Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Masivní nákaza v domově seniorů v Praze 6: 34 jich zemřelo, situaci vyšetřuje policie

Autor: red - 
11. února 2021
21:54

O pražský Domov pro seniory Elišky Purkyňové, jejž zřizuje pražský magistrát, se média zajímala už na podzim, a to v souvislosti s vysokým počtem nakažených klientů domova covidem. Do ulice Thákurova v Praze 6 v polovině listopadu přijel na pomoc tzv. létající záchranný tým pražských záchranářů, ošetřil přes stovku osob a odvezl 6 seniorů s koronavirem do nemocnice. Po celoplošném testování se nákaza potrvdila celkem u 97 důchodců, z toho 34 koronaviru nakonec podlehlo. Nakažených bylo i 29 zaměstnanců. Na povrch tak vypluly pochybnosti ohledně postupu vedení domova v této krizové situaci. Ve čtvrtek se jimi zabýval magistrátní výbor pro sociální politiku, případ skončil podle informací Blesk.cz ale i na stole policie. 

Po listopadovém zásahu pražských záchranářů vylezly na povrch pochybnosti o postupu vedení domova při řešení koronavirové krize. Ředitel pražské záchranky Petr Kolouch tehdy přišel s informací, že seniorům dva týdny nebyla poskytována žádná lékařská péče. Záchranáři uvedli, že dle jejich informací do domova odmítla přijít smluvní lékařka, to domov popřel a prozradil, že došlo k nedorozumění. 

Byli jsme připraveni!

Ředitelka domova Eva Kalhousová pro Blesk.cz následně popsala, jak se domov potýkal nejen s vysokým počtem nakažených klientů, ale i zaměstnanců. Na pomoc domovu dokonci přišli i dobrovolníci Českého červeného kříže. Podle ní ale situaci domov zvládnul a za tím si stála i ve čtvrtek, kdy se Evy Kalhousové na listopadovou krizi v domově ptali pražští politici na výboru pro sociální politiku.

„Sedím tu s lidmi, kteří tu rok zápasí s něčím, s čím jsme se nikdy předtím nesetkali, a den co den řešíme, jak situaci udělat tak, abychom se postarali o naše klienty i zaměstnance. Nařízení vlády jsou nařízení vlády. Těch jsme se drželi. Máme veškeré podklady a na situaci jsme byli připraveni,” řekla na jednání výboru Kalhousová směrem k pražské radní pro sociální oblast Mileně Johnové (Praha sobě). 

Policie

Právě radní Johnová chtěla celou záležitost řešit. „Snažíme se zjistit, zda a proč tomu nešlo předejít. V žádném jiném domově pro seniory, zřizovaném hlavním městem, se takový problém nevyskytl,“ sdělila v listopadu.

Jednáním na magistrátu to ale nekončí. Případ začala vyšetřovat i policie poté, co obdržela složku s názvem Kauza domova pro seniory. „Mohu potvrdit, že jsme získali materiály, ve kterých je sepsáno určité podezření na nestandardní postupy domova pro seniory v Praze 6, budeme se materiály zabývat,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. „Zatím jsme ve fázi zjišťování okolností, zdali došlo k trestnému činu, nebo ne,” popsal Daněk.

Policie o zahájení vyšetřování stihla už informovat šéfa pražských záchranářů Petra Koloucha, který se diskuze na výboru také účastnil. „Policie České republiky nás kontaktovala s tím, že má podání na zahájení úkonů a vyšetřování. To je rozměr, který nám všem přinese velkou zátěž,“ uvedl Kolouch ve čtvrtek a dodal, že z toho důvodu se k případu nebude dále vyjadřovat. Totéž sdělila i šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

snehulak ( 13. února 2021 10:23 )

Na Praze 6 mají opravdu moc seniorů. A blíží se volby. A Piráti je chtějí samozřejmě vyhrát.

dietr ( 13. února 2021 08:50 )

Řádí tam to strašidlo,
vystupuje z bažin,
žere hlavně Pražáky,
jmenuje se Jožin!

HajkovaVlasta ( 12. února 2021 23:57 )

Tutlají to jako Čína.

cid2000 ( 12. února 2021 19:33 )

Je to velmi vážná událost. Doufám, že bude zjištěna příčina, proč k tomuto došlo, aby se zjednala náprava pro příště a předcházelo k podobným nešťastným událostem !

frantacizek ( 12. února 2021 19:00 )

velmi smutné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa