Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pendlera Davida oddělila covidová opatření od manželky a malého synka: Zbyla jim krátká setkání na hranicích

Autor: jel - 
4. března 2021
12:39

David Jaroš pracuje již několik let v Německu a za prací pravidelně dojíždí přes hranice. Stejně jako mnoha dalším pendlerům mu tak opatření, která byla vydána v souvislosti s pandemií koronaviru, způsobila velké problémy. Ty první přišly již minulý rok, kdy se Česká republika rozhodla uzavřít hranice, tehdy však dostal výjimku. V momentě, kdy přišlo uzavření z druhé strany hranice, nastala pro něj situace mnohem horší. Opatření ho totiž oddělilo od rodiny. Svého teprve dvouměsíčního synka tak mohl vidět pouze na krátkou chvíli u hraniční čáry.

Nebylo zcela jasné, jak bude opatření vypadat a jaké budou případné výjimky. Zaměstnavatel pana Davida proto kontaktoval své pracovníky s tím, aby se ještě den před uzavřením dostavili do firmy, protože je možné, že po půlnoci se tam již nedostanou. „Zeptali se, kdo je ochoten na neurčitou dobu zůstat v Německu, ať se dostaví ve zmíněný čas, že pro něj bude zajištěno ubytování, s čímž nám firma skutečně pomohla, ubytování za nás plně hradí,“ popsal Jaroš. Na rozmyšlenou měli pouhé čtyři hodiny. Většina zaměstnanců tak souhlasila, že nějaký čas v Německu zůstane.

Takzvanou nótu pro pendlery v loňském roce čeští zaměstnanci firmy, kde pan Jaroš pracuje, dostali. Letos už ovšem ne. Výjimku mají zaměstnanci „kritické infrastruktury“, jde především o zdravotníky, pracovníky potravinářského průmyslu a podobně. „Samozřejmě souhlasím s výše zmiňovanými profesemi, že je opravdu důležité, aby jim bylo denní překročení hranic povoleno,“ řekl pendler s tím, že ale není zcela jasné, co spadá pod kritickou infrastrukturu. Udělení nóty závisí na příslušném oblastním úřadu, jenže ty k vydání povolení nepřistupují vždy jednotně, a tak někde mají nóty třeba i zaměstnanci betonárky nebo sklářského průmyslu.

„My, kteří jsme nótu nedostali, máme vlastně pouze dvě možnosti, zůstat nadále ubytováni v Německu bez rodin, nebo jet zpět do Čech, ale bez jakéhokoliv nároku na mzdu. Každý z nás je otcem od rodiny, takže přijít o mzdu si nemůžeme dovolit,“ vysvětlil David. Nezbývalo mu než zůstat sám v Německu.

Setkání na hranicích

S rodinou se setkal jenom na hranicích, které nesměl překročit a celou dobu museli mít on i jeho manželka nasazený respirátor. „V případě porušení by nám nebylo umožněno se vrátit zpět. Jsem otcem dvouměsíčního syna, tudíž abych ho viděl, se vším jsem souhlasil. A při této příležitosti vznikla fotografie.“ Tu pořídil kolega, který Davida na hranice dovezl a který je fotografem. Když dojemnou scénu viděl, vyndal vybavení a nenápadně vše zvěčnil.

„Říkal, že když viděl tu situaci, tak si šel do kufru pro foťák a nenápadně udělal pár snímků se strachem, aby ho neviděli a kvůli němu nám setkání třeba nepřerušili,“ uvedl pan Jaroš. Ten dodal, že snímek nezveřejnil proto, aby vzbuzoval soucit, chtěl pouze poukázat na to, že i takové situace se dějí, a proto je nutné se chovat zodpovědně.

„Pokud to lidé nezačnou brát vážně, bojím se, že restrikce se nadále budou zvyšovat. Podobnou situaci jsme prožili už na jaře 2020, kdy hranice uzavřela ČR. Akorát s tím rozdílem, že při dodržení třítýdenních turnusů budeme moci jet domů a následně se i vrátit do práce. Toto už bohužel neplatí, při opuštění Německa se už nesmíme vrátit,“ zakončil svůj příběh.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa