Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jihoafrická mutace covidu v Brně: Odborníci zkoumají další tři vzorky! Zatím vychází pozitivně

Aktualizováno -
25. února 2021
14:18
Autor: jn - 
25. února 2021
13:18

Jihoafrická mutace koronaviru uzavřela do karantény mateřskou školu v Brně-Líšni. Podezření se tam potvrdilo u dvou dětí a dvou učitelek. Mutace je zákeřnější v tom, že je odolnější vůči očkování.

První informace o zákeřnější jihoafrické mutaci se objevila v úterý, kdy ji uvedl molekulární biolog Omar Šerý na svém Twitteru: První pozitivní záchyt je z 8.2.2021 a původně se rozšířil v jedné mateřské školce v Brně.

Nyní první případ jihoafrické mutace v Česku oficiálně potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví. „Mohu potvrdit, že sekvenací byla skutečně takzvaná jihoafrická mutace u jednoho vzorku potvrzena,“ uvedla jeho mluvčí Barbora Peterová.

Zkoumají se ale další vzorky ze školky v brněnské Líšni. „V průběhu dne jsme prověřili další vzorky ze školky v Brně. Celkem máme již další tři vzorky od tří lidí pozitivní na jihoafrickou mutaci. Testování provádíme v naší laboratoři vyvinutou novou metodou pro skreening mutací. Pracujeme na ověření pomocí sekvenace. Definitivní výsledek bude v pátek,“ podotkl Šerý.

Jihoafrická mutace bez pobytu v zahraničí

„Nikdo z brněnských nakažených nebyl v zahraničí, všichni se pohybovali jen po Brně,“ uvedla krajská epidemioložka Renata Ciupek. Děti i jedna z učitelek jsou bez příznaků, druhá kantorka má podle lékařů mírný průběh nemoci. Právě jejich vzorky ale ještě musí potvrdit metoda sekvenace.

Další testy ve školce i okolí jsou negativní. Molekulární biolog Omar Šerý Blesk.cz řekl, že v Brně je v současnosti 70 % nově pozitivních lidí s britskou mutací koronaviru.

V jihomoravské metropoli se ovšem jihoafrická mutace objevila bez toho, že by postižení někam cestovali. Zdržovali se pouze v Brně. Podle Šerého je proto možné, že nová mutace zde již delší dobu koluje.

„Otázkou je, v které části České republiky,“ řekl biolog s tím, že v laboratoři jeho kolegové pracují na podrobném sekvenčním výzkumu viru. Výsledky mají být v pátek.

Obchází očkování

Jihoafrická mutace dokáže podle Šerého obcházet již vytvořené protilátky u očkovaných lidí nebo u lidí, kteří koronavirus prodělali. „Účinnost očkování se tak snižuje a tito lidé se mohou nakazit znovu,“ varoval.

Testovat, očkovat a zase testovat

I když očkování není samospásné, nelze obcházet jistá pravidla. „Je třeba hlavně testovat a hlavně nemůžeme očkované lidi pustit mezi ostatní a tvářit se, že nebudou v žádném případě infekční. Musíme pak lidi testovat i na konci karantény,“ zmínil možný recept Šerý.

Lidé v Česku se podle biochemika Šerého nesmí spontánně promořovat. Existuje totiž riziko, že se objeví i další varianty viru.

Dobrá zpráva na konec: Jarní slunce a vyšší teploty spolu s ultrafialovým zářením jsou podle biomechaniků schopny virus ničit.

VIDEO: Tisková konference premiéra Andreje Babiše (ANO) po jednání vlády (24.2.2021).

Video  Tisková konference premiéra Andreje Babiše (ANO) po jednání vlády (24.2.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5454143 ( 25. února 2021 15:02 )

To asi přivezla Dáša H. byla na Zanzibaru a pochází z dědiny Brno

Stano1963 ( 25. února 2021 14:54 )

Blatný říkal koncem ledna, že britská mutace je jen lokálně.....a kde jsme dnes

Jirik-ta ( 25. února 2021 13:36 )

Nejspíš byly v JAR a tam se nakazili. Každopádně to chce chlapi Tvrdý lockdown

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa