Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi se nahrnuli do obchoďáků na vánoční nákupy. „Jsou ukáznění,“ tvrdí šéf asociace

Autor: ČTK - 
7. prosince 2020
14:38

Návštěvnost obchodních center (OC) se o víkendu dostala na 75 až 80 procent loňských čísel. Prodejci i zákazníci se dobře vyrovnali s opatřeními, fronty u obchodů se tvořily pouze minimálně. S blížícími se Vánocemi se předpokládá růst zájmu o nákupy, řekl předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček. Návštěvnost v jednotlivých centrech se však podle ankety ČTK lišila. Zatímco například pražské Palladium zaznamenalo proti loňsku zhruba poloviční návštěvnost, do Fashion Arena Prague Outlet v pražských Štěrboholech přišlo meziročně o 13,5 procenta více lidí.

Víkendovou návštěvnost považuje Kubíček za úspěch. „Zákazníci se chovali zodpovědně a ukázněně. Obchodníci se dokázali bez větších problémů vypořádat jak s bezpečnostními a hygienickými požadavky, tak s do určité míry limitujícím parametrem obsazenosti obchodních ploch jednoho člověka na 15 metrů čtverečních,“ uvedl.

OC byla uplynulý víkend poprvé po zhruba šestitýdenním nuceném uzavření znovu plně v provozu. Vláda od čtvrtka umožnila uvolnění restrikcí proti koronaviru. V prodejnách musí být dodržován limit zákazníků na provozní plochu, povinné jsou roušky, dvoumetrové rozestupy a dezinfekce rukou. Stravovací zóny mohou být otevřeny jen v omezeném režimu a vydávat jídlo s sebou. Dětské koutky v OC zůstávají nadále zavřené.

„Ze zájmu zákazníků máme velkou radost. Abychom předešli hromadění zákazníků, prodloužili jsme o víkendech běžnou otevírací dobu, což se ukázalo jako správné řešení,“ řekla ČTK ředitelka outletového centra Fashion Arena Prague Outlet Lenka Čapková.

V Galerii Harfa byla podle jejího výkonného ředitele Pavla Hradce víkendová návštěvnost na 80 procentech ve srovnání s loňskem. „Jsme připraveni přivítat i další návštěvníky, naše parkovací plochy mají dostatečnou kapacitu a umožňují bezpečný příjezd do obchodního centra bez nutnosti cestovat hromadnou dopravou,“ dodal.

Do Palladia přišlo v sobotu podle ředitelky marketingu centra Karolíny Peterkové kolem 30 000 zákazníků. Je to několikanásobně více než před uvolněním opatření, ale ve srovnání s loňským prosincem se jedná o zhruba poloviční návštěvnost, řekla.

Pražské centrum Arkády Pankrác o víkendu vykázalo v meziročním srovnání zhruba 70procentní návštěvnost. „Zaznamenali jsme ale, že řada návštěvníků centra spojila vánoční nákupy s návštěvou Světa medúz, který po několika týdnech také otevřel,“ uvedla ředitelka centra Denisa Gálová.

Méně lidí než loni přišlo uplynulou sobotu a neděli do centra Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma. Podle jeho ředitele Jana Procházky chybějí rakouští zákazníci.

Víkendový provoz bez větších komplikací ohlásila pražská centra skupiny Unibail-Rodamco-Westfield, tedy Westfield Chodov, Metropole Zličín a Centra Černý Most. „Bezpečné alternativy hledáme i pro marketingové akce center. V sobotu jsme například tradiční mikulášské koledování ve Westfield Chodov adaptovali do tzv. drive-in režimu na střešním parkovišti centra,“ doplnila mluvčí skupiny Petra Valentová.

Video  Havlíček varuje: Chybí krůček k tomu, aby se muselo zase zavírat  - Archiv Karla Havlíčka
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa