jejich provozovatelé do zajištění bezpečnostních a hygienických pravidel od začátku pandemie investovali přes sedm miliard korun.

Nově musejí mít zákazníci i personál v obchodech zakryté dýchací cesty respirátorem. „Zákazníkům, kteří nemají respirátor, při návštěvě OC nabízíme respirátory zdarma. Také ve většině našich center instalujeme stanoviště na antigenní testování na covid-19 a jsme připraveni zavést další potřebná opatření, pokud to bude nutné,“ dodal Míček.

Jirik-ta ( 1. března 2021 15:20 )

To není žádné rýpání. Zřejmě vychází z faktů.

LuCo ( 28. února 2021 17:12 )

Ušklebenec a ukřivděnec Prouza - výstavní kousek hlOuSpLáAka patřícího nepochybně do reprezentačního týmu demožumpy. Kdyby přišel k nám do hospody (až bude otevřená), tak by mu každý zaklepal na budku dlaní ženský, pěstí chlapy,Taková nula a pořád v TV...

Jirik-ta ( 28. února 2021 16:16 )

Restrikce nanic a ještě samá vyjímka. Tahle socialistická vlast

Jirik-ta ( 28. února 2021 16:12 )

Má pravdu. To je vše. Podle trasování musí dobře vláda vědět jaké kroky podniknout. Ale ... . Od podzimu nouzový stav a výsledek nikde.

Fucik ( 28. února 2021 14:46 )

Soudruh Prouza jako každý z ODS odborník na všechno......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa