Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povinné respirátory? Rodinu by stály až 9000 Kč měsíčně. Hrozí existenční problémy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. ledna 2021
17:16
Autor: ČTK, Mii - 
22. ledna 2021
14:32

Zavedení povinného nošení respirátorů třídy FFP2 v hromadné dopravě a obchodech by při jejich současných cenách znamenalo pro české domácnosti měsíční několikatisícové výdaje. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Někteří hovoří o výdaji až 9000 korun měsíčně. Pětinu rodin by to podle nich mohlo uvrhnout do existenčních problémů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) již slíbil, že se stát zajistí, aby respirátory stály nejnižší možnou cenu a nikoho tak finančně nezatížily.

Pokud se stanou respirátory typu FFP2 povinné, bude mít čtyřčlenná rodina několik možností. „Jezdit do práce a do školy, tam mít respirátor nasazený celou dobu. Tedy nejspíše každý člen domácnosti dva respirátory denně. To je nejdražší řešení, asi 8800 korun měsíčně. To samé, ale použít respirátor, který je možno dezinfikovat a prodloužit jeho životnost. Náklady měsíčně asi 3000 Kč měsíčně,“ řekl ČTK analytik Capitalinked.com Radim Dohnal.

Finanční šok pro rodinný rozpočet

Nejlevnějším řešením je podle něj jednou za dva měsíce nakoupit každému členu domácnosti nanošátek za 800 až 1000 korun. Ten průběžně dezinfikovat, přes noc vyprat. Náklady činí od 1600 Kč měsíčně. „Tyto kalkulace ovšem platí za cen ze středy. V případě, kdy vláda na poslední chvíli vyhlásí respirátory jako povinné, pak maloobchodní cena logicky vzroste, a to nepochybně na násobky původních cen,“ upozornil Dohnal.

Pokud by lidé používali respirátor jednorázově, tedy jeden denně, pak při průměrné ceně 25 korun za respirátor by to pro čtyřčlennou rodinu znamenalo náklad zhruba 3000 Kč měsíčně, doplnil analytik skupiny Natland Petr Bartoň. To je podle něj výrazný finanční šok pro rozpočty mnoha rodin. Při průměrném čistém příjmu rodičů pod 50 000 korun (dohromady) to znamená, že šest procent by padlo jen na roušky. Podle spotřebního koše Českého statistického úřadu (ČSÚ) je to zhruba tolik, kolik měsíčně průměrně utratí na stravování (mimo domov) a nebo na bytové vybavení a opravy, podotkl.

Existenční problémy pro pětinu rodin

Déletrvající povinnost nosit respirátory v MHD nebo v obchodech by znamenala značnou finanční zátěž zejména pro nejchudší pětinu českých domácností, uvedl analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. V těchto domácnostech se ročně utratí za léčiva a zdravotnické pomůcky 1891 korun na osobu, plyne z nejnovějších dat ČSÚ za rok 2019. Takovou finanční zátěž si chudé české domácnosti mohou dovolit maximálně po dobu čtyř týdnů, pak už by musely kvůli vyčerpávání finančních rezerv omezovat jiné výdaje, dodal.

Pokud by všechny děti chodící do škol a všichni ekonomicky aktivní lidé v ČR začali najednou nosit respirátory, pak by to i podle Dohnala uvrhlo do existenčních problémů alespoň pětinu rodin. Protože vláda trpí nízkou a klesající důvěrou, a to zvláště mezi nízkopříjmovými skupinami, lze čekat, že právě tito lidé si respirátory nenakoupí. Takže do chudoby či nových exekucí to mnoho lidí neuvrhne, poznamenal.

Blatný: Zajistíme nízkou cenu

Vláda zatím neví, jestli povinnost skutečně zavede. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po pátečním jednání vlády uvedl, že se čeká na rozhodnutí Německa a Rakouska. Respirátory ale podle něj mohou výrazně zamezit šíření koronaviru v místech, kde se hromadí lidé, například v hromadné dopravě. Osobně ministr vyzval, aby ti, kteří mohou, používali respirátory v rizikových místech už nyní. „Šály a roušky ze záclonoviny opravdu nefungují,“ uvedl.

Vláda podle ministra diskutuje i o možnosti zajistit prodej respirátorů za přiměřené ceny tak, aby si je všichni mohli dovolit. Lidem vzkázal, aby je nevykupovali. Jednání o plošném zavedení by mělo proběhnout příští středu. „V žádném případě se toto nestane něčím, co by vedlo k hmotné nouzi těch, kteří na tom jsou špatně,“ slíbil Blatný.

Možností šéfa zdravotníctví je, že by stát uzavřel dohodu s obchodníci řetězci, díky které by respirátory byly za nízkou cenu. „Prodávají s minimalizací nákladů na nákupní cenu, která vychází kolem jednoho eura. Zároveň garantují, že budou k dispozici,“ uvedl Blatný, jaký systém existuje v Rakousku. V zemi se podle jeho slov zvažuje i varianta, že by tento výrobek byl odproštěn od zdanění.

Hamáček: Žádná povinnost, jen důrazné doporučení

I vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) říká, že do zajištění co nejlevnějších respirátorů se musí položit stát. Zdůraznil nicméně, že podle jeho mínění by nošení nemělo být povinné, jen doporučené.

„Ústřední krizový štáb řeší povinnost respirátorů FFP2 v MHD a obchodech. Můj názor: NE povinnost, ale nejprve jen důrazné doporučení nosit respirátor tam, kde se potkává hodně lidí. Vláda však musí zajistit dostupnost respirátorů, např. snížením DPH, regulací ceny či poukazy pro nízkopříjmové,“ uvedl Hamáček.

Poptávka po respirátorech třídy FFP2 s nanovlákennou membránou byla ve středu, kdy se objevily první zmínky o možném zavedení povinnosti, rekordní. Překonána byla i dosud nejvyšší denní poptávka z poloviny září loňského roku.

Video  Jak správně manipulovat s rouškou?  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenios ( 23. ledna 2021 10:38 )

plynové masky týden nonstop

zdenios ( 23. ledna 2021 10:36 )

rouška či respirátor? vypadá to spíše na plynové masky - CO a domovní sklady prostředků civilní obrany by se měla obnovit na celém světě - i do vesmíru pendluje kdekdo, třeba jen pokusnými raketami

zdenios ( 23. ledna 2021 10:27 )

všichni nosí roušky a přesto se situace nelepší - pokud je virus jako mlha či kouř, zkuste kuřákovi před vybafnutím kouře tu roušku nasadit

vaber ( 23. ledna 2021 10:11 )

koronavir nikdo a žádným způsobem neodstraní a tak brzy tyhle nsmysly budou muset skončit ,
každý kdo se chce chránit, se musí starat o své zdraví sám a koupit si to co uzná za vhodné ,nebo nikam nechodit a vyhýbat se lidem, proč to nařizuje stát, všechna nařízení byla k ničemu, vir se šíří bez ohledu na opatření někdy rychleji někdy pomaleji a odborníci to svedli na opatření
chřipkové epidemie také najednou přišly a nikdo neví proč

rubina ( 23. ledna 2021 09:44 )

Prosím vás, co to píšete za bludy. Vy nevíte že existuje dezinfekce nebo sterilizace horkým vzduchem? Nemusíte mít plný šatník roušek, respirátorů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa