Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec Blatného? Jen „drby“, tvrdí Vondráček. Babiš se navezl do moderátora Moravce

Aktualizováno -
31. ledna 2021
20:04
Autor: simao, ČTK - 
31. ledna 2021
13:18

Skončí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)? O tom, že se to má stát do 14 dnů, informoval v neděli Václav Moravec ve svých Otázkách na ČT. Podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se nic takového na klubu ANO neřešilo a Blatného označil za důsledného bojovníka proti viru. Nad variantou, že by se vedení resortu ujal sám Andrej Babiš (ANO) se svým poradcem, exministrem Romanem Prymulou v zádech, kroutil hlavou Pirát Jakub Michálek. Vedle toho se řešilo i setrvání Milana Hniličky (ANO) v čele Národní sportovní agentury.

„Podle informací Otázek do 14 dnů má Jan Blatný odejít z pozice ministra zdravotnictví. Ve hře jsou dvě varianty: Andrej Babiš, který by převzal řízení resortu s tím, že by výkonným ministrem zdravotnictví byl Roman Prymula. Podle informací Otázek v posledních 14 dnech Roman Prymula navštěvuje jednání vlády,“ uvedl v neděli moderátor Václav Moravec v OVM.

Babiš: Moravec se snaží zviditelnit

Prymula byl ministrem na podzim zhruba měsíc. Odejít musel poté, co v deníku Blesk vyšla jeho fotografie, jak vychází z restaurace na Vyšehradě, která měla být tou dobou kvůli vládním protiepidemickým opatřením zavřená. V pořadu též zaznělo, že by se ministrem mohl i oficiálně znovu stát přímo on. „Nic o tom nevím, osloven jsem nebyl,“ uvedl na dotaz ČTK Prymula.

Premiér Babiš na dotaz ČTK uvedl, že na spekulace pořadu nehodlá reagovat. „Celé je to spekulace antibabiš pořadu Otázky Václava Moravce. Předpokládám, že se snažil zviditelnit svůj pořad, o kterém se už moc nemluví,“ řekl Babiš Seznam Zprávám.

Moderátor Moravec na to reagoval na twitteru. "Vážený Andreji Babiš, vím, že Vás fakta nezajímají, ale... Sledovanost OVM byla v roce 2020 nejvyšší od 2014. Na první hod. se dívá v průměru půl milionu lidí (23,5 % share)," poznamenal moderátor. "Pokud něco upadá, není to sledovanost OVM," dodal.

Blatnému zvoní hrana?

Exministr zdravotnictví Roman Prymula je nyní Babišovým poradcem. Adama Vojtěcha, který začínal loňský rok jako ministr zdravotnictví a se kterým měl Prymula spory, nahradil 21. září. Jenže v křesle ministra se Prymula moc neohřál - skončil již 29. října. Na Vyšehrad do restaurace vyrazil za šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem

O tom, že s Prymulovým nástupcem Janem Blatným nepanuje spokojenost, informovala v týdnu i MF Dnes. „Spokojenost s ministrem Blatným není a nálada se stále zhoršuje. Všichni začínají vidět, že to nedělá dobře. Navíc nekomunikuje, je přesvědčen o své pravdě a veškerou kritiku hází na ,zlá média ́,“ popsal deníku zdroj blízký Andreji Babišovi.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Chystá se tedy na ministerstvu zdravotnictví další rošáda? „My potřebujeme ministra, který bude mít na starosti jenom ministerstvo zdravotnictví a opravdu tu epidemii bude řídit, bude řídit vakcinační strategii a nebudou se tam dělat takové chyby, jako se tam dělají do teď,“ uvedl v OVM šéf poslaneckého klub SPD Radim Fiala. Po tom, co se stalo a kvůli čemu byl odvolán, by však nebylo férové vracet do čela ministerstva Prymulu, míní Fiala.

„Šílený orloj,“ míní Michálek

O konci Blatného podle Otázek již jedná Babiš s prezidentem Milošem Zemanem. „To, co jste teď ukázali, vypadá jako šílený orloj, kde se neuvěřitelně rychle otáčejí apoštolové a vždycky tam přijde někdo jiný,“ podotkl v OM Pirát Jakub Michálek.

Nesouhlasí s tím, aby se na důležitých ministerstvech neustále točili klíčoví lidé, podle toho pak vypadá i český boj s pandemií. „Pokud by se tam teď dosadil někdo další, pokud by proběhla další personální změna, tak by nás to v rámci boji proti pandemii akorát poškodilo,“ řekl Michálek a na dotaz, zda by ministerstvo mohl řídit Babiš s Prymulou v zádech: „Určitě ne. Nikdy. Nikdy.“

Vondráček odmítl spekulovat. A zmínil drby

Předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček odmítl nad informacemi Moravce spekulovat. Na dotaz, zda roste na klubu ANO nespokojenost s Blatným, Vondráček Moravcovi odvětil: „Já tedy chodím asi na jiný klub ANO, než ze kterého máte informace.“

Spekulovat o tom, co by mohlo nastat nebo o teoriích, nechtěl. „Toto nebylo na poslaneckém klubu na stole. Pan ministr Blatný je důsledný bojovník proti viru,“ podotkl Vondráček. „Kromě nějakých drbů nemám žádné indicie, že by k tomu mělo dojít. Mám stejné drby, jako vy,“ obrátil se na Moravce, který však reagoval, že nejde o drby a má informace ze dvou zdrojů.

Šedo nabídku od Babiše nedostal

Jedním z důvodů možného konce Blatného mají být podle ČT časté personální změny na ministerstvu. Naposledy v úterý skončil náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, stěžoval si mimo jiné na komunikaci s ministrem. Už dříve se Blatný na odchodu dohodl i s bývalým prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, který nastoupil za Prymuly.

Právě bývalý Blatného náměstek Šedo byl v neděli hostem ve druhé části OVM. O svém konci prý krátce mluvil i s Babišem. „Já jsem měl možnost krátce povídat si o těch okolnostech. To povídání rozhodně nesměřovalo k nějakému obsazování funkcí, spíše jsme si chtěli ujasnit, jak se ta celá situace odehrála,“ uvedl v ČT Šedo.

Na dotaz, zda mu Babiš náhodou nenabídl post ministra po Blatném, Šedo uvedl: „Nenabídl.“

Bývalý náměstek ministra zdravotnictví Aleksi Šedo (druhý zprava) v nedělních Otázkách Václava Moravce Bývalý náměstek ministra zdravotnictví Aleksi Šedo (druhý zprava) v nedělních Otázkách Václava Moravce | Reprofoto ČT

Podle epidemiologa Petra Smejkala se příliš soustředíme na personálie. Ministr má být „služebník“, který vykonává doporučení nějaké odborné instituce. Připomněl berlínský Institut Roberta Kocha. „Mně chybí, že tohle tady není. My zase budeme: další ministr a další ministr...,“ poznamenal Smejkal.

Vy byste to dělal, pane Moravče?

„V téhle zemi máme krizi důvěry a výměna na místě ministra ji nezmění. Lidé nevěří vládě, velmi hluboce. Lidé nevěří sami sobě a bohužel já vidím velmi nebezpečnou i tu míru nedůvěry a nedorozumění mezi řadou odborníků,“ podotkl v OVM biochemik, profesor Jan Konvalinka.

„Ono je opravdu obtížné, sehnat nového ministra. Protože vy byste to dělal, pane Moravče?“ tázal se moderátora Konvalinka.

OVM přinesly přehled i dalších personálních změn. Skončit na ministerstvu musela také politická náměstkyně Alena Šteflová, jež se ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) nechala s manželem přednostně očkovat proti covidu-19. V pondělí rezignoval koordinátor očkování na ministerstvu Zdeněk Blahuta. V souvislosti s očkováním rezignoval v polovině ledna ředitel SZÚ Pavel Březovský.

Obhajoba Hniličky

Kromě Blatného se v nedělních OVM řešil i další politický konec. Milan Hnilička skončil sice coby poslanec ANO po své účasti v hotelu v Teplicích, kde exposlanec Petr Benda slavil padesátiny, šéfem Národní sportovní agentury však zůstává. V ní skončila hned dvojice místopředsedů. Vondráček Hniličku hájil, Michálek naopak mluvil o netransparentnosti.

„Nemůžu souhlasit s tím, že byl potrestán nebo vyvodil odpovědnost jenom napůl,“ uvedl v OVM Vondráček. „Je to poprvé, co já jsem v politice - osmým rokem - co nějaký poslanec složil svůj mandát a přihlásil se tak odpovědností za něco, čím porušil nějaká pravidla. Říkat, že je to jenom napůl? Je to poprvé za osm let,“ hájil dál Hniličku.

Zemětřesení v agentuře: Šéf na to má právo, říká Vondráček

Hnilička nyní vzbudil rozruch, když odvolal v pátek dva místopředsedy v Národní sportovní agentuře, kterou vede. „Já nesouhlasím s tím, že by měl být někde v karanténě a třeba měsíc nedělat nic. Je tam šéf? Je, tak musí jednat. Asi to bylo dlouhodobě plánované, připravené. U nově vzniklého orgánu je normální, že se mění lidi. Věc si sedá, je tam hodně práce,“ bránil dál Vondráček Hniličku.

„Mně přijde normální, že když ste šéf a nahoře může být jen jeden, tak si ten tým vybíráte sám. A ohlížet se měsíc na to, že by nic nedělal, protože, řekněme, udělal, co neměl, tak s tím zase nesouhlasím, protože ta agentura musí šlapat,“ vzkázal Vondráček. O zemětřesení v Národní sportovní agentuře píše i web iSport.cz.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Michálek však o rošádě v čele agentury zapochyboval. „Já to považuji za netransparentní a to z toho důvodu, že my jsme tady měli velký problém s dotacemi pro sport,“ uvedl v ČT.

„Pan Babiš nám sliboval, že na ty klíčové posty budou dělat výběrová řízení. A teď ve skutečnosti dva dny po tom, co má pan Hnilička skandál a domluvil se s panem Babišem, že ho tam nechá, tak se tam najednou dostanou dva lidi bez výběrového řízení na ty klíčové posty místopředsedů, z nichž jedna ta paní pracovala v Agrofertu,“ poznamenal Michálek s narážkou na jednu z dvojice nových místopředsedkyní Soňu Bergmannovou.

Michálek to považuje za nepochopitelné, je třeba situaci vysvětlit, proč to takto vzniklo, apeloval.

Hnilička skončil, Faltýnek ne

Zatímco Milan Hnilička svůj poslanecký mandát složil a nahradil ho nový poslanec za ANO Miroslav Samaš, moderátor Václav Moravec vzpomněl i Prymulovu kauzu, po které sice stihl konec Prymulu, Faltýnek však skončil pouze jako 1. místopředseda hnutí ANO a na jeho sněmovní funkce aféra vliv neměla.

„Každou schůzku, každý ten skandál posuzuji z hlediska obsahu i formy. To znamená: co to bylo za schůzku a v jaké pozici a kdo tam byl. Pan Faltýnek skutečně nebyl na žádné narozeninové oslavě, proběhlo tam pracovní jednání sice v prostorách restaurace, ale ani ne hlavní restauraci. Někde bokem,“ bránil Vondráček pro změnu Faltýnka.

„Naopak pan ministr zdravotnictví (Prymula) tam tenkrát byl sice na stejné schůzce, ale v pozici ministra zdravotnictví, nositel toho hlavního étosu boje proti epidemii, takže ten důsledek byl mnohem tvrdší a následoval bezprostředně,“ připustil Vondráček.

Konce Prymuly však zalitoval. „Já jsem se zastal pana Prymuly hned. Přišli jsme o ministra zdravotnictví, který byl v době epidemie na svém místě, ale tam z politického hlediska nešlo dělat nic jiného,“ dodal Vondráček v OVM.

Se žádostí o delší nouzový stav se počítá

S další žádostí vlády o prodloužení nouzového stavu, který skončí 14. února, Vondráček počítá.

„Počítám s tím, protože kdyby skončil nouzový stav a nebyla by žádná jiná alternativa, tak to neznamená jen konec těch vládních opatření, které jsou negativní, ale i konec mnohé pomoci,“ uvedl Vondráček.

KSČM však nyní váhá, že ANO opět podpoří, protože vláda nesplnila příslib komunistům a neotevřela skiareály ani 1. stupeň škol. „Tady prostě nejde postupovat jinak, tady to nejde dělat politicky, tady to lze dělat jen z hlediska ochrany zdraví lidí a odbornosti, a když se ta epidemie nevyvíjí dobře, tak to zkrátka nemůžeme některé věci dělat,“ vzkázal Vondráček.

„Neustálé prodlužování nouzového stavu Sněmovnu zatěžuje, diskuze se zdvojují, ztrojují, potom dochází k takovým excesům, jak nám předvedl pan poslanec Lubomír Volný, který využívá debaty o nouzovém stavu k vlastnímu zviditelnění. Mně samotnému jako předsedovi to není po chuti,“ pokračoval Vondráček, který doufá, že se Sněmovna vrátí k myšlence pandemického zákona, nad kterým bude širší shoda.

Debakl vlády

„Podle všeho psa bude nouzový stav až do konce světa, protože ten virus v populaci je a pořád tady bude nějaký nakažený,“ reagoval šéf poslanců SPD Fiala.

„To, co jste předvedli v té vakcinační strategii, to je debakl. Debakl zdravotní politiky vlády,“ rýpl si. „To bylo světlo na konci tunelu. Ani to jste nezvládli,“ dodal.

Video  Rvačka ve Sněmovně kvůli rouškám: Poslanec Volný se vrhl na předsednický pultík! Pěsti létaly  - Česká televize
Video se připravuje ...

Michálek: Jsou tady zásadní problémy

Pirát Michálek v ČT uvedl, že s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) jednali a řekli mu, co si myslí, že vláda dělá v rámci epidemie špatně, co se naopak daří a funguje dobře.

„Jsou tady zásadní problémy. Pan Blatný zlehčoval čísla, která se týkají covidu, že to pochází z autonehod a podobné věci. Ta objektivní situace je taková, že máme dvakrát víc případů než Slovensko a třikrát víc případů než Rakousko. Neustále se snažíme apelovat na vládu, aby ty problémy, které tam vidíme, se zlepšily. Pokud uvidíme dobrou vůli, že to vláda chce zlepšit, tak jsme tehdy byli ochotni jednat i o tom, že bychom to prodloužili,“ podotkl Michálek.

„My jsme o tom skutečně jednali, ale teď, když vyšly najevo další a další věci, např. že národní koordinátor pro očkování pracuje na poloviční úvazek, pan Blahuta, a pak ještě prohlásí, že je nadšený, že mu to opravdu nevyhovovalo v rámci fungování... Měli jsme tady kolaps systému pro rezervace, nezvládnutou propagační kampaň, vylévání vakcíny, předbíhání na vakcíny, večírky a co je nejhorší, stále se vymýšlí, jak přibrat další a další opatření, aniž by se řešilo, jestli ta stávající opatření jsou skutečně efektivní, zacílená a jestli je lidi berou. Jestli náhodou lidi nejsou už tak přehlceni opatřeními, že se výrazně snižuje jejich efektivita,“ vytkl vládě.

Piráti však o dalším prodloužení stavu nouze jednat budou. Chtěli by se sejít opět s Blatným, „pokud bude tehdy ještě ministrem zdravotnictví“, poznamenal Michálek. „My máme takovou neblahou zkušenost, že pokaždé, když se s námi ministr zdravotnictví sešel, tak byl do 7 dnů odvolán,“ poznamenal Michálek.

Video  Youtubeři Anna Šulcová a Jakub Gulab a 7 videí o očkování: Před kameru zamířili i Blatný či Prymula  - Úřad vlády ČR / Youtube
Video se připravuje ...

viho ( 31. ledna 2021 23:08 )

Blatný hlavně kazí lidem okolo Babiše kšefty a bere svou funkci jako odborník a ne jako politik. Ty jeho prezentace jsou v porovnání s předchozími ministry na nejlepší úrovni. Občas něco poplete, ale lékařsky působí jako autorita. Problém je v tom, že Babišovi klesají volební preference a Blatný k sobě nepustí Babišovy "mediální poradce". Otázkou je, kdo vymyslel ten Tik Tok? Jestli se Babiš stane ministrem zdravotnictví, bude Tik Tok asi jeho hlavním komunikačním médiem. Žádné serióznější médium by takový paradox asi neuneslo.

marmat ( 31. ledna 2021 22:20 )

Jste jeden dvojitý nick, nebo JEN dva napojení trolli ???
Až se vzpa­matu­jete­...zk­usíte aspoň jednou za den objektivitu,
nebude třeba na Vás upozorňovat normální čtenáře a diskutéry !!!
Čouhá z vás opravdu posedlost. Na sto honů.
Horší je ta vaše zoufalá naivita /kvalita...říznutá jasnou hysterií....

blamal ( 31. ledna 2021 21:26 )

Zklidni hormon, koblihari ubohej.

marmat ( 31. ledna 2021 20:18 )

Moravec ztrácí vedle lidí z ANO poslední zbytky profesionality !

marmat ( 31. ledna 2021 20:13 )

Andrej_Babis: Na čem ??? Jako troll jste fascinován deviantně Premiérem
až tak, že jste si přisvojil jeho CELÉ jméno !!!§§§§§§§§§§§§
Makejte na tom, abyste se vzpamatoval, dokud je čas !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa