Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se rodí s covidem: Nemocnice v Jeseníku a ve Šternberku pečují o nakažené maminky

Autor: Pavel Ryšlink - 
30. listopadu 2020
05:30

Viry koronaviru nešetří nikoho, ani budoucí maminky. V porodnicích v Jeseníku a ve Šternberku na Olomoucku už porodníci přivedli na svět první miminka od maminek pozitivních na nemoc.

„Moc jsem se bála, aby miminko nebylo také nakažené. Když mi lékaři řekli, že je naprosto v pořádku, byla jsem strašně šťastná,“ prozradila Blesku jedna z rodiček a dodala: „Celé těhotenství jsem se strašně těšila, a když jsem se pak těsně před porodem dozvěděla, že jsem pozitivní na covid, tak to byl pro mě strašný šok. Naštěstí mám skvělého partnera, který mě uklidňoval, moc mi pomohli také lékaři, kteří mě ujistili, že vše bude v pořádku.“

Otec či babička

Při porodu mohou být přítomni otcové dětí či jiné osoby ze společné domácnosti. „Nesmí samozřejmě vykazovat příznaky onemocnění a nesmí mít nařízenou karanténu,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení šternberské nemocnice Marek Vaca. Podle lékařů se porod ani následná péče o rodičku s covidem a novorozené dítě nijak neliší příliš od normálu. „Pouze v případě těžkého průběhu infekce rodičky by měla přednost její léčba,“ prozradila primářka jesenického porodnického oddělení Jana Chrastinová. Takový případ naštěstí zatím lékaři nezaznamenali.

Vyloučený kontakt

Covid pozitivní rodičky rodí v samostatných porodních boxech a poté jsou umístěny na samostatných pokojích se svým sociálním zařízením. Je zcela vyloučen kontakt s ostatními rodičkami. Maminka s potvrzeným koronavirem se o miminko může starat jako každá jiná matka.

Víte, že…

Matka s covidem může plně kojit, musí mít ale zakrytá ústa.

Video  Lékaři v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně přivedli na svět císařským řezem chlapečka, jehož matka byla kvůli těžkému průběhu koronaviru napojena na plicní ventilaci.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa