Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vakcín bude v první vlně málo, na koho se v USA dostane? „Biden to nechá na expertech,“ říká jeho tým

Autor: sova - 
28. listopadu 2020
21:47

Pandemií koronaviru nejvíc zasažená země světa v předstihu řeší, kdo jako první dosáhne na vakcínu. První várky preparátu od společnosti Pfizer by se Spojené státy mohly dočkat v prosinci. Zvolený prezident Joe Biden ponechá rozhodnutí na zdravotnických odbornících. Uvedla to lékařka Celine Gounderová z Bidenovy poradní rady pro koronavirus.

Pravděpodobně bude k dispozici omezený přísun dávek vakcín proti covidu-19 ihned po povolení očkování americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Kromě zdravotnických pracovníků budou prvními v řadě starší lidé s chronickým onemocněním. Stejně jako komunity národnostních menšin, které byly touto pandemií nepřiměřeně zasaženy,“ řekla Gounderová stanici CNN.

Kdo o přerozdělování dávek vakcíny rozhodne?

Dodala však, že rozhodování mezi skupinami může být složitější, než se na první pohled zdá. „Jak se rozhodnete, pokud máte upřednostnit mezi 85letou ženou v domově s pečovatelskou službou a 65letou Afroameričankou – zvláště pokud pro tu 65letou může onemocnění představovat stejně závažné riziko?“ klade rétorickou otázku lékařka.

Poslední slovo v rozhodování o tom, kdo jako první ve Spojených státech obdrží vakcínu, bude Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a Poradní výbor pro imunizační postupy (ACIP).

První schůzka už v úterý

„Tam se to stává trochu političtějším a upřímně řečeno, zvolený prezident ponechává na odbornících a vědcích v oblasti veřejného zdraví, aby zjistili, jak nejlépe alokovat omezenou dodávku vakcín,“ přiznala doktorka Gounderová.

Právě ACIP svolala na 1. prosince mimořádnou schůzku, kde bude hlasovat o první skupině, která dostane vakcínu. Podle Ricka Brighta, dalšího ze členů Bidenova poradního týmu, bude výbor diskutovat o tom, ke komu z lékařů a zdravotníků bude vakcína putovat jako první.

Spojené státy jsou zdaleka nejzasaženější zemí na světě. Koronavirus se tady potvrdil u víc než třinácti milionů lidí, s covid-19 jich zemřelo přes 265 tisíc. Šíření viru navíc v posledních týdnech zrychluje, výjimečné nejsou denní přírůstky přesahující 150 tisíc případů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa