Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příznivci Trumpa si užívali na vánočním večírku bez roušek. Uniklé video „namíchlo“ Američany

Autor: Darina Jíchová - 
23. prosince 2020
13:20

Republikáni z politického klubu v newyorské čtvrti Whitestone si ani přes pandemii koronaviru neodpustili vánoční večírek. Bez roušek to „rozjížděli“ na hity skupiny Bee Gees, hlavu si rozhodně nelámali ani se sociálním distancováním. Jejich party vytočila Američany, Spojené státy jsou přitom nejpostiženější zemí na světě. Koronavirem způsobující nemoc covid-19 se zde nakazilo přes 18 milionů osob, na 322 tisíc lidí nákaze podlehlo, informoval list Daily Mail.

Video z vánočního večírku republikánů uniklo na sociální sítě, na twitteru ho sdílel například novinář Matt Binder nebo také guvernér státu New York Andrew Cuomo, který akci odsoudil. „Jejich chování popírá logiku,“ reagoval Cuomo. Republikáni za večírek sklidili celonárodní kritiku.

Republikány kritizoval i guvernér

Večírek se konal na počátku prosince, na záběrech je vidět 16 členů konzervativního klubů, jak ve „svátečním“ a se skleničkami a láhvemi v rukou tančí po místnosti. Nikdo z nich neměl roušku ani nedodržoval bezpečný odstup od ostatních. Kromě party klobouků někteří republikáni jako doplněk volili vlajky s nápisy „Trump – Pence 2020“ používané během volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa a jeho viceprezidenta Mikea Pence.

Mezi účastníky byli i senioři spadající do nejohroženější skupiny. „Je očividné, že republikánský klub Whitestone uspořádal vánoční večírek bez ohledu na koronavirus,“ okomentoval sdílené video novinář Binder. Během několika hodin mělo miliony zhlédnutí a sdílení. „Video jsem viděl. Covidová conga (druh řadového tance, poz. red.) není moc chytrá. Proč by bez roušek měli tohle tancovat, popírá veškerou logiku,“ přisadil si Cuomo.

Mezi hosty byla i Vickie Paladinová, která kandidovala v roce 2018 na senátorku za stát New York, Paladinová se k nahrávce a své účasti nijak nevyjádřila. Video se na sociální sítě dostalo ve chvíli, kdy New York bojuje s druhou vlnou koronaviru. Za posledních 24 hodin ve státě přibylo přes 10 tisíc nových pacientů, roste i počet obětí.

„Vakcínu si nezaslouží“

Není to poprvé, kdy prominentní republikáni dali najevo svůj nezájem ohledně restrikcí spojených s koronavirem. Spousta z nich jen s nelibostí nasazuje roušku, republikáni také odmítali zrušit mítinky, kde se scházejí deseti tisíce lidí. „Nikdo z nich si nezaslouží vakcínu proti koronaviru, ani jeden z nich,“ shodli se uživatelé twitteru.

„Je mi líto zdravotníků, kteří se o tyhle republikány budou muset starat, až se nakazí koronavirem,“ dodali další. „Je jim to úplně jedno, protože vědí, že budou moct všechny přeskočit a dostat vakcínu a že pokud budou hospitalizováni, dostane se jim prvotřídní péče, o které si běžní Američani mohou nechat jen zdát. Je to k zbláznění,“ běsnili Američané pod videem.

Video  „Nová mutace koronaviru není důvodem k panice.“ Expertka zmínila i spekulace o nakažlivosti  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa