Záchranná zdravotnická služba hl. m. Prahy (ZZS) v úterý sfoukává pomyslných sto šedesát tři svíček na slavnostním dortu. Existuje už od roku 1857, ovšem ne v takové podobě, jak ji známe dnes. Do tehdejšího Pražského dobrovolného sboru ochranného se přihlásilo šestatřicet statečných dobrovolníků. Pouze tři z nich byli zdravotníci. V prvních letech byla jejich náplň hlavně hasit požáry či krotit povodně.

Záchranáři v Praze toho zažili za ta léta už mnoho, stojí za nimi mnohdy i dost trvdá a drsná práce. „Za posledních 163 let jsme toho v Praze společně nezažili málo – vedle řádění přírodních živlů i boje v ulicích nebo hromadná neštěstí jako pád letadla na Suchdole (1975), vykolejení tramvaje na Špejcharu (1982), teroristický útok na Staroměstském náměstí (1990), požár hotelu Olympik (1995) nebo nehodu autobusu u Horoměřic (2018). A letošní rok se do historie zapíše bezpochyby také,“ uvádí ZZS na svých webových stránkách. 

Denně až 350 výjezdů 

Nejen k nebezpečným a hodně náročným situacím vyjíždí Pražská záchranka. Také ty „menší“ výjezdy stojí za povšimnutí a ocenění. Denně totiž v Praze, a v jejím nejbližším okolí, řeší až třista padesát výjezdů. A vždy dělají všechno pro dobrý konec. 

„Děkujeme všem kolegyním a kolegům, bývalým i současným, že máme v naší práci na co navazovat a naše schopnosti stále rozvíjíme, abychom dál poskytovali službu na špičkové úrovni,“ uvádí záchranáři
Fotogalerie
37 fotografií
Video
Video se připravuje ...

Ředitel pražské záchranky Petr Koluch prozrazuje, proč je důležitá resuscitace. Jiří Marek