Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Švédsko po rekordních číslech otočilo: Zavře plovárny a knihovny a poprvé doporučuje roušky

Autor: ČTK - 
18. prosince 2020
17:47

Švédsko bude poprvé doporučovat nošení roušek, a to ve veřejné dopravě. Kromě toho na měsíc zavře veřejná zařízení, pokud nejsou nezbytně důležitá, jako například plovárny nebo knihovny. Oznámil to švédský premiér Stefan Löfven. Do švédských statistik za poslední den přibylo 9 654 nových případů koronavirové nákazy, což je dosud nejvíce. Překonán tak byl rekordní nárůst ze čtvrtka, kdy do statistik přibylo 8 881 případů, vyplývá ze statistik švédského zdravotního úřadu.

Švédsko známé svým poměrně benevolentním přístupem vůči pandemii zavedlo dosud nejpřísnější opatření proti šíření viru. „Není možné se vrátit k normálnímu každodennímu životu. Pandemie je otázka života a smrti,“ řekl Löfven na tiskové konferenci.

Švédsko se nyní potýká s prudkou druhou vlnou pandemie a rekordní počty nových případů evidovalo téměř každý týden v uplynulých dvou měsících. V desetimilionové skandinávské zemi se přitom dosud nakazilo 357 466 lidí. Dohromady má covid-19 ve Švédsku 7 993 obětí, z toho 100 přibylo do průběžné bilance za poslední den. „Situace je nadále velmi vážná,“ řekl Löfven.

Až do 24. ledna zůstanou podle premiéra uzavřené posilovny, plovárny a knihovny. Roušky by podle něj měli nosit cestující v prostředcích veřejné dopravy ve špičkách. Podle premiéra dosud Švédsko přijímalo správná opatření v pravou chvíli a činí tak i nyní.

Například už od 20. listopadu Švédsko zakázalo podávat v restauracích, hospodách a barech alkohol po 22:00 hodině. Nově bude tento zákaz platit už od 20:00.

Švédské úřady jsou terčem kritiky kvůli tomu, že nedokázaly před infekcí ochránit zejména nejzranitelnější občany v domovech seniorů. Za selhání to označil i král Carl XVI. Gustav.

Video  Babiš se čílil u rozpočtu: Co to tady vykládáte o armádě?!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Švédsko má sice největší počet úmrtí souvisejících s covidem-19 v poměru k počtu obyvatel ze severských států, ale ze srovnání s leckterými dalšími evropskými zeměmi nevychází nejhůře. Například srovnatelně lidnatá Česká republika ke dnešku eviduje už 610 006 případů nákazy koronavirem a 10 163 úmrtí pacientů s nemocí covid-19.

Švédsko se přitom ve své strategii boje proti nemoci covid-19 až dosud vyhýbalo nařizování roušek a uzávěr a jeho strategie je ve světě vnímána jako značně neortodoxní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 18. prosince 2020 19:23 )

strejda777: .....asi jsi měl na mysli "cvaká u zádele", že? Si to taky myslím.

strejda777 ( 18. prosince 2020 18:37 )

No ti Švédové jsou taky ranaři. Nejdříve veget....všichni se "promořovali", žádná opatření .......a teď jim cvaká u ***!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa