Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vládu čeká střet o rozvolnění. Hamáček zmínil cestu do pekel, Havlíček je optimistický

Autor: trm - 
28. listopadu 2020
08:22

Vládu v neděli čeká ostrý střet o to, jestli Česko od příštího týdne pustí do třetího stupně protiepidemického systému PES, což by umožnilo otevření většiny obchodů, ale třeba i služeb, jako jsou kadeřnictví a kosmetické salony. Premiér Andrej Babiš (ANO) v Epicentru Blesk Zpráv nepřímo naznačil, že by si přál rozvolnění 2 týdny před Vánoci, tedy minimálně o týden později. Rozvolnění od 30. listopadu naopak prosazuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), tvrdě proti je ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že by to byla cesta do pekel.

Rizikové skóre systému PES se v sobotu drží dál na 57 bodech, které znamenají třetí stupeň. V pravidlech celého systému je, že pokud je tomu tak alespoň týden, může přijít rozvolnění. O tom ale nerozhoduje jen tabulka s daty, konečné slovo má vláda. A zatímco ještě na začátku týdne byla velká část ministrů optimistická, od čtvrtka se jejich nálada mění.

Premiér Babiš se ve čtvrtečním Epicentru Blesk Zpráv přímé odpovědi na skok do třetího stupně vyhýbal, naznačil ale, že rozvolnění přijde zřejmě později. „Přejme si, abychom to teďka zvládli a dostali se třeba, nevím, 14 dnů před Vánoci do té trojky, abychom mohli nakoupit dárky a abychom trošku se dostali do lepší situace,“ řekl Babiš a dodal, že počet nakažených je ale stále vysoký a je potřeba se poučit z minulosti.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vidí šance 50 na 50, upozorňuje hlavně na to, že jsou obří rozdíly mezi jednotlivými kraji. Zatímco Praha je teď premiantem a na jejích 42 bodů na stupnici PES atakuje dokonce druhý stupeň, jiné regiony jsou ve čtyřce, některé dokonce téměř u nejpřísnějšího, pátého stupně. „Bez Prahy by skóre pro zbytek země nikdy nedošlo do stupně 3,“ řekl Blatný s tím, že ale opatření se budou i tak dělat plošně, ne zvlášť pro jednotlivé regiony.

Za otevření dalších obchodů a služeb bojuje Havlíček. V rozhovoru pro iHNed.cz řekl, že je před nedělním jednáním vlády optimistický, zároveň ale přiznal, že ne všichni jeho kolegové jsou zajedno. „Přechod ze čtvrtého na třetí stupeň je asi nejnáročnější ze všech možných, je proto možné, že sáhneme po záchranné brzdě,“ řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy pro iHNed.cz.

Hamáček varuje před cestou do pekel

Ministři přiznávají tvrdý tlak obchodníků, pro které startuje nejdůležitější část roku, i pokud by se rozvolnilo 30. listopadu, přijdou o první adventní neděli. K Ústavnímu soudu navíc doputovala stížnost více než 60 senátorů, kteří považují opatření za diskriminační právě ve vztahu k jiným obchodům, než jsou markety. Zatímco tam si lidé mohou koupit oblečení, boty, hračky, nádobí nebo vánoční ozdoby, malí obchodníci musí mít stále zavřeno.

Tvrdým odpůrcem přechodu do třetího stupně je ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), který otevřeně mluví o tom, že by ponechal ještě čtvrtý stupeň. „Já chápu tlak veřejnosti na uvolňování, ale v současné situaci by to byla cesta do pekel,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Ministři zasednou na mimořádném jednání v neděli dopoledne. Už dnes ale situaci probere se svým poradním týmem prezident Miloš Zeman. Též s ministrem Blatným a jeho předchůdcem Romanem Prymulou.

Video  Babiš: Doufám, že se dostaneme do trojky dva týdny před Vánoci.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 29. listopadu 2020 00:38 )

Protože v Polsku je ten totalitní režim, který omezuje svobodu soudů.

Omasta ( 29. listopadu 2020 00:37 )

Skvělý postřeh. Až půjdeme demonstrovat, budeme žádat Blatného, aby snížil úhrady za pobyt na JIP na 1/3. Právě jsem se divil, že zrovna JIP mají kapacity tak zaplněné, a přístroje ECMO jsou volné. Asi za ně pojišťovně nakázali méně platit.

Omasta ( 29. listopadu 2020 00:31 )

To rozdýcháte. A rodičům už objednejte notáře, ať stačí sepsat závěť.

Omasta ( 29. listopadu 2020 00:29 )

Dobrá analýza, vystihl jste to.
Jen v tom nevidím žádný populismus. Populismus by byl, kdyby zoufalým fanynkám, či důchodcům sliboval záchranu od smrti tím, že mladé nechá sušit hubu a pozavírá je do kutlochů s náhubkem.

Omasta ( 29. listopadu 2020 00:25 )

Tak se poserte, je to mnohem lepší, než aby 3.000.000 lidí byly bez práce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa