Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blatný promluvil o zákazu pohybu mezi kraji. Prymula: Měli bychom uvolnit a posoudit opatření

Aktualizováno -
6. února 2021
23:02
Autor: simao, ČTK - 
6. února 2021
12:00

V pondělí na vládě chce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představit možné zpřísnění - zákaz cestování mezi jednotlivými kraji. Jak by se v takovém případě postupovalo, to ale Blatný neupřesnil. V rozhovoru pro Právo totiž uvedl, že finální návrh hotový není. A v průběhu víkendu a v pondělí ráno se o něm teprve bude jednat. Blatný však má jasno v tom, že v některých krajích je situace horší než jinde. A je to prý třeba řešit. V ČR přitom zůstává situace z okolních zemí nejhorší v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Podle epidemiologa a poradce premiéra Romana Prymuly je však na čase opatření uvolnit.

„Je to jedna z možností. Projevuje se výrazný rozdíl mezi jednotlivými oblastmi. Jsou příhraniční kraje, a to nejen ty, které mají horské regiony, ve kterých je situace podle nákazy výrazně horší než jinde. Základním epidemiologickým problémem je, aby se nákaza z míst, kde je vyšší, nerozšířila do míst, kde je nižší,“ uvedl v rozhovoru ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Blatný pro další omezení cestování

„Jedna z možností, které se nabízí, je omezit pohyb mezi kraji a dát šanci tomu, aby se šíření v rámci republiky zpomalilo. Podstatná informace je, že kdybychom ze statistik vyňali kraje, ve kterých je šíření viru závažné, tak křivka klesá. Evidentně je tedy rozdíl mezi různými oblastmi v republice, a proto chci závazné stanovisko od hygieniků a epidemiologů, jakým způsobem na to budeme reagovat a co mohou udělat lidé, aby opatření dodržovali. Už teď se nemá cestovat, pokud to není nezbytně nutné,“ upozornil Blatný.

Na dotaz, jak by se omezení pohybu zvládalo logisticky, však Blatný neodpověděl. Pouze poukázal na to, že na jaře 2020 se také určité části země uzavřely. A že nyní probíhá komunitní šíření a problémy jsou např. v Karlovarském kraji.

„Máme tu britskou mutaci a třetina zatím prokázaných vzorků pochází od pendlerů v Karlovarském kraji. Je to důkaz, že přeshraniční styk se zeměmi, kde tato mutace také je, probíhá a není optimální,“ podotkl Blatný.

Do příhraničních hor zároveň jezdí zejména o víkendech lidé z jiných částí ČR. „Ve hře může být i omezení pohybu mezi kraji zejména s ohledem na to, že existují velké rozdíly mezi jednotlivými kraji,“ uvedl proto Blatný již ve čtvrtek.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Česko horší, než sousední země

Česko přitom z okolních zemí zůstává nejhorší v poměrném počtu nakažených. ČR má za uplynulých čtrnáct dní asi 87.800 nových případů nákazy novým typem koronaviru.

S 821 případy na 100.000 obyvatel je ČR ve srovnání s okolními zeměmi výrazně na prvním místě, má asi čtyřikrát více případů než sousední Rakousko (214) a Polsko (198), Německo má 184 případů na 100 tisíc obyvatel. Slovensko pak má 485 případů na 100 tisíc obyvatel.

Do Česka přitom od minulé soboty nesmějí cizinci přicestovat z jiných než nezbytných důvodů, vláda to explicitně definovala v usnesení. Kabinet zakázal pobyt cizinců v ČR s výjimkami v případě cest do zaměstnání a škol, nezbytných cest za rodinou či blízkými osobami, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo například na svatbu či pohřeb.

Blatný: Neumím říct, jak bude vypadat pondělní návrh

Jasno přitom není ani kolem finálního návrhu, se kterým nakonec Blatný půjde na vládu.

„O tomto opatření zatím není rozhodnuto a já nejsem ten, kdo by řekl, že se to stane. O víkendu budu jednat s epidemiologickou skupinou a hygieniky, v pondělí ráno proběhne dvouhodinová schůzka, na které toto všechno doladíme tak, abychom měli připravený návrh na jednání vlády, a ta rozhodne. Neumím vám v tuto chvíli říct, jak bude vypadat návrh, se kterým půjdu na vládu,“ vzkázal Blatný.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při dotazu Blesk Zpráv na možnost omezit cestování mezi kraji odpověděl slovy: „To se bavíme o dalším zpřísnění opatření, která ovšem bez nouzového stavu možná nejsou. Samozřejmě, pokud ta situace je vážná, tak tato diskuse je na místě, ale chtěl bych ještě před tím dokončit debatu, jak lidi motivovat k tomu, aby ta opatření respektovali a dodržovali.“

Protiepidemické skóre PES pro ČR k dnešku stouplo o dva body na 73, stále odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti, země se ale řídí opatřeními pro nejpřísnější, pátý stupeň.

Na špici v šíření nákazy je Trutnovsko

Kde je situace nejhorší? Na Trutnovsku přibylo za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 1265 případů nákazy novým koronavirem. Před týdnem to bylo podle tohoto propočtu zhruba 1162 případů.

Okres Trutnov je tak znovu regionem, kde se koronavirus v ČR šíří nejrychleji. Následují okresy Cheb a Sokolov v Karlovarském kraji, kde za týden přibylo zhruba 1168 a 1162 případů na 100.000 obyvatel, vyplynulo z ranních údajů ministerstva zdravotnictví na webu. I většina dalších okresů Královéhradeckého kraje vykazuje v ČR nadprůměrné šíření nákazy.

Uvolnění se bojíme, přiznal ministr

Co se případného rozvolňování týče, Blatný v Právu potvrdil, že jako první by se měly vrátit děti do škol.

„Je shoda napříč spektrem, že to budou děti, u koho ochranná opatření pominou jako první. V současné době ale i toto znamená výraznou změnu v mobilitě. Máme nemocnice ′plné až po střechu′, takže se bojíme jakéhokoliv uvolnění, protože ve chvíli, kdy by přestaly fungovat, tak je to problém pro nás pro všechny. Neumím vám říct, kdy se to stane,“ uvedl Blatný.

„Mám obavu vyslovit datum, protože před čtrnácti dny to vypadalo, že to bude už teď. Nyní vidíme, že se něco děje, reprodukční schopnost viru se zvyšuje,“ varuje ministr.

Prymula: Opatření by měla být přeposouzena

„V tuto chvíli by ta veškerá opatření měla být přeposouzena,„ řekl v sobotu TV Nova epidemiolog a Blatného předchůdce ve funkci ministra Roman Prymula.

“Já si myslím, že už to není na úrovni, že bychom to stále zpřísňovali. Je to na úrovni toho, že bychom některá ta opatření měli v podstatě uvolnit a ta, která tam zůstanou, ta by měla být dodržována, jinak to nemá smysl,“ dodal Prymula.

AstraZeneca dorazila do Česka

Hlavní zbraní proti epidemii má být očkování. K dosud v ČR používaným vakcínám od firem Pfizer/BioNTech a od Moderny od soboty přibyl další od společnosti AstraZeneca. Do centrálního dispečinku společnosti Avenier v Říčanech u Prahy dnes ráno dorazila první dodávka, celkově jde o 19 200 dávek.

Video  Blatný přiznal nefunkčnost opatření. Po Češích ale chce, aby je neobcházeli  - ČTK
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 7. února 2021 14:49 )

Babiš potřebuje levnou pracovní sílu, aby udržel nízké mzdy, tak tahá levné lidi ze zahraničí, stačí se zeptat lidí z Kostelce...

Covid_19 ( 7. února 2021 13:41 )

za Babiše se nám investice v ČR do nemovitostí minimálně zdvojnásobily, za 7 let slušný výkon, jako bonus bylo nájemné, to bylo lepší než v rozvojové zemi, kde je velké riziko

Covid_19 ( 7. února 2021 13:29 )

neumíte ani opsat číslo, jen chcete ohromovat lidi nesmysly. Němci se chtějí vyrovnat s minulostí, u nás nic takového nehrozí, STBáci nám vládnou

Covid_19 ( 7. února 2021 13:21 )

lež, sekretářka měla podíl na 10 000 mrtvých, ani lhát neumíte

Covid_19 ( 7. února 2021 13:20 )

ANO tam má statistika Duška, který nechtěl na podzim mluvit o druhé vlně, že je to zbytečné strašení, ještě víc takových statistiků a skončíme i za rozvojovými zeměmi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa