Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Putin chválí ruskou vakcínu, sám se ale očkovat nenechal. A co jeho dcera?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. listopadu 2020
11:05

Rusko se chlubí tím, že jako první přišlo s účinnou vakcínou proti koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Očkování látkou známou jako Sputnik V už probíhá, kdo se ale ještě oočkovat nenechal, je prezident Vladimir Putin. Naopak jedna z jeho dcer nemeškala a vakcínu vyzkoušela. Kreml vysvětlil, že jelikož ještě nebyla ukončena finální fáze testování vakcíny, prezident se nemůže nechat oočkovat, uvedla stanice CNN.

Přestože závěrečná fáze testování vakcíny Sputnik V stále ještě probíhá, nespočet zdravotníků z první linie boje proti koronaviru se už nechalo oočkovat. Látku vyzkoušeli také někteří učitelé a několik úředníků. „Prezident nemůže být očkován necertifikovanou vakcínou,“ mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vysvětlil, proč Putin, který ve svých 68 letech spadá do ohrožené skupiny, mešká s očkováním.

Rusko tvrdí, že jejich očkovací látka je „schválena“, rozdíl mezi termíny „schválená vakcína“ a „certifikovaná vakcína“ ale Peskov novinářům nevysvětlil. „Celoplošné očkování ještě nezačalo. Hlava státu se nemůže přihlásit jako dobrovolník v době testování. To je prostě nemožné,“ uvedl Peskov. Dodal, že testy budou u konce „co nevidět“, prezident pak podle něj veřejnosti oznámí, zda se oočkovat nechá, nebo ne.

Vakcína bude pro Rusy zdarma, pro ostatní za pár stovek

Zpráva o tom, že Putin svoje očkování odkládá, přišla několik dní poté, co Ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, kde vakcína vznikla, oznámil další novinky ohledně látky. „Efektivní, levná a lehce přepravitelná,“ uvedl ústav o vakcíně. Pro účinnost látky jsou nutné dvě dávky, na mezinárodních trzích budou stát asi 440 korun.

Pro ruské občany bude vakcína zdarma, informovala agentura Reuters s odvoláním na vyjádření zveřejněné na účtu Sputniku V na twitteru. Šéf státního Ruského fondu přímých investic (RDIF), který se na vakcíně podílí a stará se o marketing, Kirill Dmitrijev, naznačil, že Rusko o této své očkovací látce jedná s řadou evropských států.

Putin už v srpnu s hrdostí oznámil, že vakcína Sputnik V byla „sválena a její účinnost byla ověřena“. Světové kapacity a další vývojáři vakcín označili tato tvrzení za unáhlená, očkovací látka totiž ještě nebyla ani v závěrečné fázi svého testování. „Vím, že vakcína je velmi účinná a že vytvoří stabilní obranyschopnost proti nákaze,“ hlásal v létě Putin.

frantacizek ( 26. listopadu 2020 12:04 )

úplně ho chápu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa