Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda vyzývá k očkování pomocí Wolkerovy básně. Babiš: To se zmocněncem byla nadsázka

Autor: Mii, ČTK - 
27. prosince 2020
15:38

Jak správně motivovat lidi k očkování proti covidu. To je otázka, kterou si poslední týdny kladou odborníci. Inzerát ministerstva zdravotnictví se příliš nepovedl, kontroverze vyvolal i plakát Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Úřad vlády ČR to nyní zkouší po svém pomocí televizního spotu – plném emocí a slov z básně Jiřího Wolkera. Vakcinaci v Česku má pod taktovkou osobně premiér Andrej Babiš (ANO), pozici vládního zmocněnce pro očkování nakonec zrušil. Že se jím stane on, dnes na tiskové konferenci označil jako nadsázku.

Den D pro Českou republiku, ale i pro zbytek Evropy. Na starém kontinentě začíná očkování proti covidu, prvním naočkovaným Čechem se stal Babiš. A to hned ráno, když teprve svítalo. Vakcínu podle svých slov vnímá jako jediný způsob, jak se vrátit k běžnému životu. Vyzval Čechy, ať možnosti očkování využijí, není se čeho bát.

Že jsou obavy plané, se úřady snaží vysvětlit již několik týdnů, zatím nepříliš valně. První informační inzerát ministerstva zdravotnictví označil Babiš za katastrofální a radil ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), ať si sežene lepší marketéry. O druhý pokus se pokusil Státní zdravotní ústav (SZÚ), ale jeho reklama byla jednak nepřehledná a jednak připomínala podle kritiků spíše horoskop.

Úřady vlády ČR se proto pokusil o nový přístup. K příležitosti zahájení očkování zveřejnil video spot, který má Čechy inspirovat k očkování. Běží na všech celoplošných televizích a ukazuje republiku, jak bude vypadat, až koronavirus zmizí. To vše při slovech z básně Jiřího Wolkera.

Video  „Symbol plný naděje.“ Spot vlády ke startu očkování v Česku  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Já jsem zodpovědný, říká Babiš

Spot vznikl poté, co Babiš rozhodl, že Česko vlastního zmocněnce pro očkování mít nebude. Celou akci bude vést sám premiér. Post v minulých dnech odmítl exministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Že jsem se jmenoval vládním zmocněncem, je samozřejmě nadsázka. Původně jsem si myslel, že někoho budeme hledat,“ řekl dnes Babiš novinářům bezprostředně po očkování. Podle Babiše to však není třeba. „Celou tu akci řídím já a řídí to ministerstvo zdravotnictví. Dohlížím na to, pomáhám ministerstvu, takže žádný zmocněnec není a nebude. Já jsem premiér, který je za to zodpovědný a vždy jsem se hlásil k té odpovědnosti,“ řekl.

Babiš svou roli chápe tak, že bude na proces dohlížet. Pokusí se také učinit kroky, díky kterým by Česko mohlo dostat více očkovacích dávek. „V tom se budu angažovat a dělat kroky, které nechci zveřejňovat, abychom to urychlili,“ řekl. Premiér dnes uvedl, že Česko uplatnilo opci na další čtyři miliony dávek u firmy Pfizer.

Video  Příjezd vakcíny do Česka  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 27. prosince 2020 18:16 )

PR oddělení vyhodnotilo funkci zmocněnce pro očkování pro Babiše jako rizikové, tak se raději stáhne a bude ukazovat na ostatní jak to bez jeho řízení zkazili

Covid_19 ( 27. prosince 2020 18:13 )

kdyby se Babiš raději staral o zahrádkářský zákon a věci kolem pandemie nechal odborníkům

Jana JJ ( 27. prosince 2020 17:58 )

Vakcína prý neochrání před nakažením, ale zmírní příznaky
Takže přenosu nezabrání
Proti tomu studie Isoprinosinu prý vyšla jak pro 3násobné snížení úmrtnosti tak prevence před nakažením.

PR vakcín je podobné jako PR těsně před volbami. O léku MUDr. Beran hovoří v koutku poslanecké sněmovny nebo na dvoře či kde to bylo.
Tady něco divně smrdí desinfekcí

XYZ3 ( 27. prosince 2020 17:16 )

Á zas nějakej vědátor... všechno ví nejlíp. To bych ráda věděla, jak bude tipovat ty skupiny lidí...

viho ( 27. prosince 2020 16:50 )

Země, která je v očkování nejdál, tedy Velká Británie, se zatím dobrala k celostátnímu lockdownu a úplnému zákazu cestování. To je asi ten normální způsob života, který nám politikové chtějí naordinovat. Chybí vědecké studie na to, zda-li očkovaní mohou přenášet virus dále. Máme-li se tedy řídit vědou, měly by se nejdříve zkušebně očkovat pouze izolované skupiny ohrožených, jako jsou obyvatelé pečovatelských domů, nemocniční personál, atd., které se nebudou příliš mísit s neočkovanými. A sledovat, co to udělá s šířením viru mezi nimi. Propagovat masové očkování všech proti koronaviru za současného stavu vědeckého poznání je neetické. Neexistuje vakcína pro děti, které jsou většinou bezpříznakovými superpřenašeči. Pokud se ukáže, že i očkovaní se mohou stát superpřenašeči, protože se u nich neprojeví nemoc covid, ale virus budou šířit dál a často ještě zmutovaný, může to skončit ještě větší zdravotní katastrofou, než je teď. Lidstvo by si nemělo nechat vnutit závislost na vakcínách od několika málo výrobců, což se může stát i politickou zbraní, ale hledat více možných cest řešení pandemie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa