Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak jsem registroval babičku? Tohle budu jednou vyprávět vnoučatům

Autor: yks - 
15. ledna 2021
18:57

Zkušenost desítek tisíc uživatelů s rezervací termínu pro jejich blízké byla až na malý zlomek uživatelů podobná. Padání stránek, dlouhá prodleva mezi zadáním údajů a přijetím kódů PIN a nejistota, jestli to všechno vůbec vedlo ke skutečnému úspěchu. Jedním z pokusných králíků byl i autor tohoto článku, který se stejně jako většina ostatních pokoušel o takřka nemožné. Získat termín pro očkování své babičky v seniorním věku.

Jelikož nemoc covid-19 útočí na ty nejzranitelnější, měli jsme pochopitelně zájem zaregistrovat naši 84letou babičku do českého systému zájemců o očkování a najít jí co nejdřívější termín očkování.

Babička sama má o očkování velký zájem. S ohledem na svůj věk a také na svůj zdravotní stav a obtíže má z nemoci covid-19 oprávněné obavy. Nevládne ale moderními technologiemi, a tak jsem podobně jako desítky tisíc mých spoluobčanů od rána číhal na příležitost zavést ji do systému a pokud možno pro ni zajistit i termín očkování.

Pokusy o registraci provázelo neustálé padání systému. Pokusy o registraci provázelo neustálé padání systému. | Blesk/Martin Skýpala

Zpočátku všechno vypadalo růžově

Úderem osmé hodiny ranní se systém rozjel a bylo možné zadat telefonní číslo a požádat si o první pin, sloužící k ověření uživatele. Úkon byl hotov za pár vteřin. Čekání na první PIN provázela nervozita. Přijde? Vyplnil jsem správně číslo? Minuty se zdály dlouhé jako hodiny. Nicméně, po několika okamžicích kód dorazil.

Mohl jsem tedy pokračovat zadáním babiččiných osobních údajů, přesně podle návodu, který ministr Jan Blatný ve čtvrtek prezentoval na tiskové konferenci. Stihl jsem to, ale patrně na poslední chvíli. Systém konstatoval úspěch a pak přišla na řadu fáze 2, registrování místa a termínu očkování.

Úspěšně zaregistrováno a pak dlouho nic. Úspěšně zaregistrováno a pak dlouho nic. | Blesk/Martin Skýpala

Tisíce zájemců ve frontě na naději

Druhá fáze měla být zahájena zadáním druhého kontrolního čísla, tentokrát již spojeného s babiččinými údaji. To ale ne a ne přijít. Namísto toho se v kolonce objevil předvyplněný kód. Zkusil jsem štěstí, ale uvítala mě bílá stránka s nápisem, oznamujícím pád stránky.

Tentokrát už nešlo o minuty, ale o desítky minut. Systém se zhroutil v celé zemi a vymodlené druhé číslo ne a ne přijít. Konečně, o 24 minut později, dorazilo. To už ale jeho zadání vedlo jen k bílé obrazovce. Trochu naděje přinesl výběr nemocnic k registraci, který se na chvíli také objevil, ale ten vedl na stránku opatřenou sice titulkem zvoleného místa, ale bez možnosti volby konkrétního termínu. Také toto okno se průběžně střídalo s oknem hlásajícím pád systému.

Krok č.7 - skoro úspěch ( o hodinu později) a dál už jen hláška: „Za chvíli jsme zpět!“ Krok č.7 - skoro úspěch ( o hodinu později) a dál už jen hláška: „Za chvíli jsme zpět!“ | Blesk/Martin Skýpala

Losování skončilo, zkuste to později 

Asi po hodině vyplněné marnými pokusy o registraci, nadešlo konečné rozuzlení. Počítač mi oznámil, že kapacita očkování byla vyčerpána. Snad to bylo dobře. Vyčerpána byla i kapacita mé trpělivosti a hrozilo, že by můj počítač pocítil můj hněv. 

Pramenil i z nejistoty, jestli uspokojivě proběhla první fáze celého procesu, vzhledem k tomu, že na žádnou slibovanou možnost vytisknout si potvrzení o registraci jsem při svém tažení nenarazil a nepřišlo ani na zadaný e-mail.

Dál už to nejde. Zkuste to za pár dní. Dál už to nejde. Zkuste to za pár dní. | Blesk/Martin Skýpala

Kdo vyhraje v loterii příště?

Držím se tedy vroucně šestimístného pin2, který je přece jen jakýms takýms výsledkem mého snažení. Celkově je mi líto těch desítek tisíc lidí, kteří bezpochyby stejně jako já zkoušeli zajistit pro sebe  či své nejbližší totéž co já. Termín očkování a trochu naděje na normální život. Budou to jistě zkoušet i nadále, nic jiného jim totiž nezbývá.

Později se ukázalo, že jsme měli jen mizivou šanci na úspěch. Jak uvedlo ministerstvo, pro ty více než čtyři desítky tisíc účastníků ranního závodu, bylo vyčleněno jen 3000 termínů. S ohledem na to, že kromě dalších stovek tisíc seniorů 80+ na očkování stále čekají i miliony osob důchodového věku, je zjevné, že nešlo o sprint, ale o první dějství ultramaratonu. Ještě že to babička neviděla, říkám si nakonec. Tohle by totiž i na ženu, která toho hodně zažila, mohla být příliš silná káva.

kahuja ( 15. ledna 2021 23:04 )

Se svojí impotencí si zajdi k sexu­ologo­vi.Ps­ychi­atr by se ti taky hodil, když si stále něco říkáš. To neřeš tady.

kahuja ( 15. ledna 2021 22:59 )

"Nejčtenejší Český Deník Blesk" zaměstná pod zkratkou "yks" autora článků na mentální úrovni 15letých puberťáků.
Autor "ysk" má základní počítačovou gramotností horší jak 100 letý člověk . Nenakupuje přes internet,nebukuje výhodné letenky, vstupenky, nepoužívá inter.bankovnictví. Netuší, že běžný problém při obrovkém zájmu je, že se stránka zasekne, zkolabuje, většinou bez jakékoliv hlášky.
U letenek to obvzlášť zamrzí, ty jsou totiž během dvou minut pryč. Vakcína ale bude i zítra i pozítří...
Navíc očekával z nepochopitelného důvodu e-mail . Kdyby si přečetl návod, který byl i zde v Blesku uveřejněn, věděl by, že mejl nedostane. Kdyby chodil k lékařům apod. věděl by, že mejl i oni vyžadují, ale nikdy pacientovi nenapíší .
Doufám, že vnuci autora "ysk" budou na tom rozumově lépe, i když kdoví. Geny jsou geny...

strejda777 ( 15. ledna 2021 22:38 )

Vnoučatům to bude putna.....

e.lesanova ( 15. ledna 2021 20:56 )

ingmarie Problém s cizími termíny??

ingmarie ( 15. ledna 2021 20:17 )

Váš alkoholismus už přesahuje všechny meze

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa