Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocnice na Bulovce zvýší testování. „Přijít by měli lidé z rizikových skupin,“ řekl ředitel Kvaček

Autor: ČTK - 
16. prosince 2020
11:56

Nemocnice na Bulovce od pátku 18. prosince zvýší kapacitu pro antigenní testování covid-19. V současnosti testuje 500 lidí denně, koncem týdne se kapacita zdvojnásobí. Veřejnost se ode dneška může nechat otestovat antigenními testy, aniž by je na místě platila. Test je hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

„Ta kapacita je dneska 500 antigenních testů denně a pro velký zájem v pátek navyšujeme na tisíc antigenních testů denně,“ uvedl ředitel nemocnice Jan Kvaček. Podotkl, že při současné kapacitě je odběrové místo Bulovky obsazené až do 27. prosince. Ředitel také řekl, že zavřeno bude jen 25. prosince a na Nový rok.

Lidé z rizikových skupin

Situace na odběrovém místě Bulovky byla dnes poklidná. I podle ředitele lidé chodí na čas, který si rezervovali, a netvoří se dlouhé fronty. Kvaček také dodal, že v posledních dnech personál Bulovky otestoval asi čtyři stovky učitelů. V tomto případě byla podle jeho slov kapacita využita zhruba z jedné čtvrtiny. Podotkl, že ačkoliv bylo možné denně provést až 160 testů za den, chodilo jen 30 až 40 pedagogů denně. Podíl pozitivních případů byl podle zástupců Bulovky nízký, jen několik procent. Na testy by podle Kvačka měli dorazit především lidé, kteří patří do rizikové skupiny, nebo se s někým takovým plánují o svátcích potkat. Poznamenal, že cílem testování je zpomalit šíření epidemie covid-19.

Antigenní test na covid-19 chce dnes podle údajů z rezervačního systému absolvovat asi 1300 Pražanů. Volných termínů na test hrazený z veřejného zdravotního pojištění do Vánoc jsou jen jednotky, většinou se objeví jen po odhlášení někoho jiného. Do Vánoc jich 29 v Praze otevřených odběrových míst zvládne přes 13.500, každý může jít jednou za pět dní. Své pacienty testují i některé ordinace praktických lékařů a ambulantních specialistů, v metropoli se přihlásilo asi 170.

Virolog a ředitel biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer okomentoval fámy ohledně očkování proti koronaviru:

Video „Chybí věrohodná autorita, fámy o očkování jsou sci-fi.“ Virolog si rýpnul i do vedení PSA 
Video se připravuje ...

Výsledek testu je znám zhruba za 20 minut. Vzorek se odebírá stejně jako při testu metodou PCR výtěrem z nosohltanu. Vyhodnocení je pak na destičce podobné třeba těhotenskému testu. Zájem o dobrovolné testování má podle průzkumu, který si ministerstvo nechalo zpracovat agenturou STEM, asi 42 procent lidí. Větší zájem je mezi seniory.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa