Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hospodám zakázali i prodej piva v PET lahvi. Havlíček hájí zavření po 20:00: „Situace se zhoršuje“

Aktualizováno -
9. prosince 2020
15:00
Autor: ČTK, for - 
9. prosince 2020
08:15

Ode dneška musí restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. Nové omezení otvírací doby se netýká rozvozu jídla. Po celý den je pak zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Na trzích je zakázáno prodávat alkohol i občerstvení. Novinky.cz pak upozornily na to, že je zakázáno brát si z hospod domů i pivo v PET lahvích. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to ve Sněmovně nazval politováníhodnou událostí, která bude napravena.

Vláda zpřísněním reagovala na podle ní častá porušování protiepidemických opatření v tomto odvětví.

„Nemáme z toho radost, ale na druhou stranu vidíme, že ta situace se nelepší, zhoršuje se. A není to o tom, že by restaurace byly obětním beránkem. Udělali jsme to, že jako jediná středoevropská země jsme pustili minulý čtvrtek restaurace a hospody. Slovensko, Polsko, Německo a Rakousko mají komplet restaurace zavřené,“ hájí opatření o zavřených restauracích od 20:00 vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Řada provozovatelů však tvrdí, že restaurace nejsou z hlediska šíření viru nebezpečnější než třeba obchodní centra nebo školy a další omezení provozní doby bude pro mnoho podniků již likvidační. Několik restaurací zvažuje, že otvírací dobu do 20:00 nedodrží, a připojí se tak k akci občanské neposlušnosti vyhlášené zaměstnanci pivovaru Malý Janek z Jinců ve středních Čechách.

Pivovar na Příbramsku oznámil, že dnes nechá svou restauraci otevřenou i po 20:00 a vyvěsí českou vlajku. Jeho zaměstnanci tak budou protestovat proti vládnímu nařízení, s nímž nesouhlasí, řekl ČTK majitel Jiří Janeček. K protestu se podle něj přidají i někteří další provozovatelé restaurací.

Havlíček: Problémy dělaly tisíce provozoven

Uvolňování či zpřísňování opatření se v České republice řídí protiepidemickým systémem PES. V současné době platí z pětistupňové škály třetí úroveň, kdy většina podnikatelských činností může, byť omezeně, fungovat. Mírnější stupeň funguje od čtvrtka, současné rizikové skóre přitom od neděle odpovídá čtvrtému stupni.

Od čtvrtečního rozvolnění se ale ulice zaplnily lidmi a podle vlády se řešila řada přestupků, která souvisela s nedodržováním opatření. „Podstatné je to, že skutečně v těchto provozovnách – a nemám z toho radost, protože jsem to byl do značné míry já, kdo prosadil, že restaurace budou mít otevřeno – byl v pozdních hodinách problém. Nebyly to jednotky, nebyly to desítky, byly to stovky, možná dokonce někdy i tisíce restaurací, když se člověk prošel večer a viděl, že nedodržují počty lidí ve smyslu kapacity restaurace,“ pokračuje Havlíček pro iRozhlas.cz.

Video  Havlíček varuje: Chybí krůček k tomu, aby se muselo zase zavírat  - Archiv Karla Havlíčka
Video se připravuje ...

„Nemáme přesné počty, ale bylo to patrné. Bylo zřejmé, že tam, kde lidé sedí po osmé nebo deváté hodině a konzumuje se alkohol, tak to vzbuzuje větší sociální kontakt. A bohužel nekončilo to úplně dobře. Že restaurace jsou v tomhle toxičtější, o tom není nejmenší pochyb,“ dodal.

Gastronomická zařízení byla kvůli zamezení šíření koronaviru od 14. října do 2. prosince pro veřejnost uzavřena, fungovala jen s využitím rozvozu a okének. Od minulého čtvrtka s přechodem do třetího stupně mohly mít restaurace otevřeno mezi 06:00 a 22:00.

Nadále platí, že personál v nich může obsluhovat pouze usazené hosty a u jednoho stolu smějí sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacita stravovacích podniků může být naplněna maximálně na 50 procent. Dodržování vládních opatření průběžně kontrolují policisté a strážníci, například v Praze ale na dnešek žádné speciální akce nebo posílení hlídek nechystají.

Zákaz piva v PET lahvích z hospod

Novinkou přitom je to, že se středečním zákazem se pojí i zákaz prodeje piva a dalších alkoholickýc nápojů hostům domů.

Zakázán byl totiž „prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)“, jak upozornily Novinky.cz. „V uvedeném případě skutečně platí, že alkoholické nápoje nelze prodávat, a to bez ohledu na to, v jaké jsou nádobě,“ potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ovšem při odpoledním vystoupení ve Sněmovně přiznal, že nikdo nechtěl nikoho šikovanost a nařízení projde úpravou. „Došlo k tomu, že nebylo v žádném případě cílem, aby současná opatření vedla k tomu, aby si nikdo nesměl z restaurace odnést pivo ve džbánku nebo v lahvi. Bylo to všechno dáno jen tím, aby se omezila konzumace alkoholu na veřejnosti,“ sdělil ministr.

„Tato slovy docenta Chocholouška politováníhodná událost bude napravena během 24 hodin změnou usnesení vlády,“ dodal Blatný.

Video  Havlíček v IKEA kontroloval opatření: Spokojenost a apel na Čechy  - Markéta Mikešová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Tara-Tara ( 9. prosince 2020 20:10 )

ale joooo, jen chodte chlastat, popr. jdete demonstrovat, ze jsou omezovana vase prava o chlastu...k tomu dostihy v obchodnich centrech a mozna uz o svatkach se zase zacnou plnit spitaly, ale za vse muze vlada, ze

Michal Snobl ( 9. prosince 2020 12:09 )

Havlíčkův a kdy zakažte lidem cestovat třeba vlakem nebo busem do prace? Ti jezdím čéče každý den, čtyři lidi proti sobě na sedačkách a nevadíto.To aby ty dráhy dodrželi pro každou osobu ty vaše metry jak v obchodech by musela mít souprava aspoň deset vagónů. Nechte si už tyhle vaše nařízený divadla v Praze a neotravujte lidem život.Jste tam pakáž do jednoho.

viho ( 9. prosince 2020 10:31 )

Hloupost hlavně byla, že vláda vůbec normální otevření restaurací za současné situace povolila. Udělala to hlavně proto, aby nemusela kompenzovat jejich uzavření, jak to dělají třeba v Německu. Peníze z daní se rozdaly na dotacích Agrofertu a dalším, a na drobné podnikatele, nenapojené na vládu, nezbývá. Restaurace jsou skutečně vysoce infekčním prostředím, sezení v nich by mělo být velmi omezeno jak prostorově, tak časově, a po každém hostovi jeho místo zdezinfikovat a vyvětrat, ale za to by měly restaurace dostávat kompenzace, například nějakou částku za každého platícího hosta.

brano34 ( 9. prosince 2020 08:59 )

Havlíček se zbláznil a musí být hodně nemocný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa