Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vládní opatření přiškrtily prodej ojetin. Autobazary hlásí ztrátu přes miliardu korun

Autor: ČTK - 
28. prosince 2020
14:50

Ztráty prodejců ojetin za letošní rok přesáhly v důsledku vládních opatření proti koronaviru miliardu korun. Pro malé autobazary je uzavření prodejních míst v mnoha případech likvidační a desítky jich letos zkrachovaly. Velké bazary investují do on-line kanálů a i ojetiny začínají prodávat přes internet. ČTK to řekl předseda Asociace obchodu s ojetými automobily Jiří Grund.

Vedle uzavření prodejen trápí prodejce nedostatek kvalitních ojetin. „Na českém trhu chybí zhruba 30 000 ojetin, které se oproti loňsku nedovezly ze zahraničí,“ dodal Grund.

Například AAA Auto začalo na jaře po uzavření autobazarů prodávat ojetiny on-line. Prodalo tak několik tisíc vozů. Podle generální ředitelky AAA Karolíny Topolové on-line prodej momentálně využívají především živnostníci, podnikatelé a společnosti, aby si tak zajistili maximální odpočet DPH v závěru roku. Dalším důvodem k pořízení vozu je podle ní i fakt, že prodejci nabízejí slevy, aby na poslední chvíli vylepšili prodeje.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
Video se připravuje ...

„Důvodem poklesu cen poloviny modelů je každoročně s koncem kalendářního roku blížící se zestárnutí o rok, ke kterému dojde po prvním lednu. Samozřejmě jde i o podporu on-line prodeje,“ dodala Topolová.

V Česku se ročně prodá kolem 700 000 ojetin. Z toho 200.000 aut tvoří dovozy a zbytek z poloviny připadá na autobazary a soukromé prodejce.

Prodej nových osobních aut za 11 měsíců letošního roku klesl o 21 procent na 182 638 vozů. V listopadu, kdy byly kvůli protiepidemickým opatřením zavřeny autosalony, byl odbyt nižší o 13 procent.

Video  AAA AUTO podpořilo Červený kříž zapůjčením dalšího automobilu. Díky tomu ČK pomůže na více místech  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa