Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Pomalé umírání restaurací,“ zní z Prahy: Podniky přijdou až o polovinu tržeb, i stánkaři mají utrum

Autor: jza - 
8. prosince 2020
20:17

Když hospodští minulý čtvrtek opět naráželi sudy s pivem a roztáčeli pípy, málokdo asi tušil, že si alespoň trochu normální otevírací doby užijí jen pár dní. Od středy už se zase pravidla mění a hospody budou zavírat v osm hodin. Restauratéři nad tím jen kroutí hlavou a hlavně očekávají velké ztráty, pro řadu podniků představuje večerní provoz i 50 procent denních tržeb. Vláda také opět zakazuje konzumaci alkoholu na veřejnosti, a také jídlo k přímé spotřebě, což je pro vánoční stánky likvidační. Některé v Praze neotevřely ani v úterý. 

„Pro mne to je další velká finanční ztráta, protože večeře jsou po obědech druhý nejvýdělečnější produkt dne,“ říká k dalším omezením provozu majitel sítě restaurací Šenkýrna Luděk Hanzlík. Po Praze jich provozuje pět a zaměstnává na 50 lidí. Očekává, že po obědě přijde jen pár hostů na pivo.

V omezení provozu vidí i určité utlumení společenského života. „Restaurace totiž ve většině nejsou nálevny, jak se domnívá pan celoživotní odborář Dufek, ale jsou to zařízení na setkávání lidí, kteří vyhledávají sociální kontakt, bez kterého nikdy nešlo existovat v normální společnosti,“ dodává.

Zaměstnanci přichází o dýška

Podobné ztráty očekává i provozovatel restaurace v Dlouhé ulici v centru Prahy Petr Gremlica. Ten upozornil na to, že právě večerní provoz zhruba od šesti hodin tvoří až dvě třetiny celodenní tržby a také asi 80 procent spropitného zaměstnanců. „Pokud se zkrátí otvírací doba do 20:00 tak podniky, jako je naše Základna, přicházejí o cca 50 % tržeb. Bohužel nájem, mzdy, odvody a energie zůstávají na 100%. Je celkem jednoduchá matematika, že už tak zdevastované ekonomiky restaurací tohle nemůžou vydržet,“ myslí si.

»Zítra už neotevíráme«

V Krymské ulici ve Vršovicích to většinou po večerech žije, teď si ale nejspíš málokdo všimne, že se jedná o populární místo plné hospod. Známý pražský kavárník Ondřej Kobza tu provozuje podnik Café v lese a už teď ale ví, že zítra se ani neotevře. „Pro nás to je úplně zbytečné mít otevřeno. Většina tržby se udělá právě po osmé, takže Café V lese otvírat nebudu vůbec. V Café Neustadt sice otevřeno necháme, ale už teď vím, že to bude ztrátové,“ uvedl pro Blesk. Kromě toho provozuje také podnik Střecha Lucerny, který teď otevírá jen o víkendu. „Nevím, jak přežijeme,“ dodal.

Ztráty nám nikdo nenahradí

Majitelé podniků se pozastavují nad tím, že stoupající index PES nemůže souviset s otevřením restaurací, s ohledem na to, že začaly opět fungovat teprve před pár dny. Majitel Dejvické Sokolovny Michal Zvěřina uvedl, že už teď jeho restaurace přišla o asi 40 procent tržeb kvůli povinnosti omezit kapacitu na 50 procent a teď ještě přijde o večerní hosty, kteří chodí většinou kolem sedmé.

Pokud máte mít ve 20 hodin prázdný podnik, je možné jídlo objednat nejpozději v 19:10 a to si host bude muset sakra pospíšit s konzumací,“ podotkl. Ztráty mu ale nikdo nenahradí. „Je moc hezké, že ministr Havlíček prohlašuje, že otevíráním a zavíráním podniků kopírují okolní země jako Německo a Rakousko, ale už zapomíná dodat to, že okolní státy to podnikatelům zavřením kompenzují až 80% loňských tržeb,“ dodal.

„Pomalé umírání restaurací“

Podobný propad tržeb jako v Dejvické Sokolovně hlásí i třeba pivnice U Rudolfa nedaleko Rudolfina. „Samozřejmě s tím opatřením nesouhlasíme, restaurace do 20 hod a obchody do 21 hod je trošku paradox, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat, jak říká klasik,“ poznamenal vedoucí podniku.

Restaurace Pivovarský dům hlásí propad na 15 procent obvyklých tržeb, což podle jednoho z majitelů Jana Šuráně nejde moc přežít. „Opětovné omezení restaurací je doslova pomalé umírání. Nevím, kde viděl pan ministr ty nacpané hospody. Celé jednání vlády je chaotické a dělá dojem, že jí na oboru gastro vůbec nezáleží. To bude svářečů,“ říká.

Svařené víno už jen nealko

Protiepidemický PES sice klesl na třetí stupeň, kdy bylo opět původně povolené pití alkoholu na veřejnosti, vláda to ale nakonec změnila a od středy už se zase pít na veřejnosti nesmí. To se týká hlavně oblíbeného svařáku. Už v úterý na Staroměstském náměstí většina klasických stánků zavřela.

Vláda od 9. prosince opět zakázala pití alkoholu na veřejnosti, tradiční vánoční svařák si lidé budou moci vychutnat jen v nealko variantě. Vláda od 9. prosince opět zakázala pití alkoholu na veřejnosti, tradiční vánoční svařák si lidé budou moci vychutnat jen v nealko variantě. | CNC/Jan Zázvorka

Vzhledem k opatřením vlády zavřeno,“ stojí na ceduli jednoho stánku se svařeným vínem, zavřely ale i ty s jídlem. Na náměstí se daly nápoje koupit jen u pultů některých restaurací, ty ho budou prodávat i nadále. „Od zítřka ale jen nealko,“ poznamenal jeden z prodejců před restaurací.

Stánky pořád fungují na horní části Václavského náměstí, i tady ale budou muset přestat prodávat alkoholické nápoje. A nejen to. Vláda totiž zakázala i prodej potravin k přímé konzumaci, takže si lidé na trzích nebudou moci dát ani teplý párek, klobásu či cokoliv jiného. Leda zabalené s sebou.

Zaklekli jste na Prahu!

Ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (ANO) teď nemůžou hospodští přijít na jméno. Ten si v úterý na twitteru neodpustil kritiku na adresu primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který se podle něj chová, jako by se Prahy covid vůbec netýkal. „Piráti, místo kritiky se postarejte o to, aby váš primátor Hřib zajistil Pražanům bezpečný život. Ať posílí MHD, koriguje davy na náměstích, kontroluje dodržování pravidel v hospodách,“ napsal na adresu primátora.

Hřib mu na to zase odpověděl, že Praha řešila koronavirová opatření v době, kdy on a jeho vládní kolegové „běhali po tiskovkách bez roušek“ a upozornil, že hlavní město je teď na tom z hlediska skóre epidemického rizika ze všech krajů nejlépe. „Jen díky tomu jste mohli slavnostně otevřít restaurace a hospody v celé zemi. Než jste na ně záhy v rámci protipražské kampaně opět nezaklekli,“ dodal na sociální síti.

Později k tomu ještě dodal, že považuje rozhodnutí vlády za házení klacků pod nohy restauracím a odůvodnění tohoto rozhodnutí je podle něj nepřijatelné. „Pro pražské restaurace i zaměstnance v gastronomii je současná situace na hraně ekonomické likvidace. Věřím, že Pražané, návštěvníci Prahy z regionů i restaurace jsou připraveni přistupovat k celé záležitosti velmi zodpovědně a společnými silami udělají vše pro to, aby mohly zůstat podniky otevřené,“ dodal.

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou  - Blesk
Video se připravuje ...

strejda777 ( 9. prosince 2020 21:44 )

Nechápu....takže od osmi do desíti večer mají hospody 50% celodenních tržeb? Se picnu.....tak co tam dělají celý den?

ivanak ( 9. prosince 2020 08:31 )

Ne všichni mají stejný názor...kdo rád chodí po restauracích,tak se mu nelíbí,že jsou omezovány..kdo restauraci k životu nepotřebuje,tak je mu to fuk...V menších městech není jedna hospoda vedle druhé tak jako v Praze,platí se tam nemalé peníze za nájem,který evidentně byli provozovatelé schopni před pandemií zaplatit..ale přece každý normálně smýšlející člověk,který tyto prostory pronajímá ví,že ti nájemci to nejsou schopni platit..buď jsou schopni se domluvit a nájem snížit tak,aby nájemce přežil,nebo skončí..pak si stejně v dnešní době nikoho jiného do pronájmu nenajde..po dohodě by měl alespoň část z pronájmu..jenže nikomu z nich,se nechce slevit ze svého nadstandardního života..ale budou muset..stejně jako naše ,,celebrity"které fňukají,že přicházejí o miliony..

j.p.toman ( 9. prosince 2020 08:31 )

Z poloviny tržeb se nedá žít ?

jonn ( 9. prosince 2020 07:39 )

Když se propouštěli lidi z fabrik tak to hospodskejm nevadilo a teď fńukají.Takže , zhasnout ,zamčit a na pracák . Lumpové.

viho ( 8. prosince 2020 23:40 )

Jenže právě velká konkurence restaurací držela ceny jídla nízko, takže tam chodili i běžní lidé se najíst. Covidovými omezeními se jistě trh pročistí, ale důsledkem toho bude, že se restaurace rozdělí na dva proudy. Běžné restaurace se sezením, jak je známe dnes, zvýší ceny nejméně na dvojnásobek, takže se tam nebude už chodit normálně najíst, ale jen při nějakých příležitostech. Levnější restaurace se přeorientují na rychlé občerstvení jen s omezeným počtem míst, primárně zaměřené na rozvoz. Tak je to třeba v Německu. Tím zejména v příhraničí zanikne trh restaurací pro běžné lidi, do kterých Němci tak rádi jezdili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa