Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Husák definitivně skončil v čele liberecké policie. Týden po kolapsu převzal odvolání

Aktualizováno -
5. února 2021
14:15
Autor: Jakub Veinlich, ČTK, trm - 
5. února 2021
13:38

Vladislav Husák definitivně skončil v čele policie v Libereckém kraji. „V pátek převzal písemné odvolání,“ řekl Blesk Zprávám Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Policejní prezident Jan Švejdar ho odvolal ke konci ledna, formálně ale ve funkci zůstával, protože byl po kolapsu na nemocenské. To se dnešním doručením změnilo. Husákovi zlomila vaz účast na teplickém mejdanu v hotelu někdejšího vlivného sociálního demokrata, podnikatele Petra Bendy. Kromě Husáka se party zúčastnil i expremiér Jiří Paroubek, bývalý poslanec a místopředseda rady České televize Jiří Šlégr nebo šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Policejní prezident Jan Švejdar odvolal Husáka k 1. únoru, zároveň s ním vede kázeňské řízení. Policista ale minulý pátek skončil v nemocnici. „Průběžně padají hlavy. Dnes převzal pan plukovník Husák odvolání, takže k dnešnímu dni byl pravomocně odvolán z pozice krajského ředitele Policie ČR v Libereckém kraji,“ řekl Blesk Zprávám Hamáček.

Husák by měl působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy, zároveň po rozhovoru se Švejdarem minulý týden požádal o dovolenou. „Do skončení kárného řízení tedy bude působit na pozici, která odpovídá jeho hodnosti, nikoli ale ve vedoucí funkci,“ doplnil Hamáček.

Informaci následně potvrdil i Švejdar. „Mohu potvrdit, že Vladislav Husák dnes převzal rozhodnutí o odvolání z funkce ředitele liberecké policie a tím byl ukončen proces jeho převedení na Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy," uvedl policejní prezident.

Česká televize minulý pátek uvedla, že se Husákovi ráno udělalo zle na policejní stanici v Kořenově na Jablonecku, kolegové zavolali záchranáře. S podezřením na interní onemocnění ho do nemocnice přepravil vrtulník. Policejní prezident následně uvedl, že je Husákův stav stabilizovaný. K dalšímu vývoji se už policie ani nemocnice nechtěly vyjadřovat.

Husák byl 23. ledna na oslavě podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v hotelu Prince de Ligne, kterou odhalili fotografové Blesku. Party znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru. Policejní prezident označil Husákovu účast na oslavě za neomluvitelnou. 

Husák se hájil tím, že v hotelu měl domluvené setkání se šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a se současným místopředsedou Rady České televize Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát. V čele agentury rozdělující miliardy korun na sport ale zůstal. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal.

Video  Mejdan v hotelu Petra Bendy: Dorazil i expremiér Paroubek.  - reportéři Blesku
Video se připravuje ...

LuCo ( 5. února 2021 21:25 )

"Jak se stal kozel zahradníkem" - další vklad do zlaté knihy českých policajtů.

buban ( 5. února 2021 19:26 )

Ten zkorumpovaný ožrala by měl být vyhozen z řad slušných cajtů bez nároku na výsluhu.

buban ( 5. února 2021 19:17 )

Nedávám smailíky,bo ten příspěvek bývá smazán.

Anifa ( 5. února 2021 19:03 )

Příjmy mu rozhodně neklesnou a on a jeho rodina je jistě zajištěná

buban ( 5. února 2021 18:32 )

Chudák soudruh,fakt je mně jej velmi líto.Zvažuji vyhlášení sbírky na vážně nemocného soudruha-přece jen mu příjmy (možná) dosti podstatně klesnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa