Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plán na návrat dětí v březnu: Odmítnutí testu? Studenta do školy nepustí, míní Prymula

Aktualizováno -
9. února 2021
15:46
Autor: simao, ČTK - 
8. února 2021
20:07

1. březen by se mohl stát termínem, kdy se do škol vrátí maturanti. K přelomu února a března se upírá po návrhu Ministerstva školství i vláda - nyní se však bude řešit, jak studenty otestovat. A jakým způsobem testovat i žáky z dalších ročníků. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) odpovídali na pondělní tiskovce i na dotaz, co se stane, pokud student test odmítne.

Vláda dnes debatovala mimo jiné o širším otevření škol. Na stole je návrh, podle kterého by se mohly do lavic vrátit nejprve poslední ročníky středních škol - dle ministerstva školství by k tomu mělo dojít 1. března.

„Chci jasně říci, že jedno z klíčových priorit je otázka návratu žáků a studentů do škol. Ministerstvo školství připravilo materiál, který dává dohromady pravidla, podle kterých by to bylo možné,“ potvrdil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

„Shodli jsme se na tom, že první by měli být studenti maturitních ročníků a potom postupně další ročníky. A současně jsme se shodli - a je to v souladu s tím materiálem - že ten návrat žáků a studentů do škol nemůže žádným zásadním způsobem ovlivnit negativně vývoj epidemie. Budeme hledat takové řešení, které nám umožní školy znovu otevřít naplno, postupně a současně nezkomplikuje nám boj s virem. Ruku v ruce s tím návratem žáků a studentů bude muset jít systém testování,“ podotkl Hamáček.

Testování žáků bude řešit krizový štáb

Strategií pro další postup návratu žáků a testováním se bude nově zabývat Ústřední krizový štáb. Cílem je připravit se na to, aby bylo možné, „pokud to situace dovolí, někdy od začátku března začít znovu otevírat naše školy“, podotkl Hamáček.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že se budou chystat i pilotní projekty na školách, které mají v přípravě pomoci.

Podle Hamáčka bude návrat studentů záviset na tom, jak se stihne připravit právě projekt testování. „Nebude to jednoduchá logistická operace, protože budeme muset testovat několik stovek tisíc dětí a studentů týdně, tam to bude ještě záviset na frekvenci testování,“ pokračoval Hamáček s tím, že by se měly využívat testy „uživatelsky přívětivější“ - kloktací testy nebo testy ze slin.

„Na podzim de facto všechny testy vyžadovaly nějakou formu celkem razantního zásahu do dutiny nosní, tam se strkají ty dlouhé štětečky a to musí provádět odborný zdravotnický personál. To už teď není nutné,“ reagoval Hamáček na dotaz, proč nebylo možné testovat žáky již na podzim.

Prymula: Student si dá do úst trubičku

To potvrdil Českému rozhlasu i epidemiolog Roman Prymula. Nedovede si představit, že by bylo dostatek zdravoníků, kteří by byli v každé škole, proto je třeba uvažovat nad jiným způsobem testování. Prymula zároveň upozorňuje, že se budou muset nasadit tety s dostatečně vysokou citlivostí.

„Je tady celá řada testů, které umožňují vyšetření bez přítomnosti zdravotnického pracovníka. To znamená, že nejsou invazivní na rozdíl od vyšetřování z nosohltanu – buď sem patří vyšetření ze špičky nosu nebo ze slin. Jsou v různé podobě: například je to hmota, která slinu nasákne, nebo sliny vyplivnete či vykloktáte. Tyto metody k dispozici jsou. Nejjednodušší v tuto chvíli je, že si student dá do úst trubičku, na jejímž konci je nasáklý materiál. Po dvou minutách se trubička vloží do stojánku, zatlačí se na to a během patnácti minut máte výsledek. Je to naprosto jednoduché,“ tvrdí Prymula.

Odmítá přitom výhrady, že učitelé nemohou pracovat s biologickým materiálem. „S biologickým materiálem budou pracovat sami studenti nebo žáci, a potom ho odhodí do nádoby nebo kontejneru. Pak musí být zařízeno, aby ten biologický materiál byl zlikvidován, ale sami (učitelé - pozn .red.) by se ho prakticky dotknout neměli,“ podotkl Prymula.

Co když student odmítne test?

„Z logiky věci ten, kdo test odmítne, tak by do školy být připuštěn neměl, ale to je můj soukromý názor,“ uvedl Hamáček při dotazu, jak se bude postupovat, když žák test odmítne.

Ministr Blatný podotkl, že v Rakousku děti, které nechtějí, nebo nemohou podstoupit test, zůstávají v distanční výuce. „Naší prioritou jsou školy, zatím se pořád bavíme o dvou ročnících škol a naší prioritou je dostat postupně do škol více dětí a cílem je dostat tam všechny děti zpátky,“ dodal Blatný.

Rovněž Prymula Českému rozhlasu řekl, že pokud student nebude chtít podstoupit test, do školy nebude moci na prezenční výuku vyrazit. „Bohužel to zřejmě bude tak, že tento student nebude moct do školy chodit. Musel by být opět v režimu distanční výuky,“ uvedl Prymula.

Vracet se budou studenti po týdnech?

Zatímco 1. března by se měli do škol vrátit maturanti, další ročníky by měly následovat s týdenními rozestupy.

„Mělo by to být tak, že v následující etapě po maturantech by to byli žáci devátých tříd a zbývající žáci prvního stupně. A finále by byl druhý stupeň,“ popsal Prymula, který je nyní poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO).

Video  Plaga a maturity 2021: Ministr řekl, kde uleví a čemu studenti neuniknou  - ČTK
Video se připravuje ...

PetBuk ( 9. února 2021 05:35 )

Alexandr Ťafko:takže NEJBL-BĚJŠÍ DĚTI této země díky NEJHLOUPĚJŠÍ VLÁDĚ Andreje BABIŠE dostanou PLNOHODNOTNÝ GLEJT, přitom NIC opakuji NIC NEUMÍ ???:To snad ne!!!! To co umí dokážou u maturity,a já bych před těmi co úspěšně odmaturují smekl,měli nejhorší podmínky na připravu,chybí jim komunikace s kamarády,pedagogy ale musí být samostatní a k tomu má maturita připravit,myslím si že ti kteří se chtěji vzdělávat(ne mít maturitu jakoukoli...)se určitě prosadí držím jim palce!­!!!!!!­!!!!!!­!PS:Vy jste chytřejší díky maturitě,neřekl bych....

miasek ( 8. února 2021 23:00 )

Nevim, proc si nevezmeme priklad z jinych zemi, kde je skola celou dobu otevrena. Priklad z USA, Spanelska A par dalsich zemi: Deti chodi skoly celou dobu, rano se meri teplota, vsichni maji masku na obliceji celou dobu. Jinak je zakazano nekdo cizi nebo rodice byt na skolnim pozemnku. A vse funguje celou dobu. Ale tady bylo zari, pred skolou plno rodicu s detma, v prvnich tridach to same. Trida nacpana k prasknuti s rodici i detma. Jsem jenom oci valila.

mrkevmrkev ( 8. února 2021 21:52 )

Tak, tak, všechno se dá podle potřeby upravit, změkčit.
Otázky při maturitách budou úplně o něčem jiném než dříve, méně náročné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa