Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Očkování u obvoďáků: Jak bude vypadat v praxi a jaké řeší problémy? Počkáte si i v parku

Autor: ula - 
22. ledna 2021
11:49

„Kdy už budete mít vakcínu, doktore? Nechci nikam jezdit, naočkujte mě vy!“ To je podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky nejčastější žádost, s níž se nyní na své »obvoďáky« obrací senioři. Možnost očkovat však dostalo jen několik desítek ordinací v rámci pilotních projektů. Ostatní praktici zatím na zapojení do systému čekají.

Praktičtí lékaři jsou připraveni očkovat své pacienty proti covidu-19 ve svých ordinacích. Oznámili to zástupci Sdružení praktických lékařů a Společnost všeobecného lékařství. Pacienti podle nich projevují zvýšený zájem právě o očkování u svých praktiků, protože mají problém s registrací nebo nechtějí dojíždět do očkovacích center.

Lékaři uvažují o tom, že by zavedli „očkovací dny“, kdy by neprováděli běžnou praxi, ale jen by očkovali.

Šonka: Chtějí se očkovat u nás

Lidé, zejména senioři a z menších měst a vesnic, mají podle praktiků problém registrovat se a nechtějí dojíždět do očkovacích center.

„Pacienti se chtějí očkovat v našich ordinacích. Nemají valnou chuť, zejména ti venkovští, cestovat do očkovacích center,“ tvrdí předseda Sdružení praktických lékařů MUDr. Petr Šonka.

„Některé kraje umožnily očkovat vakcínou Pfizer i praktickým lékařům, což se ukázalo jako prospěšné, protože zejména pro seniory je očkování v přátelském a známém prostředí ordinace praktického lékaře jednodušší a bezpečnější,“ řekl MUDr. Bohumil Seifert, praktický lékař a vědecký sekretář a místopředseda pro zahraniční aktivity SVL ČLS JEP.

I když je vakcína Pfizer velmi náročná na skladování, je možné ji při dobré organizaci použít i v ordinacích praktiků. Přesto je podle lékařů ideálnější vakcína Moderna, která se dá skladovat při mínus dvaceti stupních v lednicích, které mají lékaři běžně k dispozici. Praktikům je přislíbena i třetí vakcína AstraZeneca.

3 miliony očkovaných lidí do podzimu

Seifert věří, že až budou praktici zapojeni do očkování naplno, dojde k zásadnímu zvratu očkování české populace.

„Podmínkou je plynulé zásobování vakcínami, stříkačkami i jehlami, a přátelský záznamový software,“ zdůraznil Seifert. Při splnění těchto podmínek jsou praktici do podzimu naočkovat 6 milionů dávek a imunizovat tak 3 miliony lidí.

Problémem málo vakcín i různý přístup krajů

Jak dodal Šonka, očkování proti covidu-19 u praktiků již probíhá v některých krajích, problémem je ale nedostatek vakcín a také rozdílný přístup krajů.

„Jsou bohužel kraje, které dávají přednost očkování ve velkokapacitních centrech, ne u praktických lékařů,“ upozornil Šonka s tím, že důvody, proč tomu tak je, nechce dále komentovat.

Očkovací dny v ordinacích?

MUDr. Cyril Mucha, praktický lékař a člen výboru SVL ČLS JEP, nastínil, že lékaři uvažují o očkovacích dnech.

„Jednotlivé ordinace by se domluvily, že ordinace A by v pondělí zavřela a neordinovala, akutní stavy by přebrali kolegové v okolí, a daná ordinace by mezitím očkovala, což by bylo výrazně efektivnější a nehrozilo by zbývání vakcín,“ upřesnil Mucha.

Jak to bude v praxi? Počkáte si i v parku

Tohle bude pro lékaře trochu oříšek: Jak to udělat, aby lidé počkali po vakcíně povinných třicet minut, ale zároveň se v čekárně nepotkávali? Podle Petra Šonka bude na každém doktorovi, jak to vymyslí.

Možností je třeba i to, aby lidé počkali v parku před ordinací a navzájem na sebe z bezpečné vzdálenosti dohlíželi.

Systém dvojčat

Někteří praktici jsou připravení uvést do praxe systém dvojčat, kdy se domluví s kolegou a budou sdílet pacienty. Jedna ordinace by se pak věnovala výhradně očkování, druhá řešila běžné zdravotní obtíže.

Jen 10 lidí za směnu

Řada špatně pohyblivých pacientů doufá, že si se svým lékařem domluví očkování u sebe doma. Podle Petra Šonky by se ale taková možnost měla týkat jen lidí, kteří jsou zcela upoutáni na lůžko.

Alespoň částečně pohyblivé seniory by měla do ordinace přivést rodina, případně dobrovolníci. Problém je, že po očkování je třeba zůstat půl hodiny pod dohledem lékaře. Tím by se výrazně snižoval počet pacientů, které lékař naočkuje. „Vycházelo by to odhadem na deset za pracovní dobu,“ myslí si Petr Šonka.

Video  „Nevíme, jak dlouho musí praktikům vystačit pomůcky,“ které mají. Ordinování na dálku nyní považuje Šonka za nejbezpečnější  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kahuja ( 22. ledna 2021 13:48 )

A už ani nevadí, že se s vakcínou při převozu autem bude kvrdlat, což byl i důvod, proč to předtím nešlo . Za zvýšenou úhradu se tenhle problém rázem vyřešil.
A pacienti se na chodníku sami vzájemně ohlídají, když bude nejhůř poběží o třeba i berlích pro doktora, zvláště do schodů jim to půjde dobře .

Anifa ( 22. ledna 2021 09:44 )

Aplikace vakciny bude velice finančně výhodná. S minimálními náklady- jehla, stříkačka - lékař se sestrou jsou schopni očkovat desítky lidí denně. Pokud jim pojišťovna uhradí 500 za pacienta , byli by hloupí přenechávat očkování zubařům, lékárnám, centrům.Jako vše, je to o penězích

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa