Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš bouřil a odmítal posměšky: „Neselhali jsme!“ Poslanci zamítli prodloužit stav nouze

Aktualizováno -
26. února 2021
20:16
Autor: ČTK, simao, Jakub Veinlich, for - 
26. února 2021
05:30

Ani emotivní projev premiéra Andreje Babiše (ANO) nestačil. Sněmovna v pátek odmítla prodloužení nouzového stavu. Vláda jej chtěla prodloužit do 31. března. Musela následně přistoupit ke kroku, kdy vyhlásila nový nouzový stav - do 28. března. Ani tentokrát nechyběly ve Sněmovně různé útoky. Babiš následně bouřil.

Vláda požádala Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 31. března. Poslanci to však odmítli. Proti se postavila i KSČM.

Andrej Babiš (ANO) v emotivním projevu, kdy burcoval k prodloužení nouzového stavu, zmínil, že bude patrně potřeba, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav. To vláda krátce po hlasování také udělala. Nový nouzový stav má platit do 28. března.

Babiš: My jsme neselhali! Nikdo neselhal!

Podle premiéra Babiše se vir změnil, je agresivní a napadá všechny věkové kategorie, jsme proto na hraně kolapsu. „Potřebujeme nouzový stav a potřebujeme, aby lidi omezili kontakty,“ říkal.

Babiš se vrátil i k formulaci „best in covid“, která se mu vrací často jako bumerang.

„Pokud se mi někdo stále posmívá, když jsem v srpnu na konferenci řekl best in covid, tak Češi byli best in covid. Nikdy jsem nemluvil o nás, o naší vládě. Nikdy jsem nemluvil o sobě. Mluvil jsem o tom skvělém videu, co udělal pan Ludvík, které jsem poslal i Trumpovi a všem. A byli jsme v tom příkladem. Ano, nebyli jsme schopni nakoupit zdravotnické prostředky, nebyly, nikdo na světě nebyl. Ale Češi to zvládli. I bez nás. A skvěle! Proto Češi byli best in covid,“ hřímal Babiš a dodal: „Ano, my jsme nesehnali; nikdo nesehnal.“

Chtějí omezit pohyb lidí na tři týdny

V následujících třech týdnech je kvůli epidemii covidu-19 v Česku podle Babiše nutné co nejvíc omezit pohyb lidí. Od pondělí 1. března by kvůli tomu mohl být s výjimkami zakázán pohyb mezi okresy. A právě k takto tvrdému opatření vláda potřebuje nouzový stav.

Debata o prodloužení čí neprodloužení nouzového stavu trvala ve Sněmovně několik hodin. Zatímco vláda trvala na prodloužení stávajícího nouzového stavu, opozice chtěla, aby vláda vyhlásila nový. 

Opozice proti prodlužování

„Prodlužovat nouzový stav, na který jsou podány ústavní žaloby, není podle nás legislativně čisté,“ varoval šéf hnutí STAN Vít Rakušan, jehož hnutí kandiduje ve volbách společně s Piráty. Podobný názor měla i kolice SPOLU složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. 

Video  Hamáček o omezení pohybu Čechů: Kdo bude moci opustit okres? A návrh omezení vycházek na katastr obce 
Video se připravuje ...

Koalice proto chtěla přijmout usnesení, ve kterém dá vládě oprávnění vyhlásit nový nouzový stav v délce 30 dnů. „Tímto bychom se vypořádali s tím, jakým způsobem by mohla vláda legislativně správně postupovat,“ obhajoval společný postoj opozičních stran vyjma SPD a KSČM šéf lidoveckých poslanců Marian Jurečka

Sněmovna nakonec přijala usnesení, ve kterém ruší nouzový stav k 27. únoru, a dávala vládě možnost na vyhlášení nouzového stavu. Babiš si stál za svým, požadoval dál prodloužení.

Babiš: Zrušení roušek? Obrovská chyba

Babiš se přitom ve Sněmovně ohlédl za posledním rokem a tím, jak ovlivnil od loňského března život v Česku. „Ještě si pamatuji, jak jsme řešili biatlon. Byl velký odpor, biatlon musí být! Zpochybňovala se ta opatření a trasovali jsme, až přišel ten taxikář, který nakazil asi 100 lidí a začal komunitní přenos. A to byl ten zlom,“ připomněl Babiš.

„Potom jsme se dostali do tlaku, že budeme rozvolňovat, tak jsme rozvolňovali postupně, neměli jsme žádného psa,“ připomněl Babiš.

Připustil však i chyby. „V červnu byla oslava na Karlově mostě, všichni jsme slavili a těšili se - a to není výčitka, to je konstatování. Všichni jsme slavili, že vir je pryč. Zrušili jsme roušky 1. 7. Obrovská chyba,“ míní premiér.

A všichni šli do Chorvatska. A vrátilo se 100 000 lidí z Chorvatska a my jsme je netestovali. Obrovská nálož viru! Obrovská chyba! Techtle Mechtle, obrovská chyba! Měli jsme zavřít okamžitě všechny bary. My jsme to neudělali! Takže ano, těch chyb se nadělalo strašně moc,“ dodal Babiš.

Prosba občanům

„Já vím, že ta důvěra tady není, že jsme x-krát asi selhali. Ale to neznamená, že jsme do toho nedali maximum, že jsme vlastně od toho února nebo ledna minulého roku pracujeme neustále, stále. Snažíme se, bojujeme,“ přesvědčoval premiér.

„Po vládě vysvětlíme našim spoluobčanům, jak je důležité, abychom ještě tři týdny skutečně omezili naše kontakty. Chápu, že je to těžké, ale je to nesmírně důležité, pokud nechceme totální kolaps našich nemocnic, tak to musíme udělat. Musíme to udělat společně a doufejme, že to všichni pochopí a že nám dají ještě poslední šanci, abychom to zvládli společně, abychom se vrátili do března 2020,“ zakončil Babiš své vystoupení.

Dění ve Sněmovně jsme sledovali v našem online přenosu:

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
18:35
22. 12. 2020

Poslední online přenos o prodloužení nouzového stavu z Poslanecké sněmovny v letošním roce skončil. 

Poslanci po té, co ho prodloužili na žádost vlády o celých 30 dnů, se rozjeli na vánoční svátky ke svým rodinám. 

Ve středu se sejde ještě vláda, která bude jednat o zpřísnění rizika systému PES - posunout by se měl ze čtvrtého do páteho stupně. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného je vysoce pravděpodobné, že vláda opatření zpřísní. 

Děkujem za pozornost a přejem pokud možno klidné svátky. 

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Poslanec TOP 09 Dominik Feri (za ANO), (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Poslanec Lubomír Volný (22.12.2020) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Poslanec ANO Patrik Nacher (22.12.2020)
18:30
22. 12. 2020

Celkem 20 poslanců se při hlasování o prodloužení nouzového stavu zdrželo. 

Pro ale ani proti prodloužení nouzového stavu - při hlasování se tedy zdrželo 12 zástupců ODS. Za Piráty se pak zdrželi dva poslanci, včetně místopředsedy Sněmovny Vojtěch Pikala a zdrželo se také pět zástupců KDU-ČSL. 

 

 

18:13
22. 12. 2020
!

Nouzový stav bude v České republice platit až do 22. ledna 2021. 

Poslanecká sněmovna opět prodloužila nouzový stav. V Česku bude platit až do 22. ledna. 

Prošel tak vládní návrh. Ze 104 přihlášených poslanců návrh podpořilo 54 politiků, 29 bylo proti. 

Předseda Lidovců Marian Jurečka těsně před hlasování stáhnul návrh své strany, aby se nouzový stav prodloužil jen do 8. 1. 2021

Vládě pomohly hlasy KSČM. Ministr Blatný odmítl udělit výjimku na silvestrovskou noc. Ve středu vláda zřejmě zpřísní opatření a systém PES se posune z čtvrtého do pátého stupně. 

Video  
Video se připravuje ...
18:12
22. 12. 2020

Ve Sněmovně se blíží hlasování o prodloužení nouzového stavu. Se závěrečným vystoupením vystoupil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Znovu požádal poslance a poslankyně o podporu prodloužení lhůty. 

Nyní mohou vystupovat ve Sněmovně už jen poslanci s přednostním právem. 

Ve vládních lavicích byl až dosud jen ministr Blatný, a ministr kultury Lubomír Zaorálek. 

Poslanec Marian Jurečka stáhnul návrh KDU- ČSL, aby byl prodloužený nouzový stav jen do 8. 1. 2021

17:40
22. 12. 2020

Podle místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové vláda manažersky selhává.

„Jedním z těch manažerských diletantství je to, že pan předseda vlády nesehnal odborného koordinátora očkování. To je něo, co si absolutně neumíme vysvětlit. Tenhle diletantismus je pak korunovaný nepravdivými informacemi v premiérově pořadu Čau lidi,“ míní Richterová, podle které Babiš podává informace o skladování vakcíny v rozporu s informacemi výrobce. „Opravdu, pane premiére, vakcína nevydrží v termoboxu půl roku,“ dodala Richterová, která byla jedinou zástupkyní Pirátské strany, která dnes vystoupila ve Sněmovně před schvalováním prodloužení nouzového stavu.

Piráti si nechali udělat právní analýzu, ze které vyplývá, že po skončení nouzového stavu, může vláda vyhlásit nouzový stav znovu i se zúženími opatřeními. 

17:30
22. 12. 2020

Kromě komunistů chce výjimku pro silvestrovskou noc z vládních protikoronavirových opatení i poslanec TOP 09 Dominik Feri. 

„Dejte tam tu výjimku na Silvestra. Lidé to jinak nebudou dodržovat,“ vyzval Feri vládu. 

17:22
22. 12. 2020

TOP 09 prodloužení nouzového stavu nepodpoří.

Vláda podle předsedy klubu Miroslava Kalouska příliš nereflektuje připomínky a návrhy opozice, kterou chce ale vláda podle Kalouska jen k tomu, aby nouzový stav prodloužila a víc do ničeho nemluvila. 

„Chápu, že vláda zřejmě potřebuje ten právní rámec nouzového stavu, ale nechť za to nesou odpovědnost ti, kteří s vládním postupem souhlasí. My to nejsme a proto pro nouzový stav hlasovat nebudeme,“ řekl Kalousek. 

TOP 09 prodloužení nouzového stavu podle Miroslava Kalouska nepodpoří
16:58
22. 12. 2020

Poslankyně hnutí Trikolóra Tereza Hyťhová chce zas po vládě záruky,že se při zpřísnění opatření nebudou zavírat školy. „Děti potřebují sociální kontakt a potřebují být ve škole. Jak se mají například žáci prvního stupně učit číst a psát přes monitor? Je to strašné. Dáte nám záruku, že se již nebudou zavírat školy?,” dotazovala se vlády Hyťhová.

16:55
22. 12. 2020

Poslankyně ODS Jana Černochová navrhuje vládě, aby za přísných hygienických podmínek umožnila provoz zimních kluzišť, které mohou být kromě lyží jedním z mála zimních sportů dobrým vyžitím pro děti, které mají v současné době prázdniny a zřejmě pro ně zůstanou po zpřísnění rizikového stupně systému PES na pátý stupeň uzavřené také školy. 

22. 12. 2020
!

Změny v opatřeních asi až od 27. 12. oznámil minsitr Blatný. 

Podle ministra zdravotnictví Jan Blastného je téměř jisté, že vláda zpřísní rizikový stupeň psa na stupeň číslo 5. „Jediná změna která ale zřejmě bude, je že nebude platit od 25., ale až od 27. 12. Aby se lidé, kteří se nechali testovat, měli možnost se setkat během vánočních svátků,“ řekl ministr. 

Blatný ale zároveň odmítl, že by po zpřísnění opatření měla začít platit výjimka pro silvestrovské oslavy. „Co se týká silvestra, myslím, že bychom byli všem k smíchu, kdybychom dělali další a další výjimky,“ odmítl zásah do PSA. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a PES v pátém, nejpřísnějším stupni
16:25
22. 12. 2020

„Bez nouzového stavu není možné omezení volného pohybu osob. Bez nouzového stavu není možná pracovní povinnost pro studenty, není možné pracovat s materiálem ze státních hmotných rezerv. Proto váš žádáme o delší nouzový stav,“ zopakoval ve Sněmovně znovu ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„V jiných zemích to dělají dobře, my to také děláme dobře, jen to děláme každý trochu jinak,“ zmínil Blatný směrem k poslancům, kteří prý neprávem kritizují postup vlády.  

PES bude vyhodnocen na konci roku. Podle Blatného je do něj zakomponovat především vytíženost nemocnic. 

Očkování je podle Blatného připraveno a jsou připravené i seznamy lidí, kteří se budou v první vlně testovat. 

První várka se má začít očkovat 27. prosince, další by měla podle ministra dorazit 29. 12. 

16:10
22. 12. 2020

Prodloužení nouzového stavu o měsíc asi projde!

Komunisté podpoří prodloužení nouzového stavu o celých 30 dnů. Ve sněmovně to řekl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. Je tak pravděpodobné, že vláda ve Sněmovně se svou žádostí uspěje, protože bude mít pro žádost dotatek hlasů. 

Ondráček chce zároveň výjimku pro silvestrovské oslavy. Podle něj by stejně lidé opatření nedodržovali. 

15:40
22. 12. 2020
!

Objednáno přes 11 milionů vakcín

„Situace není dobrá, začínají se plnit nemocnice. Včera jsme měli nárůst – 350 hospitalizovaných. Zítra vláda rozhodne hlavně v zájmu ochrany životů našich spoluobčanů, to je náš cíl,“ potvrdil premiér, že vláda den před štědrým dnem bude jednat o možném zpřísnění opatření a přesunu do rizikového stupně číslo 5.

Vláda je podle premiéra na očkování připravena. objednala pět vakcín. „Objednali jsme 11 901 700 vakcín. Pro 6 953 849 občanů České republiky,“ upřesnil Babiš. 

„Jen můžu zopakovat to, že alespoň poprvé, když jste byli vždy poprvé, tak abyste to udělali poprvé. Je to důležité pokud nechcete aby tady byl chaos a nebyly ohrožené životy našich občanů. Doufám, že alespoň tentokrát to budete akceptovat,“ apeloval na poslance, aby prodloužili nouzový stav o celých navrhovaných 30 dnů. 

Premiér Babiš vystoupil s plemenným projevem. Od sněmovny chce opět prodloužit nouzový stav
15:34
22. 12. 2020
!

U mikrofonu je s emotivním vystopením premiér Andrej Babiš. Opozici kritizuje za to, že chce po vládě nové finanční krytí pro podnikatele a další kompenzace, ale nepodpořila státní rozpočet na příští rok. 

„Vidím, že se nic nezměnilo od čtvrtku. Nejhorší zážitek v mé politické kariéře,“ kritizoval Babiš jednání sněmovny z minulého týdne, která projednával státní rozpočet, ale nakonec museli poslanci diskusi přerušit, protože vláda neměla dostatek hlasů k jeho prosazení.

„Koho tady vyzýváte. Vždyť jste tady hlasoval proti 10 miliard pro živnostníky a hotely. A hlasovali jste proti rozpočtu,“ rozčiloval se premiér. 

Babiš zmínil ve svém vystoupení pokrytectví i to, že mu pirát Mikuláš Ferjenčík řekl, že se minul povoláním. „Má pocit, že jsem politik. No nejsem politik. Dělám politiku, ale neumím tu politiku. Neumím, neumím být pokrytec.“

„A ty řečičky tady, vždy vám to ani nikdo nevěří. A vy mě tady chcete školit o čem,“ reagoval Babiš na zástupce lidovců.

„Víte, co je to operace očkování? Nevíte. Protože jste v životě nic neřídil,“ ohradil se Babiš na šéfa KDU-CŠL Mariana Jurečku.

Jurečka mu z místa řekl, že byl ministrem. „To že jste byl ministr, to ministerstvo jede i bez vás,“ vzkázal mu odpultu Babiš.

Premiéra rozlítilo, že Jurečka kritizoval nepřipavenou strategii očkování a také to, že si očkování vzal na starosti samotný Babiš.

„Já jsem v životě něco odřídil, od momentu, než jsem vstoupil do očkování.“

A pochlubil se, že se nově navýší počet dodávaných očkovacích vakcín od firmy Pfizer „50 tisíc nových na leden,“ upřesnil premiér a připomněl, že 26. 12. dopoledne přijedou do všech 27 členských států EU kamiony s vakcínami. „Každé to auto bude mít dvě krabice, je 9750 vakcín,“ vakcíny poputují podle Premiéra do Prahy a následně do Brna. „A my ještě dostaneme další množství, tak mě prosím neučte, co je odborník a co je neodborník. Skutečně nevím,“ školil Babiš Jurečku s tím, že očkování je logistická operace.

„Na rozdíl od vás jsem řídil 35 tisíc lidí a stovky firem. Takže já jsem odborník na řízení,“ řekl premiér, který prý není žádný zmocněnec, ale premiér, který to bude řídit.

„Všechno děláte proti lidem, protože vše děláte proti vládě,“ rozesmál Babiš opozici. „No jen se smějte, já jsem v pohodě,“ reagoval premiér na smích.

Video  
Video se připravuje ...
15:30
22. 12. 2020

Poslanec Marek Výborný vystoupil za rodící se předvolební koalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Trojblok připravil takzvanou vánoční výzvu, která má sedm bodů. 

Pokud by toto usnesení Sněmovna podpořila, vláda by měla například připravit navýšení kompenzačních bonus, a to k začátku ledna.

„Jsme v situaci, kdy vláda opakovaně přichází s žádostí o prodloužení nouzového stavu. Přiznejme si, je to svým způsobem berlička, která má umožnit provádět některá opatření. Pokud se skutečně nacházíme ve stupni pět PES, tak vláda musí přijít s žádostí. Musí být ale jasně zdůvodněna,” řekl ve Sněmovně Výborný. 

Součástí Vánoční výzvy je také bod směřovaný přímo premiérovi. „Aby respektoval stanoviska ministra zdravotnictví a věnoval se řízení vlády jako celku,“ zakončil své vystoupení Výborný.

15:00
22. 12. 2020

Hnutí SPD podle šéfa Tomia Okamury prodloužení nouzového stavu nepodpoří. A to i z toho důvodu, že počet pozitivně testovaných rostou, i přes přijímaná vládní opatření. 

Okamura považuje nouzový stav za diskriminaci a potlačování svobod občanů.

14:55
22. 12. 2020

Po ministru Blatném vystoupil šéf hnutí STAN a stal se také zároveň zpravodajem projednávaného bodu. 

„Trochu jsem si přestavoval, že tady přijde pan premiér, nebo vy, pane ministře a dáte nám všem takový vánoční dárek a to, že nám řeknete, že se opravdu silně posílí testování antigenními testy, které v mnohých krajích nebyly dostupné, že nám řeknete, že systém PES začne zase fungovat, protože to co vy jste s tím systémem předvedli to je nevídané,“ kritizoval Rakušan vládu. „On se vám ten systém rozpadl pod rukama, jako by nefungoval. Je to výsměch všem odborníkům, kteří vám ten systém pomáhali dávat dohromady,“ přidal kritiku vládě Rakušan, podle kterého není jasná predikce. 

Podle Rakušana chybí také motivace lidí, aby zůstávali v karanténách. „Proč vláda stále odmítá plně kompenzovat náklady lidí, kteří žijí v izolaci?,“ ptal se šéf opozičního lidí. 

Vláda má říct lidem, že bude znovu fungovat chytrá karanténa i výsledky testů do 24 hodin. Opozici chybí také novela krizového zákona. 

A Rakušan kritizoval také nepřipravenost vlády na očkování - tedy očkovací strategii, o které mluvil Blatný. „To je alfa a omega. Ale kde prosím pěkně ta očkovací strategie je? Kde jsou ta očkovací centra v krajích? kde jsou pokyny pro hejtmany,„ čílil se Rakušan. 

Očkování je přitom podle něj nejsložitější logistická akce v ČR za posledních třicet let. „A jak k tomu přistupujeme? Premiér Babiš se sám stává koordinátorem očkování v České republice. Jak to vedeme tento stát?,“ vyčítal Rakušan dál vládě. 

Lidé podle Rakušana ztrácí motivaci. Protože vlád neustále podniky otevírá a zavírá a není schopná připravit plnohodnotné kompenzace pro ty, kteří zavírají své podniky. 

„Já se toho bojím,“ řekl Rakušan na fakt, že má premiér plnit i post koordinátora očkování. Vláda nemá prý nemá žádnou strategii vývoje a opatření, která bude potřebovat.„Prostě vaše vláda selhala, vy jste nedali lidem pocit bezpečí,“ vyčetl kabinetu s tím, že lidé nedostanou naději tím, že se prodlouží nouzový stav o dalších 30 dní. 

Video  
Video se připravuje ...
14:48
22. 12. 2020

V nemocnicích končí podle ministra Blatného denně zhruba kolem 350 nových pacientů s Covid-19. Vývoj ukazuje podle ministra, že může denní nárůst hospitalizovaných narůst až na 400 nově hospitalizovaných. „Naplní-li se rizikový scénář, potom by koncem měsíce v našich nemocnicích leželo až 7000 hospitalizovaných, z toho 1000 osob na jednotkách intenzivní péče,“ varuje před vývojem.

Na konci roku by se podle stávajících modelů bez dalšího zásahu mohlo objevit denně až 11 tisíc nově pozitivně testovaných lidí. „Je tedy potřeba znovu důrazněji zasáhnout,“ dodal ministr.

Stát se teď nyní podle Blatného musí připravovat na očkování, které by mělo začít v příštích týdnech. „A k tomu potřebuje při současné míře rizika nouzový stav,“ dodal závěrem Blatný ve svém úvodním vystoupení. 

14:41
22. 12. 2020

Podle Blatného jsou například země V4 – tedy Česko, Polsko, Maďrasko a Slovensko jsou na tom s opatřeními velmi podobně. „Slovensko má nouzový stav, Maďarsko má nouzový stav, Polsko jej nemá, ale má celou řadu dalších omezení. Německo svému nouzovému stavu říká tvrdý locdown a je plánován až do 10. ledna,“ vyjmenovávál Blatný opatření v okolních státech a přidal také výčet opatření v dalších zemích jako například ve Španělsku, nebo Francii. „Nežádám od vás tedy nic, co by neprobíhalo v okolních zemích, protože i tam se šíří virus stejně, jako u nás,“ přidal ministr srovnání. 

Za poslední týden počet nově diagnostikovaných podle Blatného vzrostl a je bez mála 30%. Index rizika vzrostl podle ministra na v minulých dnech na hodnotu 76. Mezi seniory jde podle Blatného především o komunitní šíření. Počet infekcí ale poklesl díky plošnému testování v domech sociální službou. A bude v něm potřeba podle ministra pokračovat.

O 15% vzrostl ale podle Blatného počet infikovaných seniorů. Což je polovina s testované populace. „Počet hospitalizovaných pacientů v současné době kolísají okolo počtu 4,5 tisíce a na intenzivních lůžcích leží kvůli této diagnóze kolem 700 osob,“ další vývoj nemocniční péče je proto podle Blatného rizikový.

14:35
22. 12. 2020

Číslo R stále roste

Rizikovost nákazy je podle Blatného stále dost vysoká. „Nelze vyloučit zásahu velmi rychlého zásahu i během Vánoc,“ varoval.

Vývoj epidemie nabral podle Blatného růstovou dynamiku, reprodukční číslo vykazuje ukazatel podle ministra ve výši 1,2 – 1,3. „A je nutno zdůraznit, že počty nově diagnostikovaných případů stále narůstají,“ a to nejen podle ministra kvůli zvýšenému testování antigenními testy.

„Ale je jednoznačně nutné, uvědomit si, že počty nově nakažených, rozhodně neklesají,“ varoval ministr.

14:29
22. 12. 2020

Jednání o prodloužení nouzového stavu od dalších 30 dní začalo v Poslanecké sněmovně ve 14:20. Plánované vystoupení premiéra se ale nekonalo. Andrej Babiš má jiné pracovní povinnosti. Oběd pomocí videokonference k ukončení německého předsednictví EU. 

Jako první se tak ujal slova ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) 

Sněmovnu žádá vláda o prodloužení nouzového stavu až do 23. ledna 2021

„Nečiním tak rád, činím tak s pokorou a omluvou před vámi jako poslanci i před občany této země,Věřím, že i k dnešnímu stavu přistoupíte stejně zodpovědně, jako vždy předtím,“ začal své vystoupení ministr zdravotnictví. 

„Bez nouzového stavu nelze v daném legislativním nastavení efektivně prosazovat opatření, zejména opatření, která vedou ke snížení mobility, obyvatel,“ zdůvodnil žádost Blatný.

Rovnice proč omezit mobilitu – tedy cestování je podle Blastného jednoduchá.

„Omezení mobility obyvatel+plus omezení četnosti kontaktů se rovná zpomalení šíření nákazy,“ dodal. 

13:50
22. 12. 2020
!

Sněmovna dnes neschválila návrh na předřazení hlasování o prodloužení stavu nouze a jako první se řešil daňový balíček, který nakonec díky hlasů ANO, ODS, SPD, ale také jednoho z KSČM a dvou od lidovců prošel.

Během projednávání balíčku vstoupil už poněkud nervózní premiér Andrej Babiš (ANO). „Já od rána čekám, že tady vystoupím s nouzovým stavem, měl jsem být už v nemocnici v UVN, protože připravujeme to očkování a 12:30 máme oběd, virtuální, skončí německé předsednictví, tak jsou tam všichni velvyslanci. Takže jsem vás chtěl poprosit, jestli byste si to nechali na příští rok, ty ideové střety a že byste mohli hlasovat, abych mohl jít do práce. Nejdu péct, ale zítra je poslední den pracovní, máme plno práce,“ uvedl Babiš.

"Jste v práci, pane poslanče, když zasedá Poslanecká sněmovna, tak je to hlavní práce poslance. tady jste fakt v práci, nevím, čemu se divíte," podotkl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Daňový balíček obsahuje i Babišův poslanecký návrh na snížení daně z příjmu na sazbu 15 a 23 procent a zrušení superhrubé mzdy. Více o bitvě o balíček a chystaném zrušení superhrubé mzdy čtěte ZDE

Video  
Video se připravuje ...
13:42
22. 12. 2020
!

Návrh na prodloužení nouzového stavu o 30 dní nepodpoří ani ODS. Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura uvedl, že občanští demokraté se zřejmě zdrží hlasování. Vláda podle ODS k opatřením, která vyhlašuje, aby zabránila šíření koronaviru, nouzový stav nepotřebuje.

13:33
22. 12. 2020
!

"To, co vidíme teď, ten poměrně velký nárůst, je daný nejenom tím, že pokračuje komunitní šíření ve společnosti, ale také to, že byly významně navýšeny počty testů díky screeningovým vyšetřením populace,"

řekl ministr Jan Blatný (za ANO) pro iRozhlas.cz. "Kromě skóre je pro nás kritické, jak jsou zatíženy nemocnice. Kromě Moravskoslezského kraje, kde je veliký problém a dostávají se na hodnoty blízké těm říjnovým a listopadovým, tak v ostatních nemocnicích tento trend nevidíme," podotkl.

"Ale už v těchto dnech by měl být vidět nárůst trendu i v těch nemocnicích, což zatím není. Nejpozději do středy, by ta informace měla být zcela relevantní. A proto jsme se rozhodli, že posuneme rozhodování o přesunu do stupně číslo pět na středu. Je ale pravděpodobné nebo je rozhodně možné, že k tomu přesunu dojde. A že během vánočních svátků bude Česká republika do pátého stupně přepnuta," dodal.

13:27
22. 12. 2020
!

"V situaci, kdy jsme mezi stupně 4 a 5, tak doufám, že se najde většina těch, kteří uznají, že ta situace není jednoduchá, že není čas na nějaké politikaření a že v době, kdy nám rostou ta čísla a rosou tak, jak vidíte, dojde všem, že bez nouzového stavu to možné není, to se prostě zvládnout nedá. Věřím, že ta debata bude pragmatičtější, rychlejší a že Poslanecká sněmovna vyjde vstříc tomu, co požaduje vláda," uvedl v Lidovém domě k dnešní vládní žádosti prodloužit nouzový stav o 30 dní vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

sasa Trdlo ( 27. února 2021 12:50 )

ne neselhali, jsou nejlepší s touto vládou na věčné časy.....

donypan ( 27. února 2021 10:01 )

Smekám před touto vládou.První vláda od r.89,která má ty peníze zasloužené.Za ten čurbes můžeme poděkovat Csáko­vé,Lan­dovi,­Kluso­vi a všem co je napodobují.Opozice neunesla,že se našel člověk,který se z nich jen tak nepodělá.proto obětovali zdrví lidí jen aby si léčili své ego.Hlavně,že vím koho nevolit.

panda82 ( 27. února 2021 08:59 )

Pořád postrádám jak jsou a budou trestáni ti co tato nařízení porušují, tak jako v Německu, a ne že se vyhrožuje těm co jsou i přes "poslušnost" omezování, tlačeni ke zdi, a "!neposlušní" se smějí , chodí na párty, fotbaly a řehtají se nám do ksichtu,
jsem dost trpělivý ale už je toho moc,

Brichacek ( 27. února 2021 08:29 )

DEJ SI KOBLIHU.

Brichacek ( 27. února 2021 08:28 )

Estébák nemá ani minimum pokory. Místo aby úřiznal že s tousvou bandou *** *** co se dalo a odtáhl na slovač tak je ještě arogantní!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa