Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Je to na povely,“ řekl Babiš a dohlédne na očkování. Odpůrci můžou slavit, rýpe Kalousek

Aktualizováno -
20. prosince 2020
11:08
Autor: Tereza Malecká, ula, ČTK - 
20. prosince 2020
09:56

Premiér Andrej Babiš (ANO) už nechce zvláštního zmocněnce pro očkování proti nemoci covid-19, stane se jím sám. Řekl to dnes novinářům při návštěvě nemocnic v Praze, kde chce řešit přípravy na očkování. Premiér také dnes zopakoval, že je Česko na očkování připraveno a vše je prováděno podle plánu. Pokud vakcína dorazí do Česka během Vánoc, začne se očkovat 27. prosince, řekl Babiš. Premiér se chce očkovat, rozhodnutí ale nechá na lékaři.

Babiš ještě v pondělí uváděl, že navrhne vládě zřízení funkce vládního zmocněnce pro očkování proti covidu-19. Premiér ji nabídl bývalému ministrovi zdravotnictví a svému poradci Romanu Prymulovi (za ANO), který ale nabídku odmítl. Babiš dnes popřel, že by od plánu na vytvoření zmocněnce ustoupil kvůli odmítnutí Prymuly. „Protože já mám svoje zkušenosti s ministerstvem zdravotnictví, celoroční, takže jsem se rozhodl, že to budu já,“ zdůvodnil dnes změnu svého rozhodnutí.

„Je to operace krizového řízení, je to logistika, je to na povely, není to na diskusi, je to o plnění úkolů a je to samozřejmě krizová záležitost, protože jsme v krizi, protože máme ten vir a můžeme ho porazit jenom očkováním. Proto tu operaci budu řídit já,“ doplnil Babiš na tiskové konferenci po návštěvě nemocnic.

V pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že vakcína proti covidu-19 by do Česka mohla dorazit už 26. prosince. První dodávky v řádu desítek tisíc dávek budou podle Blatného distribuovány do očkovacích center velkých nemocnic. Tyto nemocnice mají pro očkování připravený rezervační systém podobně jako pro antigenní testování. „Přijdou vlastně dvě velké krabice,“ řekl dnes Babiš. „Počítá se, že se to rozdělí mezi Čechy a Moravu. Že jedna ta krabice, která má, myslím, 4870 vakcín, pojede na Moravu do Brna,“ doplnil.

„Jsme připraveni, a pokud Evropa pošle vakcínu 26., tak 27. se začne očkovat,“ slíbil premiér. Kromě první várky by podle Babiše mohlo do konce roku dorazit ještě dalších 19 500 dávek vakcíny společnosti Pfizer.

Babiš: Do kampaně dáme tolik peněz, kolik bude potřeba

Třeba kampaň pro informování veřejnosti o očkování, která má také bojovat s dezinformacemi o vakcíně proti covidu-19, ale zatím vázne. Ministerstvo sice už minulý týden zveřejnilo v novinách inzerát zdůvodňující, proč by se lidé měli nechat očkovat, ale Babiš ho zkritizoval. Označil ho za katastrofální. Babiš také již dříve uvedl, že ministerstvo zdravotnictví má s propagací očkování zpoždění. Tento týden ve středu ministerstvo zveřejnilo podmínky kampaně týkající se covidu-19 za 37,9 milionu korun, která má začít v polovině ledna. V pátek ale Blatný uvedl, že ministerstvo připravuje společně s úřadem vlády kampaň o covidu-19, která začne ještě před Vánocemi.

Premiér dnes připustil, že na mediální kampaň k očkování byla vypsána soutěž, která byla zrušena. Nyní podle něj o nové kampani jedná ministerstvo zdravotnictví s Úřadem vlády. Zároveň dodal, že ministerstvo kampaň nezvládlo.

„Kampaň musí být komplexní a dáme do ní tolik peněz, kolik bude potřeba,“ uvedl Babiš a dodal: „Lidé musí pochopit, že očkování je jediný způsob ochrany před covidem, který je agresivní a zabíjí.“

Nechá se premiér očkovat?

Andrej Babiš také vyslovil přání nechat se očkovat. „Ale o tom rozhodne můj lékař tento týden,“ řekl premiér.

Do Babiše se hned pustila opozice. „Odpůrci očkování mohou slavit,“ rýpnul si na twitteru šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

A přisadil si i bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. „Tak to je konec. Za co převzal odpovědnost, skončilo katastrofou,“ napsal a připojil plačící emotikony.

Do Babišovy nové funkce se pustila i europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „Poté, co si vzal na starost chytrou karanténu, se premiér stane zmocněncem pro očkování. Poslední naše naděje na návrat k normálnímu životu tímto pohasla,“ napsala.

Video  Babiš o přípravě na očkování proti covidu-19: První dávku vakcín rozdělíme do krajů.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

ANO_nam_bude_lip ( 21. prosince 2020 10:41 )

Kdo nekrade, okrádá rodinu!
Čest práci!

marmat ( 21. prosince 2020 10:07 )

Pohybovenadany: I pro takové minimální IQ se vláda prakticky nevyspí....
Kocorkov s Absurdistánem je trollů kolébkou !!!

marmat ( 21. prosince 2020 10:04 )

1xTomasx1:
Není absolutně na programu ČR řešit složení Ruské a Čínské vakcíny !!!
Sledujte Media pečlivěji !!!
Až se seznámíte Vy......s nějakou ženou/mužem bude stačit i hodinka....
a budeme mít od Vašich TEORIÍ třesku klid......
Bez ochrany ale riskujete !!!

marmat ( 21. prosince 2020 09:58 )

ANO_nam_bude_lip: Vy tu v klidu kradete ?
Bacha - Je za to teď dvojnásobnej trest !!!§§§
Zbytek normálně čerpá (vědomosti, dotace, síly) .....

ANO_nam_bude_lip ( 21. prosince 2020 09:47 )

Člověk si tu v klidu krade a čerpá dotace, a pak nějakej Číňan sežere syrové netopýre

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa