Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poslední čepované pivo roku 2020 si dal i Klaus ml. Hospody zavřely, otevřou až v 2021?

Aktualizováno -
17. prosince 2020
22:55
Autor: simao - 
17. prosince 2020
22:02

Zazvonil zvonec a hospodám v Česku je pro letošek konec. S velkou pravděpodobností budou moci otevřít až příští rok, nikdo však netuší, zda již v lednu, či únoru... Ve čtvrtek ve 20:00 se kvůli vládnímu nařízení uzavřely v Česku lokály, které musely mít zavřeno již na jaře i v průběhu podzimu. Spoléhat se nyní restaurace mohou pouze na výdejová okénka, pivo však zákazníkům točit nemohou ani tam. 

Hospody a restaurace podléhají vládním opatřením, která se opět zpřísňují. Od pátku se musí uzavřít svým hostům, po přesunu Česka zpět do 4. stupně protiepidemického systému PES do nich hosté nemůžou.

A tak řada Čechů využila čtvrtečního večera, aby si dala poslední letošní povolené čepované pivo.

Výjimkou nebyl ani poslanec Václav Klaus ml. (Trikolóra), který si šel na pivo s poslankyněmi Zuzanou Majerovou Zahradníkovou a Terezou Hyťhovou.

„Kritérium bylo jasné. A to je rostoucí počet infikovaných. Bohužel ta situace se v Evropě nevyvíjí úplně dobře,“ vysvětloval nové zpřísnění opatření v Epicentru na Blesk.cz vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Cílem je dle něj snížit opětovně mobilitu obyvatel.

Pohostinství označil Havlíček za segment, kde se dá „zatáhnout za ruční brzdu“. „Proč to padlo na restaurace? Bohužel - a to je fakt a já to neříkám s radostí - restaurace jsou skutečně s ohledem na potencionální šíření infekce více citlivější,“ tvrdí Havlíček a upozorňoval, že restaurace jsou uzavřené i v Německu, Rakousku, Polsku a na Slovensku.

S ohledem na to, že se epidemiologická situace nelepší, právě naopak, a vláda před Vánoci požádá Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu, který by tak měl pokračovat i v novém roce, se tak nedá očekávat, že by přišlo ještě před Silvestrem nové rozvolnění. Jinými slovy - restaurace mají pro letošek smůlu. Další hosty už nepřivítají.

Video  Ostrá výměna názorů. Vicepremiér Havlíček a hospodský Janeček o chaosu v opatřeních restaurací  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Uzavírku hospod a restaurací vysvětloval minulý pátek na tiskovce i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„To není vina restauratérů, a proto já budu velmi žádat a velmi prosit o to, aby se právě pro ně našly lepší systémy kompenzace. Úplně rozumím tomu, že je to pro ně nesmírně těžké, není to žádná zlovůle ministerstva. Musí se vymyslet, jakým způsobem zlepšit jejich kompenzace. Ale právě místo, kde se setkáváte s větším počtem lidí a konzumujete jídlo, pijete alkohol, je přesně ten případ, kdy nemůžete mít roušku a tento styk trvá desítky minut. Uvědomuji si, že to svým způsobem znevýhodňuje tuto část naší populace, je mi to nesmírně líto, ale je to dáno tím, co je předmětem živnosti těchto lidí,“ říkal.

Dnes Blatný v souvislosti s tím, že se 4. stupněm „psa“ je spojen i zákaz vycházení po 23:00, podotkl, že úlevu ze zákazu nočního vycházení nechystá kabinet ani pro oslavy přelomu roku. Silvestra lze podle Blatného oslavit i při respektování omezení. A mimo hospody.     

Video  Blatný o zavírání hospod: Není to vina restauratérů, ani zlovůle ministerstva. Lidé tam nemohou mít roušky a styk trvá desítky minut 
Video se připravuje ...

sekebo ( 18. prosince 2020 00:50 )

Ne klausi, čepované pivo tady stále bude, akorát kumpanie, která si do názvu ukradla trikolóru, symbol revoluce, se kterou tihle neměli zhola nic společného, tady po volbách už nebude !!!

frantacizek ( 17. prosince 2020 23:31 )

taky taky, dnes jsem tam byl za klukama 2x na etapy díky práci a od zítra jsem připraven na jejich nervozitu z toho, že se nemohou sejít na čepa

renalek ( 17. prosince 2020 23:29 )

Je nutné aby tento maník lil do sebe ,,bahno,, v hodpodě ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa