Můžu chytit koronavirus z kapra? Riziko hrozí hlavně lidem, kteří porušují zvyk
Koronavirem nemocní norkové, psi, kočky i tygři. Přenos nákazy na zvířata stále není pořádně vysvětlený, nicméně je jasné, že k němu ve velmi ojedinělých případech dochází. Vyvstává proto myšlenka, jak jsou na tom ryby? Může mě vánoční kapr ohrozit? Stručná odpověď zní – ne. To ale neznamená, že žádné riziko neexistuje. Zatímco český čerstvý kapr pomůže lidem díky složení vitaminů s covidem spíše zatočit, kontaminace mražených mořských ryb virem již byla zdokumentována. Přitom právě k lososům a tuňákům se Češi na Štědrý den stále častěji obracejí, jak potvrzují oslovení prodejci.
Lidé mají z nákazy strach, navíc existuje podezření, že koronavirus se do sladké vody dostává z odpadních systémů domácností. Na internetu se proto v průběhu roky rozmnožily obavy, zda to určitým způsobem neovlivní ryby, které konzumujeme, respektive jestli se na ně virus nemůže přenést.
Myšlenka zaujala i vědce, na toto téma rozvedli diskuzi na portálu ResearchGate, který je databází vědeckých studií. Shodli se, že žádné přímé důkazy neexistují, ani nebyl proveden žádný výzkum, který by něco podobného potvrdil. Dosavadní příklady nákazy mezi zvířaty se týkaly savců, vypadá to, že koronaviru SARS-CoV-2 nejvíce vyhovují organismy s teplou krví, mezi které ryby nepatří. Ani není jasné, jak vůbec voda šíření viru ovlivňuje.
Nejbližší příklad nákazy vodního živočicha byla podle diskutujících infikovaná běluha severní. Když pomineme úvahu o tom, jak se nakazila (neví se), tak to opět nezodpovídá otázku, jestli se nemoc může přenést na ryby. Běluha je kytovec, tedy savec, byť žije v moři a jako ryba vypadá.
I kdyby hypoteticky koronavirus v odpadních vodách činil problémy, chovné rybníky se v Česku obvykle nevyskytují v blízkosti čističek, ani do nich neústí kanalizace. Když k tomu přidáme absenci důkazů o přenosu viru na ryby, můžeme říct, že konzumace kapra je naprosto bezpečná. Abyste se nakazili, museli byste mít velkou smůlu, například by na něj musel zakašlat při kuchání infikovaný prodejce u kádi. Ale ten stejně bude mít nasazenou roušku.
Kontaminované mořské ryby
Tím by text mohl skončit, jedno ale přeci jen existuje. Netýká se ani tak kaprů, nýbrž mražených mořských ryb. Čínské Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v polovině října podle agentury Reuters informovalo, že tamní odborníci potvrdili, že koronavirus dokáže přežít na mraženém zboží. S kontaminovanými produkty pojí minimálně 12 případů v nemocnici ve městě Čcching-tao.
Oznámení navázalo na studii singapurských a irských vědců z konce léta, jež zjistila, že virus vydržel být tři týdny infekční na lososovi, a to dokonce i při 20 stupních Celsia. Je to dost dlouhá doba na to, aby se z místa produkce dostal až do Česka. Dokonce existuje podezření, že právě kontaminovaný losos stojí za letním ohniskem nákazy v Pekingu, město tehdy dočasně zakázalo import této ryby z Evropy a restaurace s ním přestaly pracovat.
Čínští celníci také v září zveřejnili zprávu o záchytu zásilky tkaničnice atlantské z Indonésie, na které byl nalezen koronavirus.
Samozřejmě je otázka, zda je náhoda, že zmíněné případy se týkaly zrovna mražených mořských ryb, problém s největší pravděpodobností zahrnuje mražené zboží obecně. Ovšem právě mořské ryby k nám putují z dalekých končin, ve střední Evropě jejich chov provádět nemůžeme, zatímco u zbytku masných/rybích produktů není problém zvolit lokální produkci. Takže proto tato diskuze.
Prodejci: Vánoční losos je stále oblíbenější
A proč je to důležité v kontextu Vánoc? Protože ačkoli český kapr na štědrovečerní tabuli stále drtivě vítězí, čím dál větší množství Čechů sahá po jiných rybách, hlavně těch z moře. „U kapra vnímáme jasný trend přechodu od nákupu živé ryby, případně celého kapra k již připraveným filetům. Práce s nimi je výrazně jednodušší, rychlejší a čistší, což zásadně ulehčuje již tak často stresovější období v kuchyni před štědrovečerní večeří. Dále je trend přechod k mořským rybám, jako je losos, tresky, či tuňák,“ potvrdil pro Blesk Zprávy Michael Perlík, specialista nákupu Rohlik.cz.
„Kapr stále ještě vede a v kuchyni hledáme nové cesty, jak ho upravit, aby to nezůstalo u polévky nebo řízků. Stále větší je tak zájem třeba o uzené kapří filety nebo stripsy. Je však pravda, že významnou konkurenci mu v posledních letech dělají i jiné ryby - především treska, losos nebo pstruh,“ podotýká Tomáš Balenta, specialisty na ryby a mořské plody z Košík.cz
„Roste však zájem i o exotické druhy - třeba sumečky, divoké lososy, platýze nebo okouny. Zde se však jedná spíše o chuť zkusit přes svátky gastronomicky experimentovat,“ dodává Balenta.
Nabité vitaminem D
Nicméně i když zřejmě existuje varianta, že koronavirus na mražených mořských rybách cestuje, stále je riziko nákazy tak malé, že není důvod toto maso z jídelníčku vyřazovat. Naopak, ryby nám v boji s covidem můžou pomoci – obsahují ohromné množství vitaminu D, který dokáže posílit obranyschopnost organismu proti SARS-CoV-2.
Lidé kvůli vitaminu dokonce začali vykupovat lékárny, přitom jako vždy platí, že nejlepší zdroj je ten přírodní. A když teď v zimě nemáme v dispozici slunce, na kterém si ho lidé tvoří sami, tak druhá nejlepší varianta jsou ryby, především ty mořské.
Premiantem v obsahu vitaminu D jsou tresčí játra, za kterými následují sardinky a losos. Slušně si v obsahu vedou i kapr a pstruh. Ryby tedy proti koronaviru spíše pomůžou, než že by vás nakazily.
Pár obecných rad
- Lokální produkce je vždy nejbezpečnější. Navíc podpoříte české zemědělce a rybáře, kteří kvůli koronakrizi utržili ránu.
- Chcete mořskou rybu? Volte pouze certifikované chovy, kde máte záruku kvality a šetrného přístupu.
- Pokrm dostatečně tepelně upravte.
- Kupujte si ryby i mimo Vánoce. Je to zdravé, nejen díky vitaminu D.
Nic podobného v odborném tisku není a jako zdroj Činu bych nebral vážně, jejich jediným cílem je nyní hledat a najít zdroj mimo Činu