Radní Milena Johnová (Praha Sobě) plánovala s minulým vedením Prahy 1 v čele s Pavlem Čižinským (Praha 1 Sobě) převést správu nemocnice z městské části na magistrát. Na radnici první městské části se však začátkem roku vyměnilo vedení a Čižinského nahradil dosavadní první místostarosta Petr Hejma (STAN). On a jeho noví koaliční partneři z ODS, ANO a TOP 09 od záměru převodu ustoupili.

Následovaly spory o příspěvek města na fungování nemocnice, která obyvatele Prahy 1 obsluhuje jen menšinově. Radnice požádala o stejně peněz jako v minulých letech, což ale u vedení města narazilo. Tento týden radní na pondělním jednání neschválili návrh Johnové na příspěvek v nižší výši, podle informací ČTK mělo jít o deset milionů. Nakonec dnes ráno před jednáním zastupitelstva na mimořádné schůzi rada souhlasila s navýšením na schválenou částku 19,5 milionu.

Náklady vzrotly

Až 14,5 milionu dostane městská část na zajištění zvýšených provozních náklad při řešení letošní epidemie. Peníze mají pokrýt nákupy ochranných pomůcek a zvýšené mzdové náklady dané mimořádnými odměnami, rizikovými příplatky nebo nutnosti zajistit personál navíc. Radnice bude spolu s nemocnicí muset doložit fakturami, že peníze skutečně půjdou na pokrytí nákladů, které nebyly hrazeny z jiných prostředků, například od zdravotních pojišťoven nebo státu.

Další pětimilionový příspěvek dostane Praha 1 na péči nemocnice o osoby bez zdravotního pojištění, jako jsou cizinci nebo lidé bez domova. Ty sice nemocnice ošetřují, většinou z nich však peníze za zákroky nevymohou.

Nemocnice vznikla v roce 1354, na konci 18. století byla největším zdravotnickým zařízením v Praze. Nyní zařízení provozuje 113 akutních lůžek a 46 lůžek následné péče. Předminulé vedení radnice Prahy 1 plánovalo přenechat provoz zařízení soukromníkovi, z plánu však po kritice místních obyvatel, spolků a opozice sešlo.

Fotogalerie
9 fotografií