Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Blatný o potížích: Očkování zpomalí chyba u dodávek vakcín. A novinka u termínů seniorů

Aktualizováno -
21. ledna 2021
08:39
Autor: simao, ČTK - 
20. ledna 2021
10:17

Vláda čelí kritickým výtkám za průběh očkování, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se však bránil tento týden ve Sněmovně - kritiku označil za lacinou a vyzval opoziční politiky, aby seniory nestrašili „hrůzami“. Na čtvrteční ráno si pak naplánoval tiskovku k aktualizaci centrálního rezervačního systému na očkování. A promluvil na ní o výpadcích dodávek vakcín.

„K 20. lednu je počet unikátních registrací převyšujících 170 tisíc, z toho více než 72 tisíc osob je rezervováno, tzn. má svůj termín k očkování a asi 100 tisíc osob čeká na rezervaci. Velice jednoduše se tím dá odhadnout, že vlastně více než třetina všech osob v tom prioritním věku nad 80 let, na které je tato část rezervačního systému zaměřena, má již proběhlou registraci a velká část z nich má sůj termín. To si myslím, že je velice dobře, protože je to poměrně krátká doba. Děkuji všem starším spoluobčanům, kteří tímto prošli, kteří se zvládli zaregistrovat. Mají můj obdiv,“ uvedl na čtvrteční ranní tiskovce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Změna u rezervací a termínů očkování

Blatný upozornil, že lidé dostávali při rezervacích tzv. PIN2 a ten, kdo se začal rezervovat dříve, měl větší šanci na rezervaci. Hledání termínů označil jako poměrně nepříjemný krok pro občany. „Nedostatek termínů není dán ničím jiným, než nedostatkem vakcín,“ podotkl Blatný.

Novinkou je nyní tzv. zvací SMS zpráva, která zaregistrovanému uživateli přijde v momentě, kdy je pro něj volný termín.

„Dochází tedy ke změně. Ve chvíli, kdy projedete registrací, tak jste upozorněni na to, že registrace úspěšně proběhla (...) a následně vám nepřijde SMS s PIN 2 okamžitě, ale přijde vám až tehdy, až se pro vás na daném očkovacím místě uvolní termín. To je ta největší výhoda - SMS s PIN 2, tzv. upozorňovací SMS, dostanete až tehdy, až je jistota, že je pro vás na daném místě očkovací termín. Každý, kdo dostane tuto zprávu s PIN 2, tak může mít jistotu, že svůj očkovací termín při přihlášení do systému vždy obdrží,“ slibuje Blatný.

Snížení dodávek vakcín označil Blatný za chybu

Bez zvací zprávy se nelze do systému rezervovat, pro občany, kteří PIN2 již obdrželi, zůstává nadále platný. Při ztracení, nebo smazání je PIN2 obnovitelný přes linku 1221, podotkl Blatný. Systém však neumožňuje změny očkovacího místa, pokud už se lidé jednou zaregistrovali. Blatný upozornil, že je nutné plánovat dodávky vakcín pro jednotlivá očkovací místa.

„Všichni víme, že v současné době bohužel došlo opět k redukci dávek od společnosti Pfizer. Z mého pohledu je to tedy poměrně bezprecedentní chyba v dodávkách, kterou trpí celá EU,“ upozornil Blatný.

„Musíme počítat s tím, že dojde k omezení nově otevíraných očkovacích termín  příštích zhruba třech týdnech. Zcela otevřeně: očkování se díky této nedostatečné dodávce zpomalí na příští tři týdny,“ varoval Blatný.

„Nedostatek vakcín vede i k tomu, že bude přenastaven ten fixní termín přidělování druhé dávky z 21 dne na 28 dní. Toto je bezpečné, dá nám to jakýsi čas a umožní korekci nedostatečných dávek od společnosti Pfizer,“ podotkl Blatný. Posunutí o týden nevede k ovlivnění funkčnosti vakcíny, ujišťuje.

„V současné době nemá smysl spouštět očkovací centra, budují se tak, aby byla připravena na měsíce jara, kdy by měly být v ČR nejen desítky či stovky tisíc vakcín týdně, ale miliony,“ poznamenal Blatný.

Blatný se ohradil proti „laciné“ kritice

Kvůli registračnímu systému a celému průběhu očkování čelí vláda kritickým výtkám opozice. „Ta kritika je opravdu asi zbytečná, myslím si, že částečně laciná. Já bych nesmírně poprosil, abychom se tomu vyhnuli,“ apeloval přitom tento týden na poslance Blatný.

„Uvědomme si, že teď se jedná o seniory a ve chvíli, kdy tady neustále někdo říká, jak je to všechno špatně, a nemá pravdu, tak to ty lidi jenom znejistí, a potom je pro ně velice složité se do toho třeba i přihlásit, protože k tomu a priori přistupují, jako že to je úplná hrůza,“ reagoval v průběhu sněmovní debaty o očkování, která bude pokračovat patrně i ve čtvrtek - a to v souvislosti se žádostí vlády o další prodloužení nouzového stavu o 30 dní.

„Pokud se týká toho, dokdy budou kteří naočkováni, to, prosím, závisí na dodávkách vakcíny a bohužel tady nemáme tak přesné informace, jak bychom si přáli. V žádném případě neevidujeme ty, kteří odmítají očkování, protože očkování není povinné a tuto informaci neshromažďujeme,“ podotkl Blatný.

Dodávky vakcín jsou nyní pro další průběh očkování zásadní. „V případě, že započítáme všechny vakcíny, které jsou kontrahované do ČR do března 2021, potom v lednu můžeme naočkovat 346 625 osob, následně v únoru, protože bude zahájeno, nebo bude probíhat podávání i druhých dávek, se bude jednat o 271 600 osob a v březnu poté o 662 400 osob. Dohromady je to asi 1,3 mil. osob, pakliže bude k dispozici jak vakcína Pfizer, tak Moderna, tak AstraZeneca. V případě, že by vakcína AstraZeneca v tuto dobu ještě dostupná nebyla, je počet potřeba snížit o 600 000,“ upozornil Blatný.

„Dodávky se nějakým způsobem vyvíjí a zohledňují i schopnost dodavatele a schopnost redistribuce,“ podotkl ministr.

Podle Blatného na tom nejsme s očkováním tak špatně, jak opozice naznačuje. „Pokud se týká neustálého srovnávání s tím, jak jsme na tom špatně, tak prosím jenom zopakuji to, co už jsem řekl: máme přes 1 % populace proočkované po několika týdnech, to je srovnatelné s ostatními evropskými zeměmi, jsme v tom v průměru. Jsou země, které jsou lepší, jsou země, které jsou horší,“ míní Blatný. 

Blatný: Nejsme v EU pozadu

„Ke včerejší 22. hodině (20.1.2021 - pozn. red.) je celkový počet podaných dávek vakcíny asi 155 tisíc, odhadem kolem 1,5 procenta populace. To nás řadí opravdu na průměr v EU, nejsme v žádném případě pozadu,“ uvedl ministr na čtvrteční tiskovce k očkování.

K výpadku vakcín od Pfizeru Blatný ještě dodal, že jde o podobnou situaci jako na jaře s rouškami.

„Celkem se sníží počet tento týden asi o 15 procent, další dva týdny o 30 procent. Celkově se jedná o více než 20procentní snížení. Bude to dokompenzováno v průběhu února. Přirovnejme si to třeba k tomu, co bylo minulé jaro s rouškami. Ze začátku jich bylo málo, potom jich byl dostatek. Já se neobávám, že by celkem byl nedostatek vakcín - ani v EU, ani u nás. Ale nyní v tyto týdny, kdy potřebujeme nejvíc, tak bohužel k tomu zpoždění dojde,“ podotkl Blatný.

Od šéfa VZP očekává Blatná reakci

K přednostnímu naočkování ředitele VZP Zdeňka Kabátka Blatný poznamenal: „Tuto informaci mám, já nejsem ten, kdo ustanovuje, nebo mění ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, to je na její správní radě. Já nicméně očekávám, že pan ředitel jako korektní člověk z toho vyvodí nějaký důsledek sám pro sebe a nějakým způsobem na to zareaguje. Hovořili jsme o tom.“

„Upozorním nicméně také na to, že je potřeba postupovat tak, aby tak důležitá instituce, jako je VZP, nebyla ohrožena ve svém chodu, ale naprosto souzním s tím, že každý slušný člověk nějakou reakci na to musí přinést,“ dodal ministr.

Video  Chyba nebyla na straně nemocnic. Karlovarský primář o nedostatku vakcíny i nečekaném překvapení  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 21. ledna 2021 13:13 )

Rusové nemají kapacitu na výrobu ani pro sebe, Čína není spolehlivá a dnes jim tam roste nákaza

elwyn ( 21. ledna 2021 12:45 )

elwyn ( 21. ledna 2021 12:36 )

Celá příprava na očkování připomíná známou scénku"očkovat se bude v sobotu večer a v neděli ráno,včera dnes a zítra....."

elwyn ( 21. ledna 2021 12:18 )

elwyn ( 21. ledna 2021 12:17 )

Tobě přijde normální jak to celé funguje,ale s tebou rozhodně polemizovat nebudu.Asi jsi to nepochopil,jde o podvody a protekci a celou organizaci,která nemá
žádnou koncepci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa